Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Francúzi Slovákom neveria, lebo o nich nič nevedia

Didier Rogasik je bývalý futbalista. "Ale hrával som len v malom vidieckom tíme, nijaký veľký futbal," upozorňuje Francúz, ktorý žije osemnásť rokov na Slovensku.

26.05.2016 05:00
debata (3)
Didier Rogasik. Foto: Michal Zeman, Pravda
Didier Rogasik Didier Rogasik.

V Bratislave sa už cíti ako doma, oženil sa tu, má dve dcéry, 12-ročnú Annabelle a 6-ročnú Elisu. Tvrdí, že sa v slovenskom hlavnom meste usadil natrvalo a do Francúzska chodí už len na dovolenku a na návštevu rodiny a priateľov.

Veľké peniaze mu prekážajú

Pochádza z malej dediny na severe krajiny, neďaleko Lille, kde čaká slovenských futbalových reprezentantov druhý zápas v B-skupine majstrovstiev Európy s Ruskom. „V našom regióne boli tri silné kluby, ktoré hrávali aj v najvyššej súťaži – Lille, kde pôsobil aj slovenský futbalista Vittek, Valenciennes, ktorého hráčom bol iný Slovák Filip Šebo a tretím bol Racing Lens, ktorého dres obliekal Čech Vladimír Šmicer. Medzi týmito klubmi vládla rivalita, ich vzájomné zápasy boli veľkými derby. Ja som bol fanúšikom Lensu,“ približuje.

Zdôrazňuje, že ani do jedného z veľkých tímov to nedotiahol. „My sme hrávali futbal len pre radosť, nie pre peniaze, ale keď sme v nejakej súťaži, napríklad pohárovej, narazili na mužstvo z väčšieho mesta a klubu, stretli sme sa s tým, že peniaze už hrali dôležitú úlohu. Bolo vidieť, že ich naši silnejší súperi majú a správajú sa inak, ako sme boli zvyknutí,“ vysvetľuje bývalý strednopoliar, špílmacher mužstva, ktorý aktuálne pracuje ako tlačový atašé na francúzskom veľvyslanectve v Bratislave.

Obrovské sumy, ktoré sa točia vo futbale, je vec, ktorá mu na najpopulárnejšej hre prekáža. „Tomu nerozumiem, sú to nehorázne peniaze,“ zamýšľa sa. „Existujú úplne výnimoční hráči ako Messi, Ronaldo, Neymar, to by som ešte možno pochopil, ale aj vo Francúzsku berú bežní ligoví hráči veľké peniaze. Majstrom sa stal Paríž St. Germain, ktorý má obrovský rozpočet, noví majitelia naliali do klubu ťažké milióny a vďaka tomu si kúpil hráčov, ktorých si iné francúzske kluby nemôžu dovoliť. Výsledok je vidieť – Paríž vyhral ligu s tridsaťbodovým náskokom. Peniaze výrazne ovplyvňujú futbal.“

Domácim chýba líder

Napriek tomu francúzska liga trochu stráca dych v porovnaní so španielskou, anglickou či nemeckou. „U nás aj futbalisti platia podstatne vyššie dane ako napríklad ich kolegovia v Španielsku, preto čoraz viac kvalitných hráčov odchádza za futbalom do cudziny. Na druhej strane je veľkým plusom, že u nás kluby nemajú nijaké dlhy, pracujú s vyrovnaným rozpočtom. Ak by bol nejaký v mínuse, zákon mu napríklad nedovoľuje, aby kupoval nových hráčov. Real a Barcelona majú obrovské straty, ale pokojne míňajú nehorázne sumy na nákupy. Nie vo všetkých krajinách, ani v Európskej únii, sú rovnaké podmienky, rovnaké zákony, preto sa aj vo futbale rozdiely prehlbujú.“

Verí, že Francúzi využijú domáce prostredie a vybojujú na šampionáte dobrý výsledok. Upozorňuje však aj na možné slabiny. „Ak dosiahli v minulosti úspech, mali v mužstve vždy silného, jednoznačného lídra. Teraz ho nemáme, v tom vidím problém. Prejavuje sa to aj tým, že každý náš hráč je naozaj dobrý, ale dovedna netvoria až taký silný tím. Všetko je však možné a s Francúzmi treba vážne rátať,“ približuje šance mužstva.

Ak v nejakom športe narazia na seba Slováci a Francúzi, ako naposledy na hokejovom šampionáte v Rusku, v ich slovensko-francúzskej rodine nijaké rozbroje nehrozia. „Najmä preto, že moja manželka Barbora, ktorá pracuje ako učiteľka, nie je vášnivá fanúšička, podobné zápasy príliš neprežíva. A po druhé, zo mňa sa stal už slovenský fanúšik, možno by som to ani nemal hovoriť, ale aj v prípade, keď Slováci hrajú proti Francúzom, som často na slovenskej strane. Ja navyše držím spravidla palce tým, je jedno, o aký šport ide, ktorí sú na papieri slabší,“ usmieva sa Rogasik.

Z Kozákovho výberu cítiť tímový duch

Pozorne sleduje francúzsku tlač a Slovensku a jeho tímu pred majstrovstvami Európy veľkú pozornosť nevenujú. Ak sa niečo o ňom objaví, veľké šance mu nedávajú. „Vo Francúzsku Slovákom neveria, ale najmä preto, že o nich nič nevedia. Nedávno som sledoval nejakú diskusiu pod futbalovým článkom a ľudia vyjadrovali obavy, že zo Slovenska prídu na zápasy chuligáni, ktorí budú nebezpeční. Ľutoval som, že nemôžem do tejto diskusie vstúpiť a niektoré veci vysvetliť.“

Aj v týchto dňoch sa často debatuje o organizácii fanzón, kde budú sledovať zápasy tisíce ľudí. „To je skvelá myšlienka, do najväčších fanzón môže prísť až 100-tisíc ľudí, ale zároveň to prináša organizátorom aj komplikácie, najmä teraz, keď sa objavuje hrozba terorizmu,“ vysvetľuje Rogasik. „Vo Francúzsku veria, že všetko zvládnu a podujatie prebehne bez rušivých momentov. Po organizačnej i športovej stránke. Predpokladám, že k dobrej úrovni prispejú aj slovenskí reprezentanti.“

Francúz žijúci na Slovensku Kozákovým zverencov verí. Pozorne sleduje každé ich stretnutie.

„Videl som všetky a vo viacerých hrali krásny futbal. Pod vedením trénera Kozáka urobilo mužstvo pokrok. Priznávam, že keď nastupoval na trénerský post, príliš som mu nedôveroval. Ale svojou prácou ma presvedčil, že to bola výborná voľba. Dokázal dať mužstvo dokopy, je z neho cítiť tímový duch. Jediné, čo mi na slovenských športovcoch niekedy prekáža, a nejde len o futbalistov, že im chýba väčšia mentálna sila, prehrávajú neraz v hlave, ich psychika je slabšia, neveria si. Podľa mňa môžu postúpiť zo skupiny. Čakám, že to potvrdia už v prvom zápase s Walesom. Ten má síce veľkú hviezdu Bala, ale ten nie je celé mužstvo. Podľa mňa môžu Slováci na šampionáte príjemne prekvapiť,“ uzavrel Didier Rogasik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #Didier Rogasik