Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák: Bez výhry nad Španielmi by nebolo triumfu nad Rusmi

Spokojnosť sršala z tváre hlavného trénera Jána Kozáka, ktorý sa hneď po prílete z Francúzska ocitol v letiskovej hale bratislavského letiska v zajatí slovenských médií.

27.06.2016 23:20
Ján Kozák Foto: ,
Tréner Ján Kozák po prílete do Bratislavy.
debata

Skúsený kormidelník slovenského národného výberu priznal, že hoci vo futbale ako hráč i tréner preskákal už veľmi veľa, také pocity, aké prežíval počas európskeho šampionátu vo Francúzsku, ešte nezažil. Jeho obdiv patril nie iba zverencom, ktorých v rozpätí niekoľkých dní poslal do ťažkých bojov s hráčmi Walesu, Ruska, Anglicka a Nemecka, ale aj priaznivcom, ktorí vo veľmi hojnom počte cestovali za mužstvom.

„Na každom zápase nás povzbudzovali, vlievali nám sily, držali s nami v dobrom i zlom. Jednoducho, boli našou veľkou oporou. Boli sme radi, že máme takých fanúšikov,“ povedal 62-ročný skúsený futbalový zanietec Ján Kozák na margo verných priaznivcov a pokračoval: „Nikde nevyrobili nejaké problémy, správali sa slušne, neboli aktérmi žiadnych výtržnosti na štadiónoch, ani v uliciach miest. Do Francúzska prišli pre futbal, a tak sa na štadiónoch aj správali. Bolo naozaj potešením vidieť ich, ako nám držia palce, ako nás povzbudzujú. Pre mňa najmä diváci boli veľmi milým prekvapením. A tak to má byť. Veď futbal sa hrá pre fanúšikov. Preto som rád, že sme ich hrou i výsledkami, pravda okrem posledného osemifinálového súboja s Nemeckom, ktorý nám vôbec nevyšiel, mohli potešiť.“

Prvý muž realizačného tímu slovenskej reprezentácie pri analýze výsledkov svojho mužstva na ME 2016 viackrát zdôraznil, že všetci v slovenskom futbale by si mali v prvom rade uvedomiť, aké mužstvá museli Hamšík a spol. na ceste k úspechu na ME 2016 zdolať. Preto aj pri otázke, kam v hodnotovom rebríčku svojej hráčskej a trénerskej kariéry zaraďuje postup do osemfinále ME, odpovedal výletom až do kvalifikačných bojov o postup na ME 2016.

„Veľmi vysoko hodnotím najmä naše víťazstvo v kvalifikácii nad Španielskom v Žiline. To bol krásny výsledok. Bez neho by sme teraz nehovorili o našom účinkovaní na európskom šampionáte. To treba povedať na rovinu. To bol výsledok, ktorý nás výrazne posunul ďalej, ktorý nás katapultoval medzi najlepších,“ reagoval kormidelník A-mužstva SR na otázku agentúry SITA.

„Veľmi si cením víťazstvo nad Ruskom, ktoré sme dosiahli vo Francúzsku. Aj keď Rusi išli z tohto šampionátu domov už po základnej skupine, ľudia, ktorí sa točia okolo európskeho futbalu, vedia, akú vysokú kvalitu má ruský futbal. Na to netreba zabúdať. Ruská futbalová základňa je obrovská. V tej krajine sa skrýva ohromný futbalový potenciál. A my sme ich na veľkom podujatí zdolali. To je výsledok, ktorý možno patrične doceníme až s odstupom času. Dokázať udržať bezgólovú remízu s Anglickom je výsledok, pri ktorom hráči išli na hranu svojich možností. Nechali na ihrisku všetky sily, do tohto duelu dali srdce. Preto sme sa po zápase tak tešili. Anglicko je na tejto úrovni stále veľmi ťažký rival. My sme s ním dokázali udržať krok,“ pripomenul Ján Kozák.

„Najšťastnejší som bol po záverečnom hvizde, ktorým rozhodca ukončil náš duel s Anglickom. Vtedy sme všetci vedeli, že sme dokázali veľkú vec – postúpili sme do osemfinále ME, čo bol náš hlavný cieľ. Pri prvom štarte na európskom šampionáte sme postúpili ďalej. Možno to nebol pekný futbal pre oko diváka, ale pre nás táto remíza mala obrovskú cenu. Anglicko je predsa vo futbale stále obrovský pojem. A my sme s ním dokázali na ME uhrať remízu! Nedostali sme od Angličanov gól! To sú veci, ktoré musia teraz vo futbalovej Európe rezonovať,“ tvrdil 55-násobný československý reprezentant, ktorý na ME 1980 získal bronzovú medailu.

„Ak by som veci mohol vrátiť späť, inak by sme určite hrali proti Walesu. Možno by som sa v tomto meraní síl uspokojil aj s remízou. Lenže my sme chceli prvý súboj na ME vyhrať. Preto sme sa usilovali dať gól aj po vyrovnaní. Možno to bola z našej strany taktická chyba. Ale my sme chceli v tomto súboji naplno bodovať, lebo sme nevedeli, čo dokážeme v súbojoch s Ruskom a Anglickom. Chceli sme mať istotu, no vlastnými chybami sme si trochu skomplikovali situáciu. Nakoniec sme to však zvládli. Tri body s Ruskom a bod s Anglickom nás posunuli ďalej,“ neskrýval spokojnosť dlhoročný hráč košickej Lokomotívy a tréner košických ligových klubov..

„Zápas s Nemeckom bol o niečom inom. Začali sme ho zle, nie tak, ako som si predstavoval. Urobili sme chyby v obrane a Nemci si stretnutie "kočírovali“ podľa toho, ako im to vyhovovalo… Vedeli, kedy zvýšiť tempo, kedy ho zmierniť, kedy zaútočiť. Jednoducho celý duel bol v ich réžii. S tým sa nedalo nič robiť. Uvedomujem si, že s Nemcami by sme nevyhrali ani vtedy, keby všetci hráči išli úplne na doraz. S nimi sa nemôžeme porovnávať, na ich kvality ešte nemáme. Oni sú typické turnajové mužstvo, ktoré aj na tomto podujatí pôjde veľmi ďaleko. O tom som presvedčený," nebránil sa Ján Kozák ani hodnoteniu prehry 0:3 s Nemeckom. Pri týchto slovách však pripomenul, že európsky šampionát, na ktorom nazbieral množstvo športových i pracovných zážitkov, je už minulosť. Teraz sa treba pozerať dopredu.

„My sa teraz musíme zamerať na kvalifikáciu, ktorá nás čaká na jeseň. Šampionát nám ukázal, že táto generácia v krátkom čase postúpila na svetový i európsky šampionát, čo je na slovenské pomery senzačný úspech. Teraz však musíme uvažovať nad kvalifikáciou, ktorá nás čaká o niekoľko mesiacov. Ja mám futbal rád, je to môj život. Možno si teraz od neho oddýchnem niekoľko dní. Určite to nebude viac ako týždeň. To by som asi nevydržal. Pred nami sú ďalšie výzvy, s ktorými sa treba úspešne popasovať. Ako som to myslel s tou generačnou výmenou? Tak ako som povedal. Priniesol ju predsa život. V mužstve máme desať hráčov, ktorí majú okolo tridsať. rokov. Prišiel čas, aby pri tejto úspešnej generácii dostávali šance mladí talentovaní chlapci. Troch – štyroch si v mužstve pre nový kvalifikačný cyklus viem prestaviť. Musíme ich postupne do mužstva zabudovať, aby nám po tejto mimoriadne nadanej a úspešnej generácii neskôr nevznikla nejaká výkonnostná priepasť. Súčasná stredná generácia na tie najvýznamnejšie medzinárodné podujatia výkonnosť nemá, ale chlapci do 20 – 21 rokov sú pre náš futbal veľkým prísľubom,“ nezaprel Ján Kozák erudovaného odborníka, ktorý už cestou zo šampionátu z Francúzska rozmýšľal nad kvalifikáciou o postup na MS 2018 v Rusku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák