Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Haraslín strelil postupový gól Sparty. Český majster prevalcoval Galatasaray

Slovenský futbalista Lukáš Haraslín strelil postupový gól Sparty Praha do osemfinále Európskej ligy 2023/24.

22.02.2024 23:16 , aktualizované: 23:19
Lukáš Haraslín Foto:
Lukáš Haraslín po strelení postupového gólu Sparty Praha v Európskej lige.
debata

Dvadsaťsedemročný krídelník upravil vo štvrtkovej odvete na rozhodujúcich 3:1, český klub nakoniec pridal ešte jeden gól a Galatasaray Istanbul zdolal v barážovom dvojzápase 6:4. Prvý duel sa skončil 2:3. Do osemfinále postúpili aj AC Miláno, Benfica Lisabon, Sporting Lisabon, Freiburg, Karabach Agdam a Olympique Marseille.

Sparta si priniesla z Istanbulu tesnú prehru 2:3 a v domácom prostredí ju chcela čím skôr vynulovať. Vyšlo to už vo ôsmej minúte, keď Kairinen vysunul Preciada a ten preloboval brankára. Galatasaray však potreboval na gól tiež iba osem minút a po štandardke vyrovnal hlavou Bardakci. Haraslín bol prvýkrát v centre diania v 68. minúte, keď dostal loptu na ľavej strane a snažil sa obísť Ayhana.

Ten ho fauloval šľapákom, rozhodca Taylor mu najprv ukázal žltú kartu, no po upozornení od VARu ju zmenil na červenú a Sparta hrala presilovku. Využila ju už po pár minútach, keď Zelený poslal presný center do šestnástky a Tuci nasmeroval loptu k ľavej žrdi – 2:1.

Juraj Kucka Čítajte viac Bez zázraku, bez víťazstva, bez gólu. Sturm ukončil európsku púť Slovana. Weiss: Odohrali sme výborný zápas

Hviezdny moment slovenského reprezentanta prišiel v 80. minúte, keď ho vysunul do brejku Tuci a strelu namieril pod Muslerovu ľavú ruku – 3:1. Jeho gól následne potvrdil aj VAR. Haraslín odišiel z ihriska v 87. minúte a zo striedačky sledoval, ako jeho spoluhráči pridali v nadstavenom čase po brejku dvoch na jedného štvrtý gól.

Milánčania prišli do Rennes s náskokom 3:0 z domácej pôdy a i keď v úvode oboch polčasov dvakrát prehrávali po góloch Bourigeauda, vždy dokázali rýchlo vyrovnať. Stredopoliar Rennes v 68. minúte premenil aj druhú penaltu a zavŕšil hetrik, no jeho spoluhráči už ďalšie góly nepridali a tak sa rozlúčili so súťažou.

Benfica si v Toulouse udržala náskok 2:1 z prvého stretnutia a po remíze 0:0 ide ďalej. Olympique Marseille postúpil cez Šachtar Doneck, po remíze 2:2 vyhral na domácej pôde 3:1. Postúpil aj Sporting Lisabon, ktorý vyradil Young Boys Bern po výsledkoch 3:1 a 1:1. Odvetu viedlo slovenské rozhodcovské trio Ivan Kružliak, Branislav Hancko a Ján Pozor.

Filip Šebo Čítajte viac Kritický Šebo: Chýba atmosféra aj talenty. Okrem Weissovcov ma v našom futbale nič iné nezaujíma

V prvom zápase v Lens boli aktívnejší hráči nemeckého tímu a rovnako aj v úvode odvety, no znovu ich sklamala koncovka. Hráči Lens boli naopak veľmi efektívni – v prvom polčase mali dve šance a z oboch skórovali. V 28. minúte sa presadil da Costa a v nadstavenom čase aj Wahi. Freiburg v druhej časti súpera zatlačil a po dvoch góloch maďarského útočníka Sallaia si vynútil predĺženie. V 99. minúte rozhodol o postupe domácich Gregoritsch.

Karabach bol po prekvapujúcej výhre v Portugalsku 4:2 aktívnejší aj na domácej pôde, no v 57. minúte prišiel o vylúčeného Cafarqulijeva a o trinásť minút neskôr poslal hostí do vedenia Fernandes. Portugalčania sa chopili šance a i keď gól Ruiza neplatil pre ruku, Djalov z 83. minúty už áno a stav bol vyrovnaný.

V predĺžení poslal domácich do vedenia Silva, na čo odpovedal z penalty Banza, no v druhej nadstavenej minúte rozhodol striedajúci Achundzade a azerbajdžanský klub sa po dvoch neúspešných pokusoch v baráži prvýkrát v histórii prebojoval do osemfinále niektorej z európskych súťaží. Žreb osemfinále sa uskutoční v piatok o 12.00 h vo švajčiarskom Nyone.

odvety play off o osemfinále EL:
Sparta Praha – Galatasaray Istanbul 4:1 (1:1)
Góly: 8. Preciado, 74. Tuci, 80. HARASLÍN, 90.+1 Kuchta – 16. Bardakci, ČK: 71. Ayhan (Istanbul). Rozhodoval: Taylor (Angl.)
/Haraslín za domácich do 87. min + gól/
/prvý zápas: 2:3, postúpila Sparta/

Olympique Marseille – Šachtar Doneck 3:1 (1:1)
Góly: 23. Aubameyang, 74. Sarr, 81. Kondogbia – 12. Sudakov (z 11m). Rozhodoval: Stieler (Nem.).
/prvý zápas: 2:2, postúpilo Marseille/

Sporting Lisabon – Young Boys Bern 1:1 (1:0)
Góly: 13. Gyökeres – 84. Ganvoula (z 11m). Rozhodovali: KRUŽLIAK – HANCKO, POZOR (všetci SR)
/prvý zápas: 3:1, postúpil Sporting/

SC Freiburg – Racing Lens 3:2 pp (0:2, 2:2)
Góly: 68. a 90.+2 Sallai, 99. Gregoritsch – 28. da Costa, 45.+2 Wahi. Rozhodoval: Obrenovič (Slovin.)
/prvý zápas: 0:0, postúpil Freiburg/

Karabach Agdam – SC Braga 2:3 pp (0:0, 0:2)
Góly: 102. Silva, 120.+2 Achundzade – 70. Fernandes, 89. Djalo, 115. Banza (z 11m), ČK: 57. Cafarqulijev (Agdam) po 2. ŽK. Rozhodoval: Kabakov (Bulh.)
/prvý zápas: 4:2, postúpil Karabach/

FC Toulouse – Benfica Lisabon 0:0
Rozhodoval: Mariani (Tal.)
/prvý zápas: 1:2, postúpila Benfica/

Stade Rennes – AC Miláno 3:2 (1:1)
Góly: 11., 54. a 68. Bourigeaud (druhý a tretí z 11 m), – 22. Jovič, 58. Leao. Rozhodoval: Pinheiro (Port.)
/prvý zápas: 0:3, postúpil AC Miláno/

Najlepšie zarábajúce kluby na svete + SLOVAN Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Okrem rebríčka a príjmov najlepšie zarábajúcich...
debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Lukáš Haraslín