Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Urýchľovač nákazy. Na San Siro vybuchla biologická bomba

Futbalisti Atalanty Bergamo snívali európsku rozprávku. Valencii v osemfinále Ligy majstrov nastrieľali osem gólov a postúpili do štvrťfinále. Na popredných priečkach sa opäť pohybovali aj v Serii A, Európu bavili lákavým ofenzívnym futbalom. Mesto však podľa jeho starostu nepriamo doplatilo na úspechy mužstva.

26.03.2020 08:05 , aktualizované: 10:15
Atalanta Foto: ,
Na zápase prvého osemfinále Ligy majstrov Atalanta - Valencia bolo prítomných vyše 44-tisíc fanúšikov.
debata

Prvé osemfinále sa hralo v týždni pred víkendom, keď nový koronavírus zoškrtal program talianskej ligy. Atalanta hrala s Valenciou na milánskom San Siro, brány štadióna otvorili všetkým.

Veľký futbalový večer modro-čiernych prežívalo na štadióne vyše 44-tisíc fanúšikov. Koncentrácia takého množstva ľudí na malom priestore podľa starostu Bergama prispela k rýchlejšiemu šíreniu koronavírusu.

"Ten zápas bol ako biologická bomba. V tej dobe sme ešte nevedeli, čo presne sa deje. Prvý nakazený pacient v Taliansku bol o štyri dni neskôr (v skutočnosti už dva dni po zápase).

Nakazilo sa nielen mnoho fanúšikov na štadióne, no aj ľudia, ktorí fandili v Bergame pri spoločnom sledovaní stretnutia v baroch či na verejných projekciách," povedal Giorgio Gori, cituje ho aj tuttosport.com.

Názor podporil i taliansky imunológ Francesco Le Foche: "Koncentrácia desiatok tisíc ľudí, ktorých od seba delili len centimetre, eufória vedúca k objímaniu a kriku, to všetko mohlo prispieť k šíreniu vírusu.

Viem si predstaviť, že mnohí nechceli zmeškať zápas, keď už mali lístky. Napriek tomu, že pociťovali trebárs miernu horúčku. S odstupom času je šialené, že sa hralo s divákmi. No v tej dobe neboli veci tak jasné. Dnes by to bolo nepredstaviteľné."

Vyjadril sa aj kapitán a ofenzívny architekt Atalanty Alejandro Gómez. „Na San Siro bolo 44-tisíc zo 120-tisíc obyvateľov Bergama. Keď sme potom cestovali na odvetu do Valencie, nerobili žiadne kontroly. A dnes je Španielsko jednou z najviac postihnutých krajín v Európe,“ povedal 32-ročný Argentínčan.

Odveta v Španielsku sa hrala už bez divákov, no po nej potvrdili nákazu u viacerých hráčov Valencie. Aj u mnohých fanúšikov klubu sa po návrate z Talianska prejavili symptómy.

„Pri všetkej úcte, my futbalisti iba dodržiavame to, čo sa od nás požaduje. V konfrontácii medzi Atalantou a Valenciou nemali mužstvá rovnaké podmienky. Myslím si, že sa tento zápas nemal hrať. Dosiaľ sa veľmi málo rozprávalo o tom, čomu boli členovia nášho klubu v Taliansku vystavení,“ povedal pre AS kapitán Valencie Dani Parejo.

Taliansko je dnes druhou najviac zasiahnutou krajinou na svete po Číne. Španielsko eviduje štvrtý najväčší počet prípadov po USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #FC Valencia #Atalanta Bergamo #koronavírus #Giorgio Gori #Francesco Le Foche #Alejandro Gómez