Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

EURODIÁR: Bezpečnosť naša každodenná

Vyberiete sa na štadión a pozrú sa vám až pod kožu. Otvorte tašku, vyberte obsah, vyložte všetko z vrecka, ukážte laptop, prejdite detektorom, počúvate príkazy. Ako na letisku. Je jedno, či sa práve hrá zápas alebo na štadióne nie je nik. Ak vyjdete za bránu a chcete sa vrátiť, celá procedúra sa zopakuje.

01.07.2016 11:00
kontroly, futbal, štadión, ilustračné Foto: ,
Kontroly pri vstupe na štadión počas ME 2016.
debata (1)

Kontrolujú vás všade, na každom kroku. Pred návštevou fanzóny. Aj pri všetkých vstupoch do najväčšieho parížskeho nákupného strediska La Défense, kde sa premelú tisícky ľudí denne. Na frekventovaných miestach v meste hliadkujú početné skupiny policajtov a vojakov, cez hruď držia samopaly a prebodávajú očami okoloidúcich. Ak sa im niečo nezdá, alebo sa niekto správa neštandardne, zoberú ho bokom, legitimujú, prehliadnu. Vo Francúzsku platí stále výnimočný stav a každý musí tieto opatrenia strpieť.

Aj to je šampionát. Bezpečnosť naša každodenná. A najdrahšia.

„Nie je to nič príjemné, ale čo máme robiť?“ krčí plecami jeden z talianskych fanúšikov. Bezpečnosť je už vzácnejšia ako soľ v rozprávke. Na ňu sa vo Francúzsku stoja dlhé šory. A aj niečo stojí.

„Niečo“ je viac ako 24 miliónov eur. Možno sú to dobre investované peniaze, hoci pôvodný rozpočet s takou astronomickou sumou nerátal a organizátori sa netaja, že nulové riziko neexistuje.

Zatiaľ beží všetko celkom hladko, až na skupiny fanúšikov, ktorí sa nevedeli vpratať do kože a museli ich strážcovia poriadku spacifikovať. Polícia i armáda sú v pohotovosti, o pokoj v mestách sa starajú tisíce ich ľudí a pracovníkov bezpečnostných agentúr. Zhlboka si vydýchnu, keď na Stade de France zaznie posledný hvizd tohto turnaja.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurodiár