Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas storočia? Senzácii nemal kto tlieskať

Po záverečnom hvizde mal z vypredaných tribún znieť potlesk, davy mali burácať nadšením. Tisíce fanúšikov si mali užívať nezabudnuteľné okamihy. Pre klub to mal byť jeden z najpamätnejších zápasov v histórii.

03.11.2016 13:22
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Hviezda Realu Madrid Cristiano Ronaldo po zápase na pôde Legie Varšava.
debata

Ale nebol. Napriek tomu, že futbalisti Legie Varšava čelili v Lige majstrov najslávnejšiemu klubu planéty, s ktorým uhrali senzačnú remízu 3:3. Ich súboju s Realom Madrid chýbala atmosféra. Žiadna zo sedačiek na štadióne nemala svojho majiteľa. „Bol to smutný pohľad. Je mi nesmierne ľúto, že fanúšikovia nemohli vidieť také výnimočné stretnutie. Priznám sa, mal som zvláštny pocit, nedá sa ani opísať,“ hovoril po zápase Jacek Magiera, tréner Legie.

Jeho zverenci by za bežných okolností mali ohromnú podporu. Priaznivci Legie patria k najvernejším, najemotívnejším v Európe. Na zápasy chodia v hojných počtoch. Na dosiaľ posledný ligový ich zavítalo takmer 30-tisíc.

Stretnutie s Realom, obhajcom trofeje a jedenásťnásobným víťazom súťaže, však nevidel na vlastné oči ani jeden. Legia si totiž práve počas duelu so španielskym gigantom odpykávala trest od Európskej futbalovej únie (UEFA). Tá udelila poľskému šampiónovi, ktorého dres si ešte v minulej sezóne obliekala aj slovenská dvojica Ondrej Duda, Dušan Kuciak, pokutu vo výške 80-tisíc eur. A prikázala mu odohrať jeden domáci duel za zatvorenými bránami štadióna.

Dôvod?

Fanúšikovia Legie si za trest môžu sami. V úvodnom kole Ligy majstrov, v ktorom sa vo Varšave predstavila Borussia Dortmund, sa dopustili hneď niekoľkých priestupkov. Okrem pyrotechniky a bitiek s usporiadateľskou službou na seba nemilo upútali pozornosť aj vykrikovaním antisemitských hesiel.

Sankcie od UEFA sa možno zdajú niekomu príliš prísne, no fanúšikovia Legie nevystrájali na medzinárodnej scéne ani zďaleka po prvý raz. Varovný prst im ukázali šéfovia európskeho futbalu napríklad aj pred piatimi rokmi. Počas zápasu Európskej ligy s Hapoelom Tel Aviv vytiahli provokatívny transparent – Džihád Legia. V arabskom písme. Klub vtedy dostal pokutu vo výške 10-tisíc eur, hrozilo mu aj uztavorenie štadiónu, od čoho napokon UEFA upustila.

Tentoraz však neváhala. „Vedeli sme, aké podmienky na nás čakajú. Že na tribúnach bude ľudoprázdno. Ale aj tak to bolo celé zvláštne,“ popisoval situáciu Gareth Bale, strelec úvodného gólu zápasu. „Keby boli na štadióne fanúšikovia, mohli sme byť všetci svedkami zápasu storočia. Pre nás by takým určite bol,“ dodal Magiera.

Nielen vzhľadom na konečný výsledok, ale aj dramatický priebeh. Legia prehrávala už od prvej minúty, po pol hodine dokonca dvojgólovým rozdielom. A zdalo sa, že znovu utŕži debakel – rovnako, ako v Madride (1:5) či doma s Dortmundom (0:6). Tentoraz sa však Magierova družina nezlomila. Postarala o prekvapujúci obrat a Real ratoval aspoň bod až päť minút pred koncom. „Realu sa vzopreli bojovné srdcia,“ napísal denník Przeglad Sportowy.

Legia sa v tejto sezóne vrátila do hlavnej súťaže Ligy majstrov po viac ako dvadsiatich rokoch. A dočkala sa bodu, ktorý patrí k najcennejším v jej histórii. Je však škoda, že ho varšavskí fanúšikovia nemohli osláviť priamo na štadióne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #legia varšava