Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

EURODIÁR: Angličania platia súperov

MICHAL ZEMAN: Táto bizarná story patrí do zlatého fondu futbalových senzácií.

29.06.2016 15:15
Euro 2016, Anglicko, smútok Foto: ,
Šokovaní futbalisti Anglicka po prehre s Islandom.
debata (2)

Na MS 1950 v Brazílii nafúkaní Angličania podľahli USA 0:1. Aby bolo jasné, o čo išlo: pred šampionátom anglické noviny ironicky písali, že už len dva národy nevedia hrať futbal – Američania a Eskimáci. V prvom zápase na šampionáte kolíska futbalu zdolala Čile 2:0, čo len potvrdzovalo jej najvyššie ambície.

Zápas s USA sa hral v Belo Horizonte a ostrovanom sa nepozdávala skromná šatňa. Prezliekli sa v hoteli a nastúpili na zápas bez rozcvičky. Keď potom dorazil do Európy ďalekopisný fleš s výsledkom, službukonajúci redaktor v jednom anglickom denníku bol presvedčený, že to nemôže byť pravda a pred nulu napísal jednotku. V novinách vyšlo, že Anglicko vyhralo 10:1. To nikomu nebolo čudné.

Keď sa prevalila pravda, Daily Express priniesol v čiernom rámčeku kondolenčný článok. Anglický futbal zomrel.

Angličania už dva dni vyplakávajú, ako ich znemožnili Islanďania, ale pred 66 rokmi to bola väčšia senzácia ako ich pondelková prehra. Ibaže teraz ju všetci videli a môžu si púšťať toto ich ďalšie zlyhanie donekonečna.

Na súpiskách mužstiev, ktoré sa predstavili na Euro, sa objavilo 106 hráčov z anglickej ligy. Bezmála desať jedenástok, o 30 viac futbalistov ako pred štyrmi rokmi. Kým 23 Angličanov je už doma, mnohí cudzinci, ktorí u nich pôsobia, pokračujú v turnaji a možno si nejakí zahrajú aj vo finále.

Angličania platia, živia, vychovávajú vo svojich kluboch silnú konkurenciu. Často na úkor vlatných talentovaných futbalistov. Aj preto sa nemôžu čudovať, že sa už x-tý šampionát za sebou skončil pre nich fiaskom.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #anglická futbalová reprezentácia #islandská futbalová reprezentácia