Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legia sa dočkala po 21 rokoch a zahrá si Európsku ligu

Poľský futbalový šampión Legia Varšava si zahrá v pohárovej Európe aj na jar.

08.12.2016 10:30
Legia Varšava, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Legie.
debata

„Legionisti“ v stredajšom súboji skupinovej fázy Ligy majstrov zdolali hráčov Sportingu Lisabon najtesnejším rozdielom 1:0, v F-skupine obsadili konečné 3. miesto a môžu sa tešiť na šestnásťfinále Európskej ligy. Jediný presný zásah v stretnutí zariadil v 30. min Brazílčan Guilherme.

Premožiteľ slovenského majstra AS Trenčín v 3. predkole zvíťazil v skupinovej fáze LM po viac ako 21 rokoch. Až doteraz bola posledným triumfom Legie výhra 1:0 z 18. októbra 1995 nad vtedajším anglickým majstrom Blackburnom Rovers. „Gratulujem môjmu mužstvu k skvelému zápasu. Je to veľký deň, hráme ďalej v Európe. Vyznávam metódu postupných krokov. Najprv sa treba naučiť prihrávku na 10 metrov, až potom na 15 či 20 metrov. Naším prvým cieľom v skupinovej fáze LM bolo streliť prvý gól, neskôr sme chceli prvýkrát zabodovať a potom konečne aj zvíťaziť. Nebolo to o žiadnej mágii, hráči iba dodržali stanovený plán a hrali s nezlomnou vierou. Bojovali jeden za druhého. Nič nie je nemožné, ak k práci pristupujete zodpovedne a veríte vo svoje schopnosti. Postup do EL je úspechom celého poľského futbalu. Želám si, aby sa európske poháre hrali nielen vo Varšave, ale aj v Poznani, Vroclave či Bialystoku. Všetkých by nás to posunulo vpred,“ vyhlásil po stretnutí tréner Legie Jacek Magiera. Tridsaťdeväťročný rodák z Čenstochovej je vo funkcii od konca septembra, keď nahradil Albánca Besnika Hasiho.

V šiestich zápasoch Legie padlo neuveriteľných 33 gólov, čo predstavuje priemer 5,5 góla na jedno stretnutie. „Je to veľký úspech. LM sme začali veľmi zle, boli sme až príliš vystrašení a Dortmund nás dokonale vyškolil (0:6, pozn.). S každým ďalším zápasom sme však rástli a nakoniec sme skončili tretí. Je to jeden z najkrajších okamihov v mojom živote. Poľský prezident Andrzej Duda prišiel po zápase do šatne a spieval s nami. Svedčí to o tom, že sme dokázali niečo výnimočné,“ skonštatoval švajčiarsky útočník Legie Aleksandar Prijovič na webe Európskej futbalovej únie (UEFA).

„Verili sme, že postúpime. Koncentrácia bola na maximálne úrovni, boli sme hladní po Lige majstrov. Po zápase som sa pozrel na telefón a tak ako po každom dueli som si našiel esemesku od trénera Čerčesova,“ vyhlásil brankár Arkadiusz Malarz. Práve 53-ročný Čerčesov získal v minulej sezóne s Legiou double, momentálne už sedí na lavičke ruského národného tímu.

Úradujúcemu portugalskému vicemajstrovi zostali iba oči pre plač. Odohrali vyrovnané súboje s Borussiou Dortmund aj Realom Madrid, no napokon sa s pohárovou Európou lúčia a nezahrajú si ani v kontinentálnej súťaži číslo dva. „Hrali sme proti tímu, ktorý túžil po postupe ďalej. Legia už v predošlých stretnutiach predviedla svoje útočné kvality. Vedeli sme, že budú nebezpeční. Ujali sa vedenia v prvom polčase a vedeli, ako naložiť s touto výhodou. Naším súperom musíme vzdať hold. V skupinovej fáze sme ukázali kvalitu, ale sme von z hry, teraz musíme interne prehodnotiť ďalšie ciele,“ vyhlásil podľa portálu UEFA.com lisabonský kouč Jorge Jesus.

„V budúcnosti si musíme v takýchto zápasoch počínať zrelšie. Nemôžete hrať celý čas pekný futbal, občas treba zahrať aj inak. Samozrejme, chýbali nám niektorí dôležití hráči, ale aj tak sme nemali prehrať. Vytvorili sme si niekoľko šancí, ale lopte sa akosi nechcelo do bránky,“ povedal útočník Sportingu André.

Portugalské médiá podrobili Lisabončanov po prehre vo Varšave veľkej kritike. „V stredu bol na ihrisku iba jeden tím. Boli to domáci. Legia ukázala, že je skutočný kolektív, nie iba zlepenec individualít ako v prípade Sportingu. Hostitelia ukázali, že dokážu bojovať jeden za druhého a ísť za spoločným cieľom. Mužstvo trénera Jesusa tieto charakteristiky nemalo,“ skonštatovali komentátori verejnoprávnej televízie RTP. Vyslaní redaktori rozhlasovej stanice Antena 1 označili hru Sportingu v ofenzíve za „fatálnu, hlúpu a doslova škandalóznu“. Pripomenuli, že práve strelec víťazného gólu Guilherme štyri roky hrával za portugalské mužstvá Sporting Braga a Gil Vicente.

debata chyba
Viac na túto tému: #legia varšava #Sporting Lisabon