Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Butiku pomohol výpredaj. Monako ťahajú mladíci

Monacké Grimaldi Forum, konferenčná miestnosť. Uprostred stojí Vadim Vasiljev, viceprezident futbalového Monaka. Vedľa neho tréner Leonardo Jardim. Po jeho boku vtedajší kapitán tímu Jérémy Toulalan.

16.03.2017 16:20
fabinho, as monaco, monako Foto: ,
Monačan Fabinho (vpravo)sa teší zo svojho gólu v sieti Manchestru City.
debata

Debaty z javiska i pri poháriku

Je september 2015. Trojica mužov čelí približne tisícke rozhorčených fanúšikov. Tí sa počas predošlých dvoch rokov s nevôľou dívali na to, ako sa jeden z najambicióz­nejších projektov svetového futbalu začal rúcať.

Po tom, ako ruský miliardár Dmitrij Rybolovlev odkúpil dvojtretinový podiel v klube, investoval do posíl stovky miliónov eur. Zdalo sa, že na Francúzskej riviére vyrastá mužstvo, v ktorom bude stáť jedna superhviezda vedľa druhej.

Lenže veľké mená začali postupne z kniežatstva odchádzať. James Rodriguéz prestúpil do Realu Madrid za 45 miliónov eur, Yannick Ferreira Carrasco do Atlética Madrid za 20 miliónov. Radamel Falcao putoval na hosťovanie do Manchestru United za 10 miliónov, Geoffrey Kondogbia stál Inter Miláno 42 miliónov.

A napokon, v predvečer začiatku novej sezóny zaplatil Manchester United za Anthonyho Martiala neodolateľných 80 miliónov. „Z luxusného futbalového butiku sa razom stal výpredajový obchod,“ píše denník New York Times.

„Spomínam si, že fanúšikovia boli naozaj rozhnevaní. Potrebovali sme im všetko vysvetliť. Najprv z javiska, potom pri poháriku či dezerte. Najmä v pokoji. Nemalo zmysel sa pred nimi schovávať. Stál som preto na javisku a opýtal sa ich, či sa chcú vrátiť do druhej ligy,“ hovorí Vasiljev.

Zlomový večer

Práve v nej sa Monako v roku 2011 nachádzalo, keď doň vstúpil ruský finančný kapitál. „Už vtedy mi Rybolovlev vravel, že jeho ambíciou nie je len zisk titulu, ale aj triumf v Lige majstrov,“ tvrdí Tor-Kristian Karlsen, športový riaditeľ klubu.

Vďaka miliónom sa Monako vrátilo medzi francúzsku elitu. Hneď v prvej sezóne obsadilo druhú priečku, vzápätí tretiu, kvalifikovalo sa do Ligy majstrov. Fanúšikovia boli nadšení, vítali jednu hviezdu za druhou. Keď sa však začal veľký výpredaj, premohli ich obavy. To však netušili, že Rybolovlev a spol. sa vybrali správnou cestou.

„Upozorňoval som ich, že to bude ťažké. Zároveň som ich však ubezpečil, že ideme správnym smerom. Z dôvodu finančných pravidiel fair play, ale i nižších ziskov sme museli prestať s drahými nákupmi. Zvolili sme si investície do mládeže. V ten večer to naši fanúšikovia pochopili, bol to zlomový okamih,“ hovorí Vasiljev.

V súčasnom tíme Monaka nenájdete superhviezdy prvej veľkosti (najväčším menom je Falcao). Skôr mladíkov, ktorých talent je výnimočný. A ten stačí na to, aby AS žal úspechy. V aktuálnej sezóne vedie francúzsku ligu a na európskej scéne je nad sily mocných gigantov.

Bez strachu a s radosťou

V osemfinále Ligy majstrov si Monako poradilo s favorizovaným Manchestrom City. Po prehre v Anglicku 3:5 zvíťazila Jardimova družina v domácej odvete 3:1 a pri piatkovom žrebe nebude chýbať medzi štvrťfinálovou osmičkou.

„Deň pred zápasom sa ma novinári pýtali, či mám strach. Povedal som im, že naň nie je priestor. Takéto stretnutia si musíte užiť. Iba vtedy môžete uspieť,“ myslí si Jardim.

Do boja s jedným z najbohatších klubov sveta poslal mladú krv. Vekový priemer základnej zostavy bol 24 rokov. Nastúpili v nej len dvaja tridsiatnici (brankár Subašič, stopér Raggi). O góly sa postarali 18-ročný Mbappé, 22-ročný Bakayoko a o rok starší Fabinho.

„Všetci sme skvelí priatelia. Keď prichádzame spolu na ihrisko, chceme si každú minútu užiť. Futbal nám prináša radosť, zábavu. Tlak si nepripúšťame,“ vraví Mbappé. Najmladší člen monackého kádra má prezývku Nový Thierry Henry.

Aj vďaka nemu už nemusia ruskí majitelia predstupovať pred fanúšikov Monaka so stiahnutými hrdlami. Ale hrdo. Posledný francúzsky zástupca medzi európskou elitou môže po rokoch dokázať veľké veci.

A ktovie, možno drobnému kniežatstvu pripomenúť i rok 2004, keď si AS zahralo v Gelsenkirchene finále…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov vo futbale #AS Monako