Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci im priniesli šampionát. Ďakujeme, znie z Vichy

Vichy sú slovenské Piešťany alebo Trenčianske Teplice. Malé, tiché, príjemné kúpeľné mestečko v strede Francúzska na rieke Allier. S typickými kolonádami, kúpeľnými domami a všetkým, čo k takémuto stredisku patrí.

29.06.2016 09:00
Vichy Foto:
Výzdoba jedného z obchodov vo Vichy.
debata (1)

Futbalový šampionát zasiahol celé územie Francúzska, stretnutia sa hrajú v deviatich mestách, výpravy a ich fanúšikovia putujú tisíce kilometrov. Vichy by s turnajom nemalo nič spoločné. Nie je to ani futbalové mesto. Svoju jedenástku si síce drží, ale bojuje v nižšej regionálnej súťaži. Do Vichy priniesli šampionát a kus jeho atmosféry slovenskí futbalisti. Domáci ich srdečne privítali, na úvodnom verejnom tréningu bol miestny štadión plný a potom sa ťahali dlhé rady ľudí čakajúcich na ich podpisy.

„Je to všetko veľmi príjemné, radi ich tu vidíme, priniesli trochu vzruchu v období, keď sa sezóna u nás len pomaly rozbieha,“ tešil sa recepčný v hoteli. Mesto sa na šampionát vyštafírovalo, na každom kroku bola špeciálna výzdoba. A sústredilo sa na slovenskú reprezentáciu. „Bienvenue á la Slovaquie!“ stálo všade, kam ste sa otočili. Na každom rohu boli bilbordy, ktoré vítali Slovensko a želali mu príjemný a úspešný pobyt. Vo výkladoch obchodov viseli slovenské dresy, vlajky.

Slovenská výprava sa nasťahovala do hotelového komplexu Célestins. Svoje priestory na poschodiach mala uzavreté, ale hotel fungoval pre ostatných zákazníkov ako inokedy. Hoci bol strážený a na niektoré akcie sprevádzala hráčov ochranka, do mesta chodili bez problémov na prechádzky, trávili čas v kaviarničkách, debatovali s miestnymi obyvateľmi, fotografovali sa spolu, rozdávali autogramy.

„Futbal veľmi nesledujem, ale stretávala som sa v meste s vašimi hráčmi, tak ma potom aj zaujímalo, ako dopadli,“ vravela Cathérine, ktorá pracuje v jednom z malých obchodíkov. Za slovenskými futbalistami prichádzali aj ich fanúšikovia, chceli vedieť, ako žijú vo svojom kempe, spoznať ich dočasný domov. Aj preto sa v meste zavše objavovali v uliciach skupinky oblečené v slovenských farbách, dresoch a zavše si aj zakričali typické „Slovenskóóóó,“ čím vzbudzovali pozornosť návštevníkov, ktorí na podobné prejavy nebývajú zvyknutí.,,Obľúbili sme si vašich hráčov, ďakujeme im za ich návštevu. Držali sme im palce a boli by sme radi, keby tu zostali aj dlhšie. Mali však silného súpera, s tým sa nedá nič robiť," vravel Paul, ktorý všetky zápasy Slovákov videl v televízii.

Vo Vichy a okolí vyviera dvanásť horúcich i studených prameňov, polovica sa využíva na liečebné účely. „Voda najviac zaberá na tvár, kožu, pomáha liečiť estetické záležitosti. Ak sa pije, môže pôsobiť na omladzovanie a remineralizáciu organizmu, pretože obsahuje sedemnásť minerálov, trinásť stopových prvkov,“ vysvetľoval lekár slovenských reprezentantov Ján Baťalík. Hovoril o tom aj hráčom. „Bolo dôležité, aby mali túto informáciu, ale povinná liečba to nebola,“ usmieval sa. "Odporučil som im, aby vodu pili, hoci oni veľa minerálov nepotrebujú, skôr dávajú prednosť čistej vode."Napriek tomu si niektorí hráči chodili zahasiť smäd liečivou vodou z Vichy. Keďže pôsobí aj na omladzovacie procesy, možno nakoniec tréner Ján Kozák upustí aj od avizovanej generačnej výmeny…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ME vo futbale 2016 #Vichy