Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelonský zázrak dokonal odpisovaný hrdina

O tom okamihu bude jedného dňa s iskrami v očiach a nadšením v hlase rozprávať deťom i vnúčatám. Hoci osud sa s ním mohol pohrať úplne inak.

09.03.2017 10:52
Luis Enrique, Sergi Roberto Foto: ,
Tréner Barcelony Luis Enrique objíma hrdinu Sergiho Roberta.
debata (12)

Bolo leto 2015 a prestupový termín vo futbalovej Európe vrcholil. Luis Enrique, tréner Barcelony, už dávnejšie oznámil Sergimu Robertovi, že s ním neráta. Hráčov agent začal konať. Pre svojho klienta zháňal nového zamestnávateľa. Napokon zbytočne.

Ako som skóroval? Neviem

Barcelonu totiž ešte stále kváril trest od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Za porušenie pravidiel pri registrácii hráčov do 18 rokov jej šéfovia svetového futbalu odklepli prísny trest. Na najbližší rok jej zakázali doplniť káder. Enrique musel citlivo zvažovať. Za odchádzajúceho hráča sa náhrady nedočká. Preto si Sergiho Roberta ponechal v mužstve a doprial mu viac priestoru na ihrisku.

Po stredajšej noci už šéf barcelonskej lavičky vie, že urobil jedno z najlepších a najkľúčovejších rozhodnutí v kariére.

Odchovanec slávnej mládežníckej akadémie La Masia sa mu za šancu odvďačil. V osemfinálovej odvete Ligy majstrov medzi Barcelonou a Parížom St. Germain strelil gól, ktorý sa zapíše do dejín futbalu. Španielsky šampión vďaka nemu zvíťazil 6:1 a postaral sa o najväčší obrat v histórii súťaže. Z Francúzska si totiž priviezol na prvý pohľad beznádejnú stratu – 0:4. Z takého nepriaznivého stavu sa žiadny tím nikdy predtým nevyhrabal.

„Ako sa mi to podarilo? Viete, vlastne ani neviem, ako som skóroval. Jediné, čo vám môžem povedať, je, že som nesmierne šťastný," hovoril novinárom po záverečnom hvizde hrdina zápasu.

Barcelonský Sergio Ramos

Keď kopačkou jemne pohladil loptu, ktorá skončila v bránke, poskočil čas na ukazovateli skóre už na 94 minút a 29 sekúnd. Takmer 100-tisíc fanúšikov na Nou Campe revalo z plných hrdiel. Mnohí z nich hystericky plakali, tréner Enrique behal po ihrisku ako pomätený.

Eufória, ktorú prežíval jeden z najslávnejších klubov planéty, bola neopísateľná.

„Ak sa mal niekto postarať o takýto obrat, tak jedine Barcelona. Toto mužstvo je schopné čohokoľvek," hovoril Sergi Roberto. Mimochodom, na ihrisko vybehol 25-ročný futbalista až štvrťhodinu pred koncom. Za stavu 3:1. Barcelona vtedy potrebovala streliť tri góly, žiaden neinkasovať.

Enrique vtedy previedol ťah, ktorý očakával len málokto. Poslal na trávnik muža, ktorý dovtedy v aktuálnej sezóne neskóroval ani raz. V žiadnej súťaži, v 35 zápasoch. „Barcelona našla svojho Sergia Ramosa," napísal španielsky denník Marca. „Tento chlapec sa postaral o najväčší obrat futbalových dejín," dodal.

Kúzelníci z Harlem Globetrotters

Sergi Roberto patrí k nenápadným hráčom. Nepúta pozornosť médií, fotoreportérov neláka na desiatky tetovaní, na ihrisku nevyťahuje jednu fintu za druhou. Je skôr poctivec, tvrdo drie, v hrudi mu bije barcelonské srdce. V stredajšiu noc však zatienil aj Lionela Messiho (strelil jeden gól), Luisa Suáreza (taktiež jeden) a Neymara (dva).

„Nerád by som vyzdvihoval jedného hráča, na to ani nie je dôvod. O tieto výnimočné okamihy sa postaral tím. Silný tím, ktorý veril, že také niečo môže dosiahnuť. Na tento večer nezabudne do konca života žiadne dieťa. Tento šport je unikátny. Je určený pre šialených ľudí. Nie sme kúzelníci z Harlem Globetrotters, sme futbalisti," nechával na tlačovej besede priechod emóciám Enrique.

Mimochodom, puto medzi barcelonským trénerom a Sergim Robertom je mimoriadne silné. Po tom, ako Enrique oznámil, že po sezóne v klube skončí, povedal jeho zverenec pre médiá zopár slov. „Počas troch rokov nám zo seba odovzdal všetko. To isté urobíme aj my pre neho. Kým bude pri nás, budeme za neho bojovať. S Enriquem budeme prepojení až do smrti," vyhlásil Sergi Roberto.

Na koniec – futbalový – ešte nenastal v Barcelone ten správny čas. V Lige majstrov žije aj naďalej. Aj vďaka hráčovi, ktorý mal pamätný zápas sledovať možno len v televízii.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Paríž Saint-Germain #Sergi Roberto