Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poľsko a Ukrajina by potrebovali sedem šampionátov

Podľa agentúry Unian Ukrajina investovali Ukrajinci pred majstrovstvami Európy 5,5 miliardy dolárov, ale výnos zo šampionátu dosiahol podľa oficiálnych odhadov zatiaľ len čiastku 1,5 miliardy. Čakalo sa, že suma bude vyššia.

04.07.2012 08:00
Španielski fanúšikovia. Foto:
Ilustračná snímka.
debata (1)

Ukrajina investovala najmä do výstavby a rekonštrukcie štadiónov, infraštruktúry, budovania ciest i letísk. Vládni ekonomovia sú podľa ČTK napriek tomu optimistickí a tvrdia, že do dvoch, nanajvýš troch rokov sa investície vrátia.
Podľa ukrajinskeho serveru Glavred zarobili v Kyjeve, kde sa uskutočnil aj finálový zápas, najmä majitelia reštaurácií a taxikári.

V rozpore s týmito číslami český denník Lidové noviny uviedol, že organizátorské krajiny Poľsko a Ukrajina nezvládli podujatie nielen po futbalovej stránke, ale ani po ekonomickej. Náklady, ktoré súviseli so šampionátom, sa podľa neho vyšplhali spolu až na 40 miliárd eur.

Poľskí fanúšikovia vo Vroclave v rozhovore pre Pravdu v čase turnaja tvrdili, že rozhodnutie organizovať finálový turnaj bolo správne. „V opačnom prípade, by sa nezlepšila infraštruktúra a nepostavili sa nové cesty,“ pochvaľovali si prínos šampionátu.

Náklady v oboch krajinách boli neporovnateľne vyššie ako pred štyrmi rokmi vo Švajčiarsku a Rakúsku, kde sa záver majstrovstiev Európy uskutočnil. Teraz sa hralo na ôsmich štadiónoch v dvoch krajinách a podľa Sverrira Sverrissona, analytika Saxo bank, ktorého citujú Lidové noviny, náklady na výstavbu štadiónov činili 2,3 miliardy eur. Príjmy zo vstupného a z predaja suvenírov či občerstvenia v čase stretnutí sa vyšplhali asi na 300 miliónov eur. To by znamenalo, že ak by sa investované peniaze mali vrátiť, museli by Poľsko a Ukrajina zorganizovať ďalších sedem finálových turnajov.

Spokojná môže byť v každom prípade Európska futbalová únia (UEFA), ktorá na komerčných a televíznych právach zarobila podľa odhadov bezmála 1,3 miliardy eur. Je to podobná suma ako aj pred štyrmi rokmi. Aj keď ide len o polovicu sumy, ktorú zinkasovala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) po svetovom šampionáte v Afrike 2010 – lenže tam štartoval raz taký počet mužstiev.

UEFA z tejto čiastky zaplatí účastníkom Eura 196 miliónov eur a ďalších 98 miliónov pôjde na účet klubov, ktorých hráči sa v turnaji predstavili. Zápasy sledovalo priemerne 150 miliónov divákov na celom svete, čo zodpovedá sledovanosti najkomerčnejších športových podujatí. Výkonný riaditeľ UEFA David Taylor priznal, že únia s takými vysokými príjmami nerátala, pričom vychádzala z toho, že šampionát sa uskutoční prvý raz vo východnej časti Európy.

Podľa ČTK šéfka Poľskej ekonomickej spoločnosti Elžbieta Monczyńská očakáva, že šampionát bude mať pozitívny efekt na Poľsko. Dôležité bude, ako dokáže krajina využiť v nasledujúcich rokoch objekty, ktoré sa postavili v súvislosti s Eurom, najmä štadióny. Skúsenosti ukazujú, že tieto investície sa málokedy vracajú, uviedla Monczyńská.

Na šampionáte najviac zarobili na prémiách majstri Európy Španieli – 23 milióny eur. Taká istá suma pribudla na ich účet aj pred štyrmi rokmi po ME vo Švajčiarsku a Rakúsku. O 3,5 milióna eur menej dostanú ich fináloví súperi Taliani. Česi sú v strede rebríčka s príjmom 12 miliónmi eur a na jeho konci zostali Holanďania a Íri, ktorí nepostúpili zo skupiny a nezískali v turnaji ani bod, preto zarobili len osem miliónov eur, ktoré UEFA garantovala každému účastníkovi turnaja.

1 debata chyba