Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák má pod Alpami už kompletnú zostavu. Až na Maka

Slovenská futbalová reprezentácia, ktorá sa v Hornom Rakúsku pripravuje na finálový turnaj majstrovstiev Európy, je už kompletná. Pravda, až na Róberta Maka, ktorého stále viažu povinnosti v jeho gréckom klube a zatiaľ je otázne, kedy sa pripojí k ostatným.

23.05.2016 17:40
Stanislav Šesták Foto: ,
Stanislav Šesták na tréningu.
debata

Slovenskí futbalisti sa už v hoteli Dilly v Windischgarstene cítia ako doma. Po pondelku majú za sebou štyri dni v príjemnom prostredí vysokohorského strediska, ktoré lemujú neďaleké alpské končiare. Majú k dispozícii všetky potrebné podmienky na kvalitnú prípravu na európsky šampionát. Začne sa už o sedemnásť dní.

Tréner Ján Kozák privítal posledných hráčov, ktorí mu ešte chýbali – Jána Ďuricu, Juraja Kucku a Petra Pekaríka. Teraz môže kompletný káder absolvovať aspoň zopár spoločných tréningov pred piatkovým prípravným zápasom s Gruzínskom, ktorý ukončí túto fázu prípravy. Potom sa výprava presunie do Mníchova, pretože v nedeľu čaká mužstvo súboj s majstrami sveta s Nemcami. Ten sa uskutoční v Augsburgu.

Viacerí hráči zažili podobnú prípravu aj pred majstrovstami sveta v Afrike pred šiestimi rokmi, vtedy mali svoj stan rozložený v Bad Kleinkirchheime v rakúskom Korutánsku. Jedným z nich, ktorí si na toto obdobie dobre spomínajú, je aj Stanislav Šesták. Tridsaťtriročný futbalista znovu zopakoval, že táto príprava je vôbec jeho posledná s národným tímom, po šampionáte sa rozlúči s reprezentačnou kariérou.

„Podľa mňa máme teraz vyzretejší tím ako pred ME 2010, verím, že sa to prejaví aj na šampionáte,“ porovnával Šesták. Podľa najúspešnejšieho slovenského strelca v kvalifikácii MS 2010 by mužstvu mohla pomôcť aj nie tak dávna skúsenosť zo svetového šampionátu.

„Zažili sme ho viacerí. A hoci to bolo v Afrike, v trochu iných podmienkach, môžeme z toho čerpať a niečo sa poučiť, ešte neubehla odvtedy dlhá doba. Sme skúsenejší a vieme, čo nás čaká,“ približoval Šesták.

Má za sebou dobrú sezónu vo Ferencvárosi Budapešť. So svojím tímom vybojoval double, čo sa okrem neho podarilo z aktuálneho kádra Trenčanovi Matúšovi Berovi či Ondrejovi Dudovi z Legie Varšava.

„Sezóna vyzerala na prvý pohľad veľmi jednoducho. Bola mimoriadne vydarená, už na jeseň do zimnej prestávky sme si pripravili výbornú pozíciu, prehrali sme len jeden zápas. Už bolo v podstate jasné, že sa staneme majstrami a chceli sme to aj čo najskôr potvrdiť. O titule sme rozhodli už v apríli, vyhrali sme, čo sa dalo a asi aj preto neboli oslavy také spontánne. Radi by sme na tieto výsledky nadviazali aj v nasledujúcej sezóne a dostali sa najmä v Lige majstrov čo najďalej,“ približoval Šesták.

Vo Ferencvárosi sú jeho spoluhráčmi aj maďarskí reprezentanti, ktorí sa teraz takisto chystajú na finálový turnaj ME. „V Maďarsku vládne veľké očakávanie, všetkých by potešilo, keby tím postúpil zo skupiny. Maďari budú turnajom žiť, milujú šport, sledujú každý, ale najmä ten, kde sú zainteresovaní ich reprezentanti. Akurát na rozdiel od nás hokej a nedávny šampionát ich príliš nechytil za srdce, zažil som majstrovstvá sveta ešte v Maďarsku, sledoval som na sústredení pred zápasom aj náš vzájomný súboj na šampionáte v Petrohrade, ale spoluhráči sa ku mne nepridali, nelákal ich. Možno tušili, že proti nám nemajú šancu,“ usmieval sa Stanislav Šesták.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2016 vo futbale