Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci idú do boja. A zasa proti majstrom sveta

Futbalový osud sa pohral so slovenskými futbalovými reprezentantmi. V osemfinále majstrovstiev Európy im postavil do cesty Nemecko. Najväčšieho favorita turnaja a aktuálneho majstra sveta, ktorý sa tešil z titulu pred dvoma rokmi v Brazílii. Zápas sa uskutoční v nedeľu v Lille od 18.00.

25.06.2016 08:00
Slovensko, radosť, futbalisti, slovenskí... Foto: ,
Slovenskí futbalisti na ME vo Francúzsku.
debata (1)

Slováci štartujú v záverečnom turnaji majstrovstiev Európy prvý raz. A jeden štart majú aj na svetovom šampionáte. Pred šiestimi rokmi riešili podobný problém ako teraz. O postup zo skupiny, v rozhodujúcom treťom zápase nastúpili proti Talianom, v tom čase takisto aktuálnym majstrom sveta. Potvrdili, že favoriti im sedia viac ako outsideri a postarali sa o prvoradú senzáciu – šampiónov poslali domov. Teraz sa pokúsia niečo podobné vyparatiť aj Nemcom, hoci toto bude nepochybne ešte náročnejšia úloha.

Nemecký tím pôsobí vyrovnane, kompaktne, sebavedomo, nemá viditeľné slabiny. V troch doterajších stretnutiach na šampionáte neinkasoval ani gól. Presne pred štyrmi rokmi ho vyradili Taliani (2:1) v semifinále majstrovstiev Európy v zápase vo Varšave a odvtedy prehral len dva súťažné zápasy. V kvalifikáci na tento šampionát podľahol Írsku a Poľsku na ich pôde, ale s prehľadom vyhral svoju kvalifikačnú skupinu.

A verí si napriek tomu, že pred necelým mesiacom podľahol Slovensku 1:3 v prípravom zápase v Augsburgu. Niektoré nemecké médiá síce varovne dvíhajú prst a upozorňujú na to, že Slovensko nebude odovzdaným súperom, ale všetci sa zhodujú, že napriek všetkému postup cez Kozákov výber by nemal byť veľkým problémom. Začínajú už špekulovať viac o tom, čo bude, keď postúpia ďalej. Na víťaza osemfinálového súboja Slovensko – Nemecko čaká totiž ďalší veľký favorit šampionátu, jeden z dvojice Španielsko – Taliansko.

Nemecký futbalový zväz pred stretnutím so Slovenskom rozhodol, že zvýši prémie. Za postup cez Slovákov do štvrťfinále dostane každý hráč navyše o 50-tisíc eur, ak by získali titul, každý zinkasuje po 300-tisíc eur.

Ak Nemci niekomu venujú zo slovenského mužstva väčšiu pozornosť, tak potom len Marekovi Hamšíkovi. Pamätajú si ešte dobre na to, aký krásny gól im strelil v zápase v Augsburgu. Považujú ho za lídra tímu a tvorcu hry a sústredia sa na to, ako ho ubrániť.

Slovenskí futbalisti vybojovali doteraz jediné víťazstvo na aktuálnom európskom šampionáte a stalo sa tak práve v Lille, kde zatiaľ po najlepšom výkone zdolali Rusko (2:1). Na tomto štadióne vymieňali trávnik, s ktorým vládla veľká nespokojnosť. Kvôli tomu ani jeden z tímov na Štadióne Pierra Mauroya neabsolvoval tradičný predzápasový tréning.

Slováci trénovali v sobotu predpoludním vo Vichy a po ňom vyrazili na cestu do Lille, ktoré je vzdialené vyše šesťsto kilometrov od ich dočasného domova v kúpeľnom stredisku v strede Francúzska.

Po stretnutí s Anglickom štyroch slovenských reprezentantov – Šventa, Maka, Pekaríka a Hubočana – trápili zranenia a Stoch mal zvýšnú teplotu. Na nededeľňajší zápas budú všetci pripravení s výnimkou Šventa, ktorého štart lekár výpravy Ján Baťalík v piatok popoludní nevidel reálne.

„Mak i Švento absolvovali sonografické vyšetrenie. Mak by mal byť pripravený na zápas. Aj Šventov stav sa síce zlepšil, ale mohol by nastúpiť asi len v nevyhnutnom prípade, pokúsili by sme sa mu sval nejako zafixovať,“ vysvetlil.

Pekarík bude hrať so špeciálnym chráničom nosa. „Dáme mu na tvár konštrukciu, ktorá mu nebráni v dýchaní. Nemal zlomený nos, ale prekryli sme mu časť, kam dostal úder, aby ju mal chránenú. Chránič sme mu urobili zo syntetickej konštrukcie. Je to celkom pekné,“ usmieval sa Baťalík.

Ak by sa v nedeľňajšom zápase nerozhodlo v riadnom hracom čase, nasledovalo by predĺženie 2×30 minút a ak by ani po ňom nebol známy víťaz, nasledoval by penaltový rozstrel.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale