Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina v teplákoch. Király núka istotu i šou

O pozornosť na jeho hlave sa hlási plešina. Jeho postava má od atletickej ďaleko. S niekoľkými kilogramami navyše nepripomína špičkového športovca ani náhodou.

28.06.2016 06:00
Gábor Király Foto: ,
Gábor Király.
debata (2)

Skôr pána v rokoch. Napriek tomu je hviezdou – doma i za hranicami.

S európskym šampionátom sa rozlúčila jedna z jeho tvárí. Gábor Király síce vo Francúzsku nezaujal výnimočnými výkonmi, no štýlom rozhodne áno. Chytania i obliekania sa. O maďarskom brankárovi mnohí hovoria, že pripomína hrdinov z minulého storočia. Niet divu, v tradične širokých sivých teplákoch nezapadá medzi súčasnú modernú generáciu gólmanov.

„Je mi jedno, čo si ostatní myslia. Som brankár, nie model. V prvom rade ide o to, aby som sa na ihrisku cítil dobre. Tepláky mi dodávajú komfort,“ hovorí 40-ročný veterán, ktorý na tohtoročnom Eure prekonal rekord legendárneho Nemca Lothara Matthäusa a stal sa najstarším hráčom v dejinách záverečných turnajov majstrovstiev Európy.

Tepláky patria ku gólmanovi Haladásu neodmysliteľne. Chytá v nich od roku 1996. Takmer nepretržite. „keď som pôsobil v Nemecku a Anglicku, skúšal som to aj so šortkami, no nebolo to ono. Vtedy som si povedal, že nie je podstatné, ako vyzerám, ale k akým výsledkom pomôžem tímu. Navyše, verím, že sivé tepláky mi nosia aj šťastie,“ tvrdí Király.

Jeho poverčivosť posilnili výsledky Maďarov v základnej skupine. Mužstvo, ktoré mnohí experti podceňovali a posielali domov už po skupinovej fáze, postúpilo do osemfinále z prvej priečky – bez jedinej prehry. Odolalo i Portugalsku, ktoré vedie superhviezdny Cristiano Ronaldo. Záverečnú kapitolu napísali pre zverencov Bernda Storcka v nedeľu večer až Belgičania. Úlohu favorita potvrdili jednoznačne. Dosiaľ najvyšším víťazstvom v priebehu turnaja – 4:0.

„Napriek tomu budeme na európsky šampionát spomínať len a len v dobrom. Užili sme si každý okamih. Na tribúnach boli tisíce našich fanúšikov, pobláznili sme celú krajinu,“ usmieval sa po zápase Király.

Bola to práve niekdajšia opora Herthy Berlín, Crystal Palace či Leverkusenu, kto sa stal obľúbencom maďarského národa. Mnohí z fanúšikov si v deň zápasu obliekali rovnaké tepláky, aké nosí Király. Na internete ich zoženiete za približne 20 eur.

Királyho si fanúšikovia obľúbili nielen pre nevšedný štýl, ale aj pre bonusy, ktoré im s radosťou servíruje. Počas zápasu s Portugalskom zabával tribúny prihrávkou rukou pomedzi nohy či zvláštnou rozohrávkou, pri ktorej naznačil razantný odkop pravačkou, no loptu posunul spoluhráčovi opatrne ľavačkou.

Okrem exhibicionistických kúskov však maďarská legenda ponúkla spoluhráčom aj dostatok istoty. V súbojoch so štvoricou súperov vytiahol Király sedemnásť zákrokov. Neraz kľúčových. A stal sa druhým najvyťaženejším brankárom doterajšieho priebehu šampionátu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #EURO 2016 #Gábor Király