Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vencel o Slovákoch: Potešili ma, ale báli sa urobiť prekvapenie

Vo Francúzsku žije už vyše 21 rokov. Bývalý futbalový brankár, československý i slovenský reprezentant Alexander Vencel (49) chytal za Racing Štrasburg (1994 - 2000) i Le Havre (2000 - 2006).

01.07.2016 06:00
Alexander Vencel
Alexander Vencel.
debata

Bratislavský rodák (so Slovanom získal posledný federálny i prvý slovenský titul) pozorne sleduje aj európsky šampionát, hoci si na desať dní odskočil na Madagaskar. Je expertom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), jej hlavným konzultantom a inštruktorom pre vzdelávanie trénerov brankárov, vedie semináre po celom svete. Za uplynulé vyše štyri roky precestoval krížom-kráčom celý svet a na Madagaskare absolvoval už svoj 61. seminár.

Odskočili ste si z Francúzska v čase veľkej futbalovej udalosti. Mohli ste aj na Madagaskare sledovať stretnutia v televízii?
Samozrejme, aj tam fanúšikovia sledujú európsky šampionát. Absolútnu väčšinu stretnutí som videl, ale netvrdím, že úplne všetky, najmä v čase, keď som sa presúval, to bolo zložitejšie.

Vnímate však atmosféru v krajine, ktorá sa pre vás i vašu rodinu stala druhým domovom. Ako sa zmenilo Francúzsko v čase turnaja?
Predovšetkým sa ešte zvýšili na každom kroku bezpečnostné opatrenia. Krajina a jej bezpečnostné zložky robia všetko pre to, aby zabezpečila bezproblémový chod podujatia. Na to sa kladie dôraz, cítia to aj bežní občania.

A čo sa týka futbalu? Cítite slávnostnejšiu atmosféru?
Samozrejme, tá sa vždy odvíja od toho, ako si počína domáca reprezentácia, o to viac, keď patrí medzi kandidátov na popredné umiestnenie. Francúzi zatiaľ postupujú. Reakcie sú klasické francúzske. Občas tím zatracujú, občas vynášajú do neba, podľa toho, ako sa mu práve darí. Teraz je pre všetkých podstatné, aby v nedeľu mužstvo prešlo do semifinále.

Ako hodnotíte jeho výkony?
Francúzi majú zatiaľ problém, aby ukázali, čo v nich naozaj je. Trochu sa hľadajú, čo súvisí aj s veľkým tlakom. Mali aj trochu šťastia, o tom svedčia góly, ktoré dali v závere. Zároveň však platí, že na góly treba robiť, to nie je vždy náhoda, že dva razy dali góly v samom závere. Búšili do súpera, až ho zlomili, donútili ho ku chybám. Čo je zaujímavé, naposledy proti Írom ukázali v jednom stretnutí dve tváre.

Narážate na rozdielne výkony v prvom a druhom polčase?
Presne tak. Do prestávky hrali slabo, po nej výborne, to bol najlepší polčas, ktorý na tomto turnaji francúzska reprezentácia ukázala. Došlo aj k paradoxu, lebo tréner v prestávke vymenil Kantého, ktorý dovtedy podával dobré a stabilné výkony, nebolo mu čo vyčítať, mal pozitívne hodnotenia, ale odrazu hralo mužstvo bez neho lepšie.

Francúzi nemuseli absolvovať kvalifikáciu. Hrajú teraz lepšie ako v príprave?
To sa ťažko porovnáva. Na šampionáte ide o veľa, tlak je úplne iný. Kľúčoví hráči, ktorí pôsobili v ťažkých ligách, hrali v pohárových zápasoch, možno potrebovali nejaký čas, aby sa dostali opäť do tempa.

V nedeľu narazia Francúzi na Island. Bude ďalšie prekvapenie na účet favorita?
Nepredpokladám to. Môžem sa mýliť, nepoznám všetky pravdy sveta, ale Francúzi cez Island prejdú. Islanďania podali proti Angličanom nadštandardný až heroický výkon a napriek eufórii, ktorá ich drží, nie som si istý, či im vydrží aj proti Francúzom. Myslím si, že domáce mužstvo je momentálne aj kvalitatívne na vyššej úrovni ako islandské.

Myslíte si, že je natoľko silné, že splní predstavy domácich fanúšikov a potiahne to až do finále?
To je otázka. Ak totiž prejde cez Island, narazí na víťaza stretnutia Taliansko – Nemecko. A to bude podľa mňa predčasné finále. Kto vyhrá tento zápas, stane sa aj majstrom Európy.

V tejto časti pavúka je to pre favoritov dosť krutý žreb…
Na druhej strane je tiež pravda, že kto chce byť majstrom Európy, musí zdolať každého. Aj Francúzi Nemcov či Talianov alebo naopak. Je jedno, či je to v semifinále alebo vo finále. Šampión musí zvládnuť všetky štyri súboje vyraďovacej časti. Nemôže kalkulovať ako menšie tímy, pre ktorých je každý postup vyššie úspechom. To je iná situácia.

Kto, prípadne čo vás zaujalo na majstrovstvách Európy?
Nemci sú silní a hrajú svoj klasický futbal, aký sme videli od nich aj na majstrovstvách sveta pred dvoma rokmi. Svoj štýl zmenili Taliani, vzadu hrajú ako Nemci, v tomto postúpili výrazne dopredu. Aj brankár Buffon je zainteresovaný do rozohrávky. Ďalej si zaslúžili postúpiť Chorváti, ktorí v druhej polovici pavúka mohli byť vážnym súperom Belgičanov. Tí už raz zakopli a nečakám, že zakopnú opäť. Tipujem, že si zahrajú vo finále.

Čo Slováci?
Potešili ma postupom zo skupiny. Možno v poslednom zápase hrali trochu ustráchane, báli sa spraviť prekvapenie. Čo sa týka bojovnosti, prístupu, nedá sa im však nič uprieť. Samozrejme, niektoré veci sa dajú zlepšiť.

Ktoré napríklad?
Je ich asi viac, ja som si všimol, že je priestor na zlepšenie spolupráce brankára Kozáčika s obrancami, dostával loptu, ale obrancovia sa často nepresúvali do priestoru, aby sme mohli zakladať akcie. Tak ako Taliani a Nemci, Buffon alebo Neuer, ktorých súčinnosť s obrancami je efektívnejšia. Kozáčik potom často vykopol loptu niekde dopredu a stratili sme ju. Akiste to videl aj tréner, na tom sa dá pracovať.

Vy si špeciálne všímate výkony brankárov. Ako sa vám páčil Kozáčik?
Chytil toho dosť, boli momenty, keď mužstvo podržal. Nejaké chyby urobil aj on, ako každý. Možno nemusel dostať prvý gól od Bala z priameho kopu, to nebola taká ťažká lopta. Celkovo však treba povedať, že to, čo slovenské mužstvo vo Francúzsku dosiahlo, predstavuje jeho aktuálne maximum. Musíme byť objektívni, narazili sme na Nemcov, to by bol problém pre každého. Nechcem byť alibista, ale lepšie je vypadnúť s Nemcami ako s Maďarmi. Hoci niekto povie, že vypadnutie je vždy vypadnutie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Vencel ml.