Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krvácajúci nos ho nezastavil. Pekaríkovi na tvár chystajú masku

Na zápas s Anglickom, ktorý rozhodol o postupe do osemfinále, mu zostala modrina pod okom. Peter Pekarík (29) tento obrázok manželke radšej domov neposielal.

23.06.2016 05:00
Peter Pekarík Foto:
Peter Pekarík.
debata

„Po zápase som ju upokojil, že všetko je v najlepšom poriadku,“ vraví. Túto „pozornosť“ mu pripravil v jednom z ostrých súbojov už v polovici prvého polčasu anglický obranca Ryan Bertrand. Lakťom mu vrazil do tváre. Pocítil veľkú bolesť a z nosa sa mu valila krv.

Nehrozilo, že budete musieť odstúpiť?
Mal som v sebe obrovský zápasový adrenalín a chcel som dohrať. Najdôležitejšie bolo, aby mi zastavili krvácanie, lebo keď sa mi niečo podobné stalo prvý raz v Berlíne, hneď sa to nepodarilo a musel som striedať. Teraz urobili lekári skvelú prácu a umožnilo mi to pokračovať ďalej.

Už sa vám Bertrand ospravedlnil?
Áno, urobil to okamžite po zápase, je to v poriadku.

Budete pripravený aj na najbližší zápas?
Bolesti nemám. Len modrina sa mi trochu posunula pod pravé oko a trošku horšie vidím. Stále sa to však zlepšuje.

Pripúšťate, že nebudete môcť na najbližší zápas nastúpiť?
Nos mi v tom určite nezabráni.

Vy ste už pred časom po zlomenine mali masku na tvári. Dajú vám ju aj teraz?
To ešte uvidím. Maska, ktorú som mal v Nemecku, sa s úspechom nestretla. Po troch minútach som ju zahodil. Potom som mal na tvári karbónový chránič prelepený páskami.

Prečo ste masku odhodili, aký bol s ňou problém?
Najväčší problém bol v tom, že mi zhoršovala orientáciu na ihrisku. A tiež sa mi ťažšie dýchalo. Ale vtedy som mal aj s nosom väčšie problémy ako teraz.

Hrali by ste aj bez nej?
Strach nemám, dôležité bude, čo povedia lekári, čo mi odporučia. Pripravia mi nejaké alternatívy ochrany tváre. Rátajú aj s maskou.

Slováci narazia na šampionáte na Nemecko. Vy v tejto krajine dlhšie pôsobíte, hráte v najvyššej súťaži. Čo hovoríte na súpera?
Jeden pekný úspech sme dosiahli – sme v osemfinále turnaja. Čaká nás ďalší veľký zápas. Opäť odvedieme, čo bude v našich silách a potrápime favorita. Pre mňa to bude, samozrejme, veľmi špeciálne stretnutie.

Pred odchodom do Francúzska ste Nemcov zdolali na ich pôde v Augsburgu. Aký význam bude mať pre mužstvo tento výsledok?
Pre nás je dôležité, že sme dokázali odohrať dobré stretnutia proti silným súperom – Taliansku, Španielsku, Nemecku, Anglicku… Vybojovali sme s nimi dobré výsledky. Ale zároveň musím povedať, že toto bude úplne iný zápas, pôjde o postup do štvrťfinále majstrovstiev Európy. Bude veľmi náročný. Ale to by bol vždy, aj keby proti nám stál v tejto fáze turnaja iný súper.

Poznáte nemeckú futbalovú mentalitu. Nebude súper po prehre ostražitejší?
Nemci pristupujú ku každému zápasu maximálne zodpovedne. Budú nás mať výborne zmapovaných a budú ešte viac motivovaní. Dajú si na nás pozor. V takýchto zápasoch je to často o jednom góle, o jednom zaváhaní. Pre nás je výhodou, že sme tento zápas nad aktuálnymi majstrami sveta vyhrali. Hoci len v príprave. Je to veľké plus pre psychiku i sebavedomie.

Hráčov súpera dobre poznáte. Je to výhoda?
Na zápas sa veľmi teším. Poznám každého hráča z nemeckého mužstva, týždeň čo týždeň sa stretávame v ligových zápasoch. Či mi to pomôže, neviem povedať, to bude jasné až po stretnutí. V ňom sa objavia vždy rôzne situácie, ktoré nevieme ani predvídať. Nepochybujem o tom, že tréner bude mať súpera takisto dokonale zmapovaného a niečo proti nemu vymyslí.

Ste obranca. Koho považujete za najnebezpečnejšieho nemeckého hráča?
Určite nie je jeden, dokonca by som povedal, že ich je veľa. Özil, Götze, Draxler… ale aj ďalší. Nemôžeme sa chystať na jedného hráča.

Máte medzi nimi aj nejakého kamaráta?
Z berlínskej Herthy, z mojich spoluhráčov nie je v mužstve nik. Osobne sa však dobre poznám s Draxlerom, ktorý má dokonca rovnakého manažéra ako ja. Stretli sme sa spolu aj na vianočnom večierku.

V hre boli aj Chorváti. Koho by ste si viac želali? Oba tímy sú mimoriadne silné, aj Chorváti sú výborní, videl som ich zápas proti Španielom. Ak by som si mohol vyberať, zvolil by som Nemcov.

Má mužstvo reálnu šancu zopakovať proti ním výsledok z prípravy?
Príprava je jedna vec, šampionát druhá. Ale my sme už zdolali v súťažnom zápase aj Talianov či Španielov, preto si myslím, že je v našich silách dosiahnuť ďalší dobrý výsledok. Podmienkou je, aby sme odviedli výkon, na aký máme a ukázali bojovnosť i srdce.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #Peter Pekarík