Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár: Vzbura malých

Sú malí, ale silní. Je ich málo, ale sú viditeľní. Na mape Európy predstavujú len nepatrné fliačiky, ale aj veľké krajiny zostali v ich tieni.

24.06.2016 06:00
Island, fanúšikovia Foto: ,
Islanďan Ragnar Sigurdsson aplauduje svojim fanúšikom.
debata

Doma nemajú bohaté veľkokluby, ale ich národné tímy patria do špičky starého kontinentu.

To nie je hádanka, to je futbalová realita.

Na šampionáte štartujú piati nováčikovia. „Obor“ medzi nimi Slovensko a Wales, Albánsko, Severné Írsko, Island. A postúpili aj do osemfinále s výnimkou Albánska. Aj to dosiahlo v turnaji víťazstvo a postup mu unikol len o chlp. Aj tak skupina novicov tvorí v šestnástke najlepších presnú štvrtinu. Predĺžila si pekný život na turnaji, niečo zarobila a poslala domov na predčasné dovolenky také krajiny ako Rusko, Ukrajinu, Švédsko, Turecko. Jej hráči si už pobalili kufre.

Niektoré nové tímy na európskej scéne v skupinách zažiarili. Najďalej to dotiahol Wales, ktorý ju vyhral a za jeho chrbtom ostali veľmoci Anglicko a Rusko. Ale ani Island, ktorý nemá na svojom ostrove ani 400-tisíc duší, sa nenechal zahanbiť. Nechal za sebou Portugalsko s najdrahším hráčom šampionátu, ktorý stojí viac ako jeho 23-členný káder a aj s náhradníkmi, ktorí zostali doma.

Pre malých je účasť v osemfinále úspechom. Minimálne jeden z nich bude aj v osmičke najlepších a aj keby sa už aj ostatným dvere štvrťfinále zavreli, čo sa tiež nedá vylúčiť, môžu pokojne cestovať domov a oslavovať tri dni a tri noci.

Všetci piati nováčikovia majú dovedna asi trinásť miliónov obvateľov. Aj s týmto počtom by patrili medzi najmenšie krajiny turnaja. Keby sa však dali dokopy a utvorili by jeden tím, možno by sa mohli stať aj majstrami Európy…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale