Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návod na zázrak. Barcelona potrebuje vieru a rýchly gól

Nejeden hráč by sa po takej trpkej skúsenosti uzavrel, radšej s novinármi ani nekomunikoval. Na strávenie hnevu, sklamania a potupy by potreboval vcelku dlhý čas.

08.03.2017 12:00
Lionel Messi, Luis Suárez, FC Barcelona Foto: ,
Hviezdy Barcelony Luis Suárez (vľavo) a Lionel Messi.
debata

Lenže Luis Suárez je zrejme večný optimista. Dva dni po tom, ako futbalisti Barcelony prehrali v úvodnom osemfinále Ligy majstrov na ihrisku Paríža St. Germain senzačne vysoko 0:4, predstúpil uruguajský útočník pred médiá. A vravel: „Je pred nami celkom solídna výzva, čo myslíte? Môžeme vstúpiť do histórie. Ako sme štyri góly inkasovali, môžeme ich v odvete i streliť.“

Zdajú sa vám slová barcelonskej hviezdy prisilné?

Nemýlite sa. Veď dosiaľ žiadny tím v histórii najlepšej klubovej súťaže sveta takú výraznú stratu nedorovnal. Ani v prípade Barcelony, ktorá disponuje jedným z najlepších (ak nie najlepším) útokov planéty, nevyzerajú postupové plány reálne. Hoci čísla naznačujú, že španielsky šampión nemusí byť bez šance.

Tak napríklad: zverenci Luisa Enriqueho v aktuálnej sezóne strelili v šestnástich zápasoch minimálne štyri góly (potrebujú ich na predĺženie). Výsledok, ktorý by ich posunul do štvrťfinále Ligy majstrov, uhrali v ostatných dvoch. V lige najprv zdolali Celtu Vigo (5:0), potom Sporting Gijón (6:1). Zakaždým však išlo o súperov, ktorí sa kvalitatívne nemôžu rovnať s francúzskym veľkoklubom.

Barcelonský superútok je však schopný dostať do úzkych akéhokoľvek konkurenta. Trojica Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar je dlhodobo mimoriadne produktívna. Najmä vďaka juhoamerickým kúzelníkom je barcelonský priemer v domácej súťaži v tejto sezóne 3 góly na zápas. Podobným sa pýši mužstvo z Nou Campu aj v Lige majstrov (2,9).

„Pre Barcelonu nemusí byť ani dorovnanie takejto obrovskej straty nesplniteľnou misiou. Nepotrebujeme sedieť v šatni a presviedčať samých seba o tom, že sme schopní zabojovať o postup. Potrebujeme len vybehnúť na ihrisko a strieľať góly,“ vraví Lucas Digne v rozhovore pre L'Equipe. Barcelonský obranca bude dnes večer mimoriadne motivovaný. Tri roky totiž hájil aj farby Parížanov.

Španielskeho giganta vopred nezatracujú ani tamojšie médiá. Denník Marca vymenoval tri kľúčové body, ktoré by mohli posunúť Barcelonu medzi najlepších osem celkov sveta. Prvým (a najdôležitejším) je rýchly prvý gól. Druhým vysoký pressing a tlak na súpera. Tretím viera.

„Každý hráč, ktorý sa objaví v barcelonských farbách na trávniku, musí veriť, že obrat je možný. Ak bude čo i len jednému z Enriqueho zverencov chýbať čo i len štipka nádeje, môže barcelonský tréner už teraz hodiť na ihrisko uterák,“ píše Marca.

Nájdu v sebe barcelonské hviezdy dostatok mentálnej sily a pokúsia sa o malý futbalový zázrak?

Dnešný program
Osemfinále, odvety: 20.45 FC Barcelona – Paríž St. Germain, prvý zápas 0:4 (priamy prenos na Jednotke); Dortmund – Benfica Lisabon; 0:1 (Digi Sport 4).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Paríž St. Germain