Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorváti sa neboja Portugalčanov. Odhadujem to 50 na 50, vraví Ronaldo

Ak je súboj Španielsko - Taliansko najväčším šlágrom osemfinálového diania na majstrovstvách Európy vo futbale vo Francúzsku, potom stretnutie Chorvátsko - Portugalsko by mohlo dostať prívlastok šláger číslo 2.

25.06.2016 12:44
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo predviedol na tréningu Portugalska pred osemfinále ME aj netradičné žonglérske schopnosti.
debata

Sobotňajší večerný súboj v Lens postavil proti sebe dva tímy, ktoré v doterajšom priebehu šampionátu neprehrali. Chorváti sa so 7 bodmi stali víťazmi D-skupiny, keď pripravili trojnásobným a úradujúcim šampiónom Španielom prvú prehru na záverečnom turnaji ME od roku 2004. Portugalčania sa v F-skupine predstavili s viacerými hernými tvárami, ktoré priniesli tímu tri remízy a až tretie miesto. Cristiano Ronaldo a spol. však majú určite vyššie ambície ako len osemfinálovú účasť.

„Ak by naši futbalisti tušili, že za zdolanie Španielov a víťazstvo v skupine im osud pripraví ako odmenu na osemfinále Portugalcov, zrejme by viac zataktizovali. Na druhej strane, ak sa chceme stať majstrami Európy, musíme zdolať každého súpera,“ píšu bojovne naladené chorvátske médiá. „V tejto fáze turnaja si už súpera nemôžeme vyberať, ale faktom je, že sme dostali zrejme najťažšieho. My sme však vyhrali najťažšiu skupinu na ME, preto nie je dôvod, aby sme do ďalšej fázy turnaja nešli sebavedome. Portugalsko ako súpera rešpektujeme, ale ešte viac veríme v naše futbalové kvality,“ vyhlásil tréner Chorvátov Ante Čačič pre HNS.

Slová trénera o sebavedomí majú reálny základ v jeho doterajších výsledkoch s tímom, ktorý má prezývku „vatreni“, čiže „ohniví“. Chorváti pod vedením 62-ročného odborníka Čačiča v desiatich zápasoch ani raz neprehrali a osem víťazstiev od 22. septembra 2015 je parádnou vizitkou práce trénera, ktorý v minulosti viedol mužstvá iba v Chorvátsku či susednom Slovinsku a tiež výber Líbye do 20 rokov. Čačič zrejme opäť využije služby svojich dvoch hviezd Luku Modriča a Maria Mandžukiča, ktorých nechal proti Španielom oddychovať.

Najmä konfrontácia Modriča s klubovým spoluhráčom Cristianom Ronaldom, s ktorým nedávno spoločne dvíhal nad hlavu ušatý pohár za triumf s Realom Madrid v Lige majstrov, bude ostro sledovaná. Za Real v súčasnosti hrávajú aj ďalší dvaja hráči, ktorí sa v sobotu môžu na ihrisku stretnúť ako súperi: chorvátsky stredopoliar Mateo Kovačič a portugalský obranca Pepe.

„Čaká na nás náročný súper, šance odhadujem 50 na 50. Chorváti sú nebezpeční, lebo majú veľa kvalitných hráčov. Nie každý si môže povedať, že zdolal Španielov. Chorváti to dokázali, preto si zaslúžia rešpekt a uznanie,“ uviedol Cristiano Ronaldo. Na otázku, čo bude treba urobiť pre úspech a postup do štvrťfinále, sa dvojgólový strelec súboja proti Maďarsku iba pousmial. „Hrať tak, aby sme zvíťazili. Kto bude lepší, tomu sa to podarí.“

Sila Portugalska neznepokojuje chorvátskeho útočníka Nikolu Kaliniča. „Mohli sme dostať na osemfinále aj ľahšieho protivníka, ale ak zahráme tak dobre, ako proti Španielom, naša šanca na postup bude veľká. Rozhodujúca bude bitka o stred poľa. Ak v nej uspejeme, mohli by sme zvíťaziť,“ vravel Kalinič na tlačovej besede po stretnutí so Španielmi.

Ani tréner Portugalcov Fernando Santos nebol nadšený zo súpera v osemfinále. „Ich výsledky nie sú dielom náhody. Majú skvelých hráčov, ktorí vytvorili tím s vysokým kreditom. My sme však pripravení na veľkú výzvu. V druhej fáze turnaja je každý zápas ako finále a my chceme absolvovať celé sériu takýchto stretnutí. Na to je potrebné predviesť vyváženú defenzívu a ofenzívu. Naše výsledky zo základnej skupiny totiž signalizujú, že vzadu sme mali občas poriadne diery,“ uviedol Fernando Santos na webe Eurosportu. Svojho kanoniera Cristiana Ronalda, ktorý ako prvý futbalista skóroval na štyroch európskych šampionátoch, považuje za kľúčového hráča v tíme.

„Je strelec a víťazný typ. Jeho samého najviac mrzia nepremenené šance z predchádzajúcich stretnutí. Proti Maďarom však dvakrát uspel (remíza 3:3, pozn.) a stal sa mužom zápasu. Týmto získal ešte väčšiu sebadôveru a môže nám výraznejšie pomôcť v našej snahe vyhrať celý turnaj,“ povedal F. Santos.

Chorvátsky Jutarnji List pripomína, že trhová hodnota Cristiana Ronalda je 110 miliónov eur, čo je viac ako tretina celého portugalského tímu. Najväčšie hviezdy Chorvátov stoja dokopy o čosi menej ako sám Ronaldo: hodnota Luku Modriča sa odhaduje na 50 miliónov a Ivana Rakitiča na 45 miliónov eur.

Obaja osemfinalisti zatiaľ proti sebe nastúpili trikrát a Chorváti trikrát prehrali. Na ME 1996 v anglickom Nottinghame Portugalčania zvíťazili 3:0 a jeden z ich gólov strelil aj legendárny Luis Figo. O deväť rokov neskôr sa prípravný zápas v Coimbre skončil triumfom Portugalska 2:0 a v tomto zápase Cristiano Ronaldo odohral 73 minút. Na chorvátskej strane sa predstavil súčasný kapitán Darijo Srna. Napokon tretí portugalský triumf sa zrodil v prípravnom dueli 10. júna 2013 v Ženeve, kde v 36. min rozhodol práve Cristiano Ronaldo.

Stretnutie Chorvátsko – Portugalsko bude mať v sobotu na Štadióne Bollaerta a Delelisa v Lens výkop o 21.00 h. Povedie ho Španiel Carlos Velasco Carballo, na čiarach mu budú pomáhať Roberto Alonso a Juan Yuste.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba
Viac na túto tému: #portugalská futbalová reprezentácia #chorvátska futbalová reprezentácia