Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kúzlo žolíkov. Čarovali ragbista i šialenec

Jeho otec bol nebojácny wrestler, mama šikovná džudistka. Športovú cestu si zvolil aj on. Odmalička sa venoval hádzanej, basketbalu a stolnému tenisu. Až kým neobjavil čaro futbalovej lopty.

23.02.2017 08:41 , aktualizované: 15:50
dani alvňes, marko pjaca, juventus turín Foto: ,
Dani Alvés (vľavo) a Marko Pjaca. Dvaja striedajúci hráči Juventusu rozhodli gólmi o víťazstve nad Portom 2:0 v prvom osemfinále Ligy majstrov.
debata

„Vždy som chcel byť futbalista. Moji rodičia sa na mňa nikdy nehnevali za to, že som si nevybral jeden zo športov, v ktorom vynikali. Ihneď pochopili, kde je moje miesto,“ vraví Marko Pjaca. "K futbalovým povinnostiam pristupoval od začiatku profesionálne. Hádam už od ôsmich rokov.

Nezanedbával však školu. Mal v nej výborné výsledky, vynikal najmä v štúdiu jazykov," spomína si jeho mama Višnja.

Nový Ronaldo

Mladý, stále len 21-ročný Chorvát je od novej sezóny veľkou nádejou Juventusu Turín. Taliansky šampión za neho zaplatil v lete Dynamu Záhreb 23 miliónov eur a stal sa najdrahším hráčom v dejinách najslávnejšieho chorvátskeho klubu.

V minulosti pritom z neho do vyspelej futbalovej Európy odchádzali také osobnosti ako Luka Modrič či Mario Mandžukič. O kvalitách Pjacu svedčí aj fakt, že Juventus o jeho služby súperil s Bayernom Mníchov, Liverpoolom či milánskym AC. Chorvátske médiá ho podľa očakávania zaradili na zoznam s prestížnym názvom – Zázrační chlapci Dynama.

Talentovaný stredopoliar začína štedrú dôveru talianskemu klubu splácať. V úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov na ihrisku Porta strelil úvodný gól (premiérový v novom drese). Stačila mu naň chvíľka. Tréner Massimiliano Allegri ho vytiahol z lavičky v 67. minúte a v 72. ho už spoluhráči pochvalne potľapkávali. Ich rešpekt si získal už v prvý deň po príchode do Turína. „Keď sme videli Marka po prvý raz na ihrisku, strácali sme reč. Postavou nám síce pripomínal ragbistu, no kúskami, ktoré stváral s loptou, nového Cristiana Ronalda. Z tohto chlapca raz bude svetová hviezda,“ chváli Pjacu skúsený stopér Giorgio Chiellini.

Záhrebskému rodákovi nechýba dostatok sebavedomia. Uvedomuje si, že jeho technika je na mimoriadne vysokej úrovni. V Juventuse ho však držia pri zemi. „Mám pocit, že postupne začína chápať, o čom je veľký futbal. Nie je len o kúzlach s loptou. Ak chce Marko dosiahnuť výnimočný level, musí sa mentálne nastaviť na tvrdú drinu. Toto je Juventus, v ňom uspejú len svetoví hráči, ktorí futbalu odovzdajú maximum,“ hovorí Allegri.

Čo na to Pjaca? Jeho ambície sú najvyššie. „Po tom, ako som dostal pozvánku do reprezentácie, sa mi splnil jeden zo snov. Aký je ďalší? Nad hlavu chcem zdvihnúť trofej pre víťaza Ligy majstrov,“ odpovedá bez zaváhania.

V Porte k jeho naplneniu urobil ďalší dôležitý krok. Mimochodom, Juventus naposledy vyhral najlepšiu klubovú súťaž sveta len rok po Pjacovom narodení.

Sylvester a Tweety

Zatiaľ čo Chorvát veľkú kariéru len rozbieha, Dani Alvés je na jej sklonku. O dvanásť rokov starší Brazílčan bol v stredu večer druhým Allegriho žolíkom. Na ihrisku bol sotva minútu, keď stanovil konečný stav na 2:0. Skóroval len 141 sekúnd po Pjacovi.

„Alvés je úžasný šampión. Je to chlap s ohromnou vôľou a entuziazmom. Na svete je len málo futbalistov, ktorých túžba po víťazstvách je taká veľká,“ myslí si Allegri.

Napokon, slovo victory (víťazstvo) má krajný obranca vytetované na bruchu. Jeho telo zdobia aj mnohé iné obrázky či nápisy. Medzi klasickými (meno partnerky či detí) sa vyníma kresba populárneho rozprávkového kocúra Sylvestra a kanárika Tweetyho. Nachádza sa na Alvesovom pravom členku.

„Tweety symbolizuje mňa a ďalších drobných hráčov. Žijeme v ére, ktorej vládnu futbaloví trpaslíci. Chýbajú nám síce centimetre, no sme omnoho šikovnejší a múdrejší ako veľkí hráči. Preto sme schopní výnimočných kúskov,“ tvrdí 172 cm vysoký Alvés.

Mimochodom, s Pjacom ho spája fakt, že tiež prišiel do Juventusu počas minulého leta (avšak zadarmo). S barcelonským dresom sa rozlúčil po ôsmich rokoch. Napriek tomu, že v ňom prežil nádherné roky a klub mal záujem o predĺženie zmluvy. „Cítil som, že prišiel ten správny čas. V Barcelone to už bolo pre mňa príliš jednoduché. Potreboval som opustiť svoju komfortnú zónu,“ vysvetľuje 33-ročný futbalista.

Trojica oslavujúcich hráčov Juventusu Mario... Foto: SITA/AP, Paulo Duarte
Mario Mandžukič, Marko Pjaca, Dani Alves Trojica oslavujúcich hráčov Juventusu Mario Mandžukič, Marko Pjaca a Dani Alves a rozladený brankár Porta Iker Casillas.

Na Nou Campe sa vypracoval na jedného z kľúčových hráčov, len málokto strávil na ihrisku viac času. Klubu pomohol k zisku 23 trofejí – vrátane šiestich titulov a troch triumfov v Lige majstrov. Nie div, že mecenáši Barcelony pridali do jeho zmluvy klauzulu, ktorá hovorila o tom, že v prípade prestupu musí záujemca zaplatiť za Brazílčana minimálne 90 miliónov eur.

Aj preto odchádzal Alvés zo Španielska s vizitkou jedného z najlepších krajných obrancov sveta. Ale aj šialenca. Tak znie jeho prezývka (v španielčine El Loco). Napokon, Alvés je povestný bláznivými vtipmi. Neubránili sa im stopér Gérard Piqué či nedotknuteľný strelec Lionel Messi.

Na barcelonské časy však kapitán brazílskej reprezentácie už len spomína. Pred sebou má nové méty. Juventusu chce pomôcť k neľahkému výstupu na vrchol futbalovej Európy. Aj z pozície gólového žolíka.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #FC Porto #liga majstrov vo futbale