Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekaríka držia v napätí nielen Wales a Bale, ale aj Poľovné psy

Už len niekoľko hodín delí slovenských futbalových reprezentantov od premiérového štartu vo finálovom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku. Medzi desiatich hráčov, ktorí sa predstavili aj v roku 2010 na svetovom šampionáte v Južnej Afrike, patrí Peter Pekarík (29). Vtedy chýbal len v prvom zápase, ďalšie tri odohral bez striedania.

10.06.2016 12:00
Peter Pekarík Foto: ,
Peter Pekarík.
debata (2)

„Aj teraz by ma potešil podobný výsledok ako pred šiestimi rokmi,“ vraví pred štartom skúsený žilinský rodák, obranca Herthy Berlín.

Vydáte na cestu do Bordeaux, kde vás v sobotu čaká prvý súper. Už stúpa v tíme predštartovná horúčka?
Myslím si, že každý z nás je odhodlaný podať maximálny výkon, atmosféra je síce bojovná, ale pokojná. Každý to prežíva trochu inak, ale máme dosť skúsených hráčov a verím, že záverečnú prípravu na zápas bez problémov zvládneme. Všetko ovplyvňujú skúsenosti, ja sa usilujem koncentrovať na zápas podobne ako v kvalifikácii alebo v bundeslige, pretože premotivovanosť a prehnaná nervozita hráčovi len škodí a zväzuje mu nohy.

Aké to je v porovnaní s tým, čo ste zažívali v Afrike pred prvým zápasom?
Veľký rozdiel nepociťujem, ide o štart na dvoch najväčších turnajoch. V mojej kariére znamenali majstrovstvá sveta veľmi veľa. Som rád, že som mohol zažiť turnaj v Afrike a teším sa, že nechýbam v mužstve ani teraz na majstrovstvách Európy.

Môžete porovnať oba tímy?
Situácia je teraz iná v tom, že všetci, ktorí sme boli v mužstve na MS 2010, sme nielen o šesť rokov starší, ale aj ostrieľanejší. Vtedy sme zažili prvý vážny turnaj a skúsenosti, ktoré sme nabrali, sú na nezaplatenie. Máme vyspelejšie, vyzretejšie mužstvo. Všetci naši hráči odohrali za ten čas veľa kvalitných zápasov v popredných ligách. Tento základ vhodne doplnili mladí futbalisti, ktorí dobre zapadli do tímu.

Dá sa teda usudzovať, že súčasné mužstvo je lepšie?
Myslím si, že áno. A verím, že bude aj rovnako úspešné. Naším cieľom je postúpiť zo skupiny, aj keď vieme, že to nebude ľahké. Čakajú nás silní súperi. Pricestovali sme však do Francúzska, aby sme sa pobili o dobrý výsledok.

Ako vnímate prvého súpera Wales?
Videli sme dva jeho zápasy – v kvalifikácii s Belgickom a v generálke so Švédskom. Ide o výborné mužstvo s niekoľkými individualitami na čele s Garethom Balom, ktorý má za sebou výbornú sezónu a je vo forme. Ale nielen na neho si musíme dávať pozor. Wales disponuje viacerými kvalitnými hráčmi a hrá tímový futbal.

V generálke podľahol pred pár dňami Švédsku 0:3. Upokojuje taký výsledok mužstvo alebo netreba z neho robiť vedu?
Netreba si to príliš všímať a už vôbec nie si niečo zľahčovať. Príprava je jedna vec, na šampionáte sa ide naostro. Súper skúšal niektorých hráčov. Očakávame ťažké stretnutie.

Patríte medzi opory obrany. Aj vy budete čeliť útokom Bala. Nemáte z toho obavy?
Nebude to len úloha pre jedného hráča, ale pre celú obranu. Budeme ju zdvojovať i strojovať. Informácie, ktoré sme dostali, hovoria o tom, že Bale mal v zápasoch úplnu voľnosť, pohyboval sa na hrote, sprava i zľava. Je to hráč, ktorému nemôžeme dať priestor, pretože inak je veľmi nebezpečný. Z jednej šance dokáže rozhodnúť.

Peter Pekarík. Foto: Ľuboš Pilc
Peter Pekarík Peter Pekarík.

V reprezentácii, ale aj v bundeslige sa stretávate so silnými súpermi. Hrali ste už proti takému esu, akým je Bale?
Bolo ich naozaj veľa, Ribéry, Robben, Lewandowski i ďalší. Bala radím do kategórie top hráčov sveta, asi som sa s takým súperom zo superšpičky na ihrisku zoči-voči ešte nestretol.

Budete mať v sobotu v hľadisku svojich najbližších?
Na všetky zápasy sa chystá manželka, príde otec, rodina, kamaráti. Teším sa, verím, že túto podporu pocítim, pomáha mi.

Udržiavate si kontakt s najbližšími v čase sústredení a pobytu na šampionáte?
Samozrejme, s manželkou si každý deň telefonujeme, dúfam, že po zápase bude príležitosť, aby sme sa mohli na chvíľu vidieť, porozprávať sa.

Ako ste spokojný s podmienkami a pohodlím v hoteli vo Vichy?
Máme bývanie na špičkovej úrovni, všetci majú svoju izbu. Aj strava je výborná, každý si môže vybrať, čo mu chutí. Aj po organizačnej stránke doteraz všetko klapalo.

Ako trávite voľný čas?
Program bol dosť nabitý, ale keď je voľno, rád si posedím s ostatnými. Rád čítam, teraz ma upútala detektívka Poľovné psy od nórskeho autora Horsta. Mám ju práve rozčítanú, je veľmi pútavá, drží ma v napätí. Keď ma kniha zaujme, dokážem ju zvládnuť veľmi rýchlo. Mám so sebou dve, akiste ich na šampionáte prečítam. Mám aj nejaké filmy, takže nudiť sa nebudem.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #Peter Pekarík