Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na zápasy ideme bez Maka, ale asi so Stochom

Prvá fáza prípravy slovenských futbalových reprezentantov na finálový turnaj majstrovstiev Európy v rakúskom stredisku vo Windischgarstene sa končí.

26.05.2016 07:00
Štefan Tarkovič Foto: ,
Asistent trénera reprezentácie Štefan Tarkovič.
debata

Ešte jeden deň a čakajú ich dva prípravné zápasy. V piatok nastúpia v neďalekom Welse proti Gruzínsku a v nedeľu v Augsburgu proti domácim Nemcom. Asistent trénera Štefan Tarkovič potvrdzuje, že v nich by mali dostať šancu všetci hráči kádra.

Prispôsobíte záver sústredenia blížiacim sa stretnutiam?
V stredu predpoludním sme mali voľnejší program, vybrali sme sa na výlet k neďalekému horskému jazierku, leží v peknom prírodnom prostredí, dobrá príležitosť na relax. Poobede sme absolvovali už riadny tréning. Od štvrtku nastane zmena. Rozdelíme hráčov do dvoch skupín, prvá sa bude pripravovať už na zápas s Gruzínskom, druhá bude mať dvojfázový tréning.

Znamená to, že dve stretnutia, ktoré sú naplánované tesne za sebou, absolvujú aj dve rozdielne mužstvá?
Nechcem to takto rozdeliť. Naša predstava je jasná: chceme dať v týchto zápasoch šancu všetkým hráčom, každý by mal odohrať aspoň jeden polčas. Samozrejme, realita môže byť trošku iná, ale určite dáme každému možnosť, aby sa ukázal v náročnom stretnutí so silným súperom.

Sú hráči, ktorí dostanú šancu v oboch stretnutiach?
O tom je ešte skoro hovoriť, do zápasov zostal nejaký čas, uvidíme, aká bude situácia po piatkovom súboji vo Welse. Berieme ich oba maximálne zodpovedne. Budeme sa usilovať zostaviť obe mužstvá vhodne typologicky, z nášho pohľadu, ale aj podľa toho, proti komu hráme. Tak, aby sme si vyskúšali naše veci a popritom zápasy zvládli.

Ide najmä o prípravu, navyše po sústredení, kde naberali hráči sily. Akú vážnosť prikladáte týmto súbojom?
Berieme ich vážne, rovnako ako každý iný prípravný zápas. Tak sa na ne aj pripravujeme, s nevyhnutnou analýzou súpera. Robíme všetky štandardné kroky, ako aj v iných prípadoch pred takýmito stretnutiami. Chceme sa sústrediť na nás a na to, čo potrebujeme vyladiť z pohľadu spôsobu hry.

Máte dosť informácií o Gruzínsku, s ktorým sa stretnete už zajtra?
V stredu sme sledovali s hráčmi marcový zápas Gruzínska s Kazachstanom. Dnes nie je problém získať množstvo informácií, vieme súpera zmapovať. Samozrejme, Gruzínci pod trénerom Weissom začínajú, hrali s ním iba jeden zápas, práve ten, ktorý sme videli a rozoberali. S novým koučom môžu prísť aj nové prvky, ktoré sa nedajú hneď analyzovať. S Vladom sa však poznáme, očakávame, že to bude pre neho prestížny zápas a my sa chceme naň dobre pripraviť.

Ako by ste charakterizovali gruzínsku hru?
Súper má silné individuality, keď majú loptu sú sebavedomí a usilujú sa dostať do šestnástky s viacerými hráčmi. Keď dostanú priestor, sú nebezpeční.

Príprava sa končí, spĺňala očakávania, ktoré ste mali?
Trošku ju poznačila skutočnosť, že sme sa do utorka schádzali, viacerí hráči mali klubové povinnosti, posledný z nich dorazil Peter Pekarík. A keď sme už boli kompletní, zasiahla nás smutná správa, že Miňovi Stochovi zomrela mama. Musel odcestovať domov. Mak do Rakúska neprišiel, klub hrá až do 31. mája zápasy v domácej súťaži a bojuje o účasť v Lige majstrov. Stále teda nie sme kompletní. Ale tí hráči, ktorí tu boli, absolvovali program, ako sme to naplánovali. Podmienky boli veľmi dobré, toto prostredie sme si vybrali preto, lebo spĺňalo naše požiadavky. Hotel Dilly je prispôsobený na takýto typ sústredenia, má dobré priestory na regeneráciu, hneď vedľa neho je veľmi kvalitná tréningová plocha. Nikde sme nemuseli cestovať, boli sme celý čas na jednom mieste.

Zdravotné problémy mal Hubočan. Už môže naplno trénovať? Bude pripravený na zápasy?
To je najvážnejší zdravotný problém, ktorý stále riešime. Fit nebol ani Ďuriš, ale ten už tretí deň naplno trénuje. Hubočanov zdravotný stav sa zlepšil, pripravuje sa individuálne, každý deň dvojfázovo, ale otázkou je, či bude nachystaný na najbližší dvojzápas. Máme predstavu, že 1. júna, keď bude príprava pokračovať, by mal byť kondične, fyzicky stopercentne pripravený.

Znamená to, že jeho účasť na ME nie je ohrozená?
To sa uvidí, keď príde aj stopercentná záťaž, ako zareaguje zranená noha. Hubočan má stále pocit, že nie je úplne v poriadku a mal aj veľký tréningový výpadok. Som však optimista a verím, že bude k dispozícii.

Viete, kedy sa pripojí k ostatným Stoch?
Sme s ním v kontakte, neutvárame na neho tlak, je to pre neho náročná situácia. Mama má pohreb vo štvrtok, na druhý deň by sa mal vrátiť. Musíme to však dotiahnuť logisticky. Je veľmi pravdepodobné, že bude pred stretnutiami už s nami.

Mak už do Rakúska nepríde. Kedy bude k dispozícii?
Trváme na tom, aby klub uvoľnil Maka po 30. máji, tak ako je to v reglemente UEFA. To znamená, že na najbližšie dva zápasy reprezentácie už s ním nerátame, ale 1. júna by mal byť k dispozícii.

To by však znamenalo, že môže stihnúť aj posledný zápas v gréckej súťaži, 31. mája…
Možno by to časovo stihol, ale naša požiadavka zostáva rovnaká. Oznámili sme Ľubošovi Micheľovi, ktorý je šéfom PAOK Solún, že klub by mal Maka uvoľniť už 30. mája, tak ako je to oficiálne stanovené. Vychádzame z toho, že by hral v krátkom slede štyri zápasy a potom ešte 4. júna v generálke so Severným Írskom, teda päť stretnutí za dva týždne. To je enormná záťaž a nebolo by to vhodné najmä pre neho. Preto trváme na uvoľnení už pred posledným súbojom v Grécku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #Štefan Tarkovič