Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smoliar i šibal. Reus prispel k rekordu

Pred šiestimi rokmi chýbal na svetovom šampionáte v Južnej Afrike. Dôvod? Svalové zranenie.

23.11.2016 15:16
Marco Reus Foto: ,
Marco Reus.
debata

Predvlani mal byť oporou Nemecka aj na majstrovstvách sveta v Brazílii. Zo zlata sa však netešil. Na turnaj necestoval pre boľavý členok. Tvrdú ranu dostal od osudu aj pred tohtoročným európskym šampionátom. Do Francúzska ho nepustili problematické slabiny.

Pokuta 540-tisíc eur

Marco Reus patrí k najtalentova­nejším futbalistom planéty. Ale aj k najväčším smoliarom či šibalom. Okrem zranení čelila hviezda Borussie Dortmund taktiež škandálu, keď bez vodičského oprávnenia viedla motorové vozidlo. Medzi rokmi 2011 – 2014 minimálne šesťkrát. Reusa neminula mastná pokuta – 540-tisíc eur.

„Mrzí ma, čo som urobil. Momentálne ani nedokážem vysvetliť, prečo som sa dopustil takéhoto prestupku. Sľubujem, že viackrát sa mi to už nestane,“ kajal sa po prevalení kauzy 27-ročný stredopoliar.

V centre pozornosti bol aj v utorok večer. Tentoraz sa však dostal na titulné stránky nemeckých denníkov z iného dôvodu. Reus sa po siedmich mesiacoch vrátil na súťažné trávniky. A ihneď žiaril. V zápase Ligy majstrov prispel hetrikom k víťazstvu Dortmundu nad Legiou Varšava – 8:4.

Najvýraznejšou mierou sa tak podieľal na rekorde v novodobých dejinách súťaže. Viac gólov v jednom zápase nikdy predtým nepadlo. O dovtedajšie maximum sa pred trinástimi rokmi postarali AS Monako a Deportivo La Coruňa (8:3).

„Už som sa nemohol dočkať, kedy si znovu zahrám. Trvalo to nesmierne dlho. Návrat na trávnik však stál za to. Presne takto si ho každý futbalista predstavuje v tých najkrajších snoch,“ hovoril kapitán Dortmundu.

Reus bol najväčšou hviezdou výnimočného zápasu. Okrem celkového skóre ohromil fanúšikov aj ďalšími štatistikami. Legia sa stala prvým tímom v histórii novodobej Ligy majstrov, ktorý napriek štyrom nastrieľaným gólom nevydoloval ani bod. Po prvý raz sa v jednom zápase strelecky presadili ôsmi hráči.

Ako malé deti

Poľský šampión zároveň inkasoval v skupinovej fáze už 24 gólov. Rovnako bol na tom pred dvomi rokmi aj BATE Borisov – s tým rozdielom, že na Legiu čaká ešte jeden zápas. Je tak pravdepodobné, že stanoví nové negatívne maximum.

„Cítime sa ako malé deti. Učíme sa chodiť, stále padáme, no dookola sa pokúšame postaviť na nohy. Naberáme skúsenosti a veríme, že už čoskoro sa vrátime silnejší a pripravení čeliť silným súperom oveľa dôstojnejšie,“ tvrdil po zápase Jacek Magiera, tréner Legie.

Mimochodom, na súboje s Borussiou nebude spomínať v dobrom. V tom úvodnom, vo Varšave, inkasovali jeho zverenci šesť gólov. Nestrelili žiaden.

Spokojnosť však nedával najavo ani Thomas Tuchel. Tréner Dortmundu napriek vysokému víťazstvu len nechápavo krútil hlavou. „Áno, zastrieľali sme si. Ale pozrite sa na to, koľko chýb sme urobili v obrane. Také niečo sa nám nemôže stávať,“ hneval sa.

Ľúto mu bolo predovšetkým brankára Romana Weidenfellera. Nikedajší kapitán tímu prišiel pod Tuchelom o post jednotky, no v zápase s Legiou musel zastúpiť zraneného Romana Bürkiho. Radosť z troch bodov a návatu medzi tri žrde však zrejme veľkú nemal…

Rekordný zápas v číslach

  • 80%. Strelecká úspešnosť Dortmundu. Z 10 striel dal 8 gólov.
  • 5. Počet zákrokov, ktoré mali obaja brankári.
  • 2. Rohové kopy. Každý z tímov kopal jeden.
  • 76. Toľko sekúnd delilo dva góly Šindžiho Kagawu. Ide o nový rekord.
  • 14. Počet gólov, ktoré nastrieľal Dortmund v dvojzápase s Legiou. Taktiež historické maximum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #Marco Reus