Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

POHĽADNICA: Futbalový Paríž sa už teší na zeleného Sagana

Vo Francúzsku sa včera nehralo. Ale aj keď si mužstvá na chvíľu vyfúkli pred dôležitou časťou turnaja, futbalový život sa nikde nezastaví.

30.06.2016 09:00
Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža, ulica, Foto: ,
Večerný Paríž s Eiffelovou vežou naboku.
debata

Pod Eiffelovou vežou, ktorá je nielen najznámejším symbolom Paríža, ale aj jedným z hlavných centier turnaja, vládne futbalový ruch. Stavba na Marsových poliach je najvyššou v hlavnom meste. Aj ona dostala futbalový šat a na oslavu víťazstva domách futbalistov sa nahodí do francúzskej trikolóry.

Premávajú sa tu skupiny fanúšikov, aby si zblízka pozreli Železnú dámu, ako unikátnej veži často vravia, ale neďaleko nej vyrástla aj najväčšia fanzóna šampionátu. Pojme až bezmála stotisíc ľudí. V nej môžu fanúšikovia z celého sveta sledovať na veľkoplošnej obrazovke všetky zápasy. Paráda.

Má to však háčik. Tento špás udržiava v pohotovosti množstvo policajtov, organizátorov, bezpečnostných pracovníkov.

Práve o fanzónach sa po minuloročných teroristických útokoch v Paríži najviac debatovalo. Hovorilo sa o nich ako o najproblémo­vejších a najzraniteľnejších miestach šampionátu. Návrh na ich zrušenie však neprešiel. Fanzóny už patria k turnajom ako hráči či lopta.

Podľa odhadov parížsku fanzónu už navštívilo viac ako pol milióna ľudí. „Aj ja som videl všetky francúzske zápasy len vo fanzóne,“ prehodí Parížan Marc. „Vstupenky boli príliš drahé, ale skvelú atmosféru si vychutnám aj tu,“ vysvetlí.

Už sa teší na nedeľňajší zápas. Francúzi odohrajú posledný štvrťfinálový súboj so senzáciou podujatia Islanďanmi.

„Každá rozprávka má raz koniec. Islanďania už dosiahli viac, ako mohli dúfať. A stále si myslím, že hrať s nimi je vždy lepšie ako s Angličanmi či Nemcami,“ tvrdí Marc. K svojmu mužstvu bol dosť kritický. „Zatiaľ sme sa dosť trápili, všetky zápasy zvládli horko-ťažko, ale verím, že forma pôjde hore, na takom dlhom a ťažkom turnaji je to dôležité. A podstatne je, že bodujeme a vyhrávame.“

Zaregistroval aj premiérové vystúpenie slovenských futbalistov. Okamžite však zvrtne reč. „Slovensko? To je krajina, odkiaľ pochádza Peter Sagan? To je zaujímavý chlapík v zelenom drese. Aj vo Francúzsku ho fanúšikovia dobre poznajú. Už sa teším na Tour i na neho. Držím mu palce, aby bol v Paríži úspešný,“ odkazuje slovenskému rýchliku na dvoch kolesách.

Francúzski fanúšikovia už od najbližšej soboty budú deliť svoju priazeň medzi futbalový šampionát a svoje ikonické preteky. Tour štartuje pozajtra a o deň neskôr Stade de France v Saint Denis uvidí stretnutie domácich s Islandom.

To nemeckí fanúšikovia už pomaly tiahnu na Bordeaux, kde sa odohrá ďalšia bitka futbalových veľmocí. Mužstvo, ktoré vyradilo slovenských futbalistov, narazí na Taliansko, ktoré si počína nad očakávanie.

„Máme pred sebou najťažší zápas na tomto turnaji doteraz,“ vraví mladík Kurt, ktorý s partiou kamarátov oddychoval pod Víťazným oblúkom na Champs-Élysées. „Myslel som si, že nás viac potrápite,“ usmieval sa, keď zistil, že hovorí so slovenským novinárom. „Ale máte dobré mužstvo, podľa mňa má perspektívu. Teraz to však na lepší výsledok nestačilo.“

Hneď dodáva, že pochádza z Augsburgu, kde Slováci pred mesiacom zdolali Nemcov v príprave. Paradoxne v Lille na súboji so Slovenskom nechýbal, ale doma v Augsburgu v hľadisku svoje mužstvo nepovzbudil. „Lístky boli príliš drahé, šetril som na Francúzsko. Zápas ovplyvnil veľký lejak, ale aj keď išlo len o prípravu, nemali sme prehrať,“ vraví nemecký fanúšik a dodáva, že voľno v turnaji využili predovšetkým na návštevu a prehliadku hlavného mesta.

Aj pre fanúšikov sa voľné dni končia. Už dnes sa rozbehne štvrfinálový program v Lille. To však neznamená, že Paríž si vyberie futbalovú prestávku.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba