Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dortmund si zahrá štvrťfinále tretíkrát za 5 rokov, Benfica smúti

Nemecký futbalový klub Borussia Dortmund si zahrá vo štvrťfinále Ligy majstrov tretíkrát v priebehu piatich sezón.

09.03.2017 09:05
Pierre-Emerick Aubameyang Foto: ,
Kanonier Dortmundu Pierre-Emerick Aubameyang oslavuje jeden zo svojich gólov do siete Benfiky.
debata

Finalista európskeho pohára číslo jeden z roku 2013 si v stredajšej osemfinálovej odvete poradil s portugalskou Benficou Lisabon, keď zvíťazil 4:0. Prvý zápas v Portugalsku sa skončil triumfom domáceho tímu 1:0.

Borussii sa podarilo prekonať náročnú prekážku napriek početnej maródke. Pre zdravotné problémy nemohli nastúpiť dve ofenzívne esá – Marco Reus ani Mario Götze. Manko z portugalskej pôdy zmazal už v 4. min presnou hlavičkou gabonský útočník Pierre-Emerick Aubameyang. Zverenci trénera Thomasa Tuchela zasadili súperovi rozhodujúci direkt po zmene strán, keď v priebehu troch minút skórovali dvakrát. Najskôr sa presadil 18-ročný americký tínedžer Christian Pulisic a na 3:0 zvýšil opäť kanonier Aubameyang, ktorý v 85. min zavŕšil svoj hetrik a upravil na konečných 4:0.

„Keď poviem, že som očakával tento výsledok, znamenalo by to, že nemám dostatok rešpektu voči Benfice. Proti súperovi, akému sme čelili, nemôžete čakať, že strelíte štyri góly. Verili sme si však, že to môžeme otočiť. Odohrali sme s Benficou dva skvelé zápasy a myslím si, že sme si zaslúžili postúpiť ďalej. Uvidíme, koho dostaneme vo štvrťfinále, no už teraz myslíme na to, že chceme ísť medzi najlepšie štyri tímy. Máme na to, dnes ste mohli vidieť skutočného Aubameyanga,“ skonštatoval podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) kouč BVB Thomas Tuchel.

Tohtosezónna konfrontácia medzi Borussiou Dortmund a Benficou Lisabon sa nápadne podobala tej zo sezóny 1963/1964. V 1. kole Európskeho pohára majstrov sa vtedy taktiež viac darilo BVB, ktorý po prehre v prvom zápase v Lisabone (1:2) v domácej odvete triumfoval 5:0 a postúpil ďalej.

„Tento večer bol jednoducho fantastický. Po prvom zápase som bol veľmi smutný, nebol som spokojný s mojou hrou. V tom období sa celý náš tím dopúšťal veľkého množstva chýb. Chcel som dokázať mojim spoluhráčom, že viem hrať oveľa lepšie. Som rád, že sa mi to podarilo a postúpili sme ďalej,“ vyhlásil Aubameyang pre oficiálny klubový web.

„Bol to môj prvý gól v Lige majstrov a asi najdôležitejší, aký som kedy strelil. Neuveriteľne krásny pocit,“ nadviazal druhý stredajší strelec Borussie Christian Pulisic. „Posledné zápasy v bundeslige nás trochu zahriali a dodali viac sebadôvery. Vedeli sme, že si utvoríme nejaké šance. Potrebovali sme iba trochu šťastia. S výsledkom sme mimoriadne spokojní,“ skonštatoval dortmundský defenzívny záložník Julian Weigl.

Odkedy sa hrá Liga majstrov v súčasnom formáte (od sezóny 2003/2004, pozn.), Benfica Lisabon sa predstavila v osemfinále dovedna štyrikrát, premiérovo sa jej nepodarilo preniknúť do štvrťfinále.

„Duel v Dortmunde sme nezačali dobre, príliš rýchlo sme inkasovali. Potom sme však hrali dobre, no až do chvíľ, keď sme protivníkovi dovolili pridať ďalšie dva góly. Každý mohol vidieť, že sme mali na to, aby sme postúpili ďalej, nevyužili sme však šance, ktoré sme si vytvorili po prestávke,“ skonštatoval kouč lisabonských „orlov“ Rui Vitória.

„Mali sme šance, no tie, žiaľ, zostali nevyužité. Keď sa Borussia ujala vedenia v tomto dvojzápase, bolo to už ťažké zvrátiť. Hrali sme proti skvelému tímu s fantastickými útočnými schopnosťami. Teraz je čas, aby sme obrátili našu pozornosť na domácu ligovú súťaž,“ pridal hosťujúci obranca Nélson Semedo.

debata chyba
Viac na túto tému: #benfica lisabon #Borussia Dortmund