Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Československí hráči ani raz v penaltách nezaváhali

Československí futbalisti boli majstrami penaltových rozstrelov na európskych šampionátoch. Do histórie sa zapísali niekoľkými prvenstvami. Nechýbali v prvých dvoch, v oboch išlo o medailu a v oboch vyhrali. Pozoruhodné je, že premenili všetky pokutové kopy. Dovedna ich bolo štrnásť.

26.06.2012 07:00
Andrea Pirlo Foto:
Andrea Pirlo premenil penaltu v panenkovskom štýle.
debata

V doterajšej histórii finálových turnajov ME rozhodovalo o víťazovi štrnásť rozstrelov, ale len raz bol v hre aj titul. Hneď na začiatku. Víťaznú jedenástku v Belehrade 1976 premenil Antonín Panenka. O štyri roky neskôr zverenci Jozefa Vengloša zvládli vôbec najdlhší jedenástkový súboj – bronz získali až v deviatej sérii, v ktorej zaváhal Talian Collovati.

Československú víťaznú penaltu na ME 1980 premenil obranca Jozef Barmoš. „Nebol som síce tradičný strelec, ale najmä pri penaltových rozhodnutiach sa stávalo, že som si aj ja postavil loptu,“ približuje situáciu niekdajší obranca bratislavského Interu. „Nemal som strach. Všetko bežalo tak rýchlo, že človek ani poriadne nevnímal všetky riziká. Až doma som si ich uvedomil. Najmä ak som od kamarátov počul: ak by si nedal, tak ťa asi zahlušíme.“

A ešte jedna rarita. Na ME 1976 i 1980 s­trieľali prvých päť jedenástok presne rovnakí československí strelci a ešte k tomu aj v rovnakom poradí – Masný, Nehoda, Ondruš, Jurkemik, Panenka. V Taliansku k nimi pribudol ešte Gögh, Gajdušek, Kozák a Barmoš.

Slávna penalta Antonína Panenku

Penaltové súboje po nerozhodnom výsledku zaviedla UEFA na svojich turnajoch až od roku 1976. Pozoruhodné boli ME 1968, pretože vtedy ešte jedenástky neurčovali víťazov a po súboji Taliansko – ZSSR (0:0) posunula do finále Talianov – minca. Žreboval priamo po stretnutí nemecký rozhodca Tschenscher. Taliani potom vo finále opäť remizovali – s Juhosláviou (1:1) a keďže podľa vtedajších pravidiel už minca o majstrovi Európy nemohla rozhodnúť, zápas sa musel opakovať. V ňom talianský tím vyhral (2:0).

Od roku 1996 štartuje na šampionáte šestnásť tímov, čím stúpol aj počet zápasov. Hneď úvodný turnaj s vyšším počtom účastníkov priniesol až štyri stretnutia, ktoré zavŕšila penaltová dráma. Tri z nich sa skončili bez gólov. Dovtedy pred všetkými jedenástkovými súbojmi videli diváci góly aj v hre. Celkovo sa až polovica rozstrelov uskutočnila po bezgólových stretnutiach.

Mimochodom, českí futbalisti pokračovali v Anglicku 1996 v tradícii bývalého federálneho tímu a takisto nespálili ani jednu penaltu (v semifinále zdolali Francúzsko).

Najčastejšie museli absolvovať jedenástkové rozhodnutie Taliani, Holanďania a Angličania – všetci štyrikrát. Ani jednému z týchto tímov neprinieslo plusovú bilanciu. Najlepšie sú na tom Taliani, ktorí dva razy postúpili a dva razy vypadli. Holanďania a Angličania boli úspešní len raz a tri razy odchádzali z ihriska so zvesenými hlavami.

Penaltové rozstrely na ME
ME 1976 ČSSR – NSR 2:2 5:4 na p.k. finále
ME 1980 ČSSR – Taliansko 1:1 9:8 na p.k. o 3. miesto
ME 1984 Španielsko – Dánsko 1:1 5:4 na p.k. semifinále
ME 1992 Dánsko – Holandsko 2:2 5:4 na p.k. semifinále
ME 1996 Anglicko – Španielsko 0:0 4:2 na p.k. štvrťfinále
ME 1996 Francúzsko – Holandsko 0:0 5:4 na p.k. štvrťfinále
ME 1996 Česko – Francúzsko 0:0 6:5 na p.k. semifinále
ME 1996 Nemecko – Anglicko 1:1 6:5 na p.k. semifinále
ME 2000 Taliansko – Holandsko 0:0 3:1 na p.k. semifinále
ME 2004 Portugalsko – Anglicko 2:2 6:5 na p.k. semifinále
ME 2004 Holandsko – Švédsko 0:0 5:4 na p.k. semifinále
ME 2008 Turecko – Chorvátsko 1:1 3:1 na p.k. štvrťfinále
ME 2008 Španielsko – Taliansko 0:0 4:2 na p.k. štvrťfinále
ME 2012 Taliansko – Anglicko 0:0 4:3 na p.k. štvrťfinále
Angličan Ashley Young posiela loptu len do... Foto: SITA
Ashley Young Angličan Ashley Young posiela loptu len do brvna. Aj kvôli jeho zlyhaniu vypadol "Albion" na ME s Talianskom.

**  Jurkemik: Penalty som nemal kopať**

Bývalý úspešný futbalový reprezentant Ladislav Jurkemik (58) má zlato i bronz z ME a v oboch prípadoch k nemu prispel i úspešným premenením penalty v rozhodujúcom zápase.

Špecializovali ste sa na jedenástky?
Nie, v Belehrade som sa k nej dostal úplne nečakane, nemal som ju kopať. Trénovali sme ich na sústredení v Tatrách, ale ja ani nie, lebo som vtedy nepatril do základnej zostavy a nik nepredpokladal, že by som išiel na penaltu. Po finále ju však nechcel zahrávať ani Móder, ani Pivarník, ani Polák. Presvedčili mňa.

Čím si vysvetľujete, že československé mužstvo premenilo úplne všetky?
Asi sme boli v lepšej psychickej situácii. S nami nik nerátal, takže ani tlak nebol taký výrazný. Aj penaltu treba vedieť kopnúť, ale je to tiež vec šťastia.

O štyri roky neskôr v Neapole nastúpila na jedenástkové rozhodnutie rovnaká pätica československých hráčov…
Bol to zámer i zhoda okolností, že sme opäť boli všetci piati na ihrisku. Tréner Vengloš povedal, že keď sme to zvládli v Belehrade, zvládneme to aj teraz.

Mali ste obavy?
Samozrejme, lebo jedenástky som nezahrával, v Interi ich kopal Laco Petráš. V takejto situácii je lepší trochu flegmatický hráč, ja som taký typ nebol. Na ne bol ideálny Tondo Panenka. Nie je náhoda, že penaltu v Belehrade zahral tak, ako ju zahral. Ja som si uvedomoval, že ak by som nedal gól, môže to výrazne ovplyvniť moju kariéru. Príkladom je Vlado Weiss najstraší, ktorý na Tehelnom poli nepremenil v kvalifikácii pokutový kop proti Portugalčanom a celý život sa s ním tento problém ťahal.

Je ťažké premeniť v takejto situácii penaltu?
Ťažšie, ako sa zdá. Je to vec nervov. Po vyčerpávajúcom zápase, keď máte za sebou 120 minút, príde tlak. Odrazu sa vám veľká bránka zdá malá. A keď sa do nej postaví brankár ako Čech a roztiahne ruky, máte pocit, že dočiahne až do vinklov. A ešte sa vás usilujú gólmani psychicky nalomiť, robia rôzne gestá. Netreba sa na nich pozerať. Ja som prekonal Maiera bombou pod brvno, Zoffovi som dal gól umiestenou strelou.

Ladislav Jurkemik. Foto: TASR
Ladislav Jurkemik Ladislav Jurkemik.

Na tohtoročných ME bol zatiaľ jediný rozstrel. Mal spravodlivého víťaza?
Zápas Anglicka a Talianska sa mi páčil, bol zaujímavý, hoci góly nepadli. Taliani mali asi viac šancí, boli v zápase aktívnejší, asi si zaslúžili viac postúpiť.

Ako sa vám pozdáva šampionát?
Sledujem zápasy a bavím sa. Väčšina má dobrú úroveň, štadióny sú plné, atmosféra výborná.

Kto bude podľa vás majstrom Európy?
Už pred turnajom som favorizoval Španielov a Nemcov a oba tímy postúpili do semifinále. Takže zostanem pri svojom tipe a myslím si, že na seba narazia aj vo finálovom zápase.

debata chyba