Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guardiolu preľstilo vlastné monštrum

Na jeho život - nielen futbalový - mal zásadný vplyv. Zbavil ho trápení, zranení. Pomohol mu vyškriabať sa až na vrchol.

20.10.2016 10:55
Pep Guardiola, Luis Enrique Foto: ,
Tréner Manchestru City Pep Guardiola (vľavo) gratuluje k víťazstvu kormidelníkovi FC Barcelona Luisovi Enriquemu.
debata

Keď si pred ôsmimi rokmi zasadol Pep Guardiola na trénerskú lavičku Barcelony, jeden z jeho prvých krokov viedol za Lionelom Messim.

Vtedy ešte len 21-ročný Argentínčan mal povesť supertalentu s výnimočnými schopnosťami. Ale aj hráča, ktorého prenasleduje jedno zranenie za druhým.

Nebehá, röntgenuje

Vtedy zakročil Guardiola. Messimu zatrhol jeho dovtedajšiu diétu (údajne príliš mastnú). Do jeho jedánlníčka zaradil podstatne viac ovocia, zeleniny či rýb. Výsledok? Počas ďalších piatich sezón sa Messi nezranil ani raz.

„Nesmierne som mu chcel pomôcť. Bol som posadnutý jeho genialitou,“ zaspomínal si Guardiola na začiatky spolupráce s Messim.

Práve títo dvaja sa stali hlavnými súčiastkami stroja, ktorý mnohí experti nazvali najlepším futbalovým tímom všetkých čias.

Spolu sa tešili zo zisku štrnástich trofejí – vrátane troch majstrovských titulov a dvoch triumfov v Lige majstrov. Okrem toho – Messi sa pod vedením Guardiolu stal štyrikrát víťazom Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu planéty.

„Je to hráč, ktorý nabehá v španielskej lige najmenej kilometrov. Keď sa vám zdá, že väčšinu času len postáva na mieste, nemýlite sa. Je to pravda. Lenže práve v okamihoch, keď sa prechádza, röntgenuje si každý milimeter svojho okolia. Snaží sa zostať osamote. A keď si všimne, že ho súperi sledujú, hľadá si nové miesto, na ktorom bude neviditeľný. V okamihu, keď lopta príde k jeho nohám, dokončí röntgenovanie, priestor má zmapovaný dokonale. A potom…už len bum! Skóruje,“ hovoril o svojom niekdajšom zverencovi v knihe Pep Guardiola: The Evolution.

Žiak zosmiešnil učiteľa

Jeho slová potvrdil Messi v stredu večer. Hneď trikrát. V šlágri jesenného programu Ligy majstrov si poradila Barcelona s Manchestrom City jednoznačne – 4:0. Argentínčan zaznamenal hetrik, na ďalší gól prihral Neymarovi. Pre Brazílčana vybojoval aj jedenástku, ktorú však nepremenil.

„Tretí gól strelil s takou ľahkosťou, akoby stál kdesi na školskom ihrisku a len sa pohrával s kamarátmi,“ hovoril po zápase Luis Enrique, súčasný tréner Barcelony. „Chudák Guardiola. Hráč, ktorému pomáhal, radil, pod jeho rukami rástol, mu udelil krutú lekciu. Po tomto zápase možno i oľutoval, že stvoril takéto monštrum,“ napísal Graham Hunter, expert na barcelonský futbal.

Zostrih zo zápasu FC Barcelona - Manchester City.

Čosi podobné však mohol Guardiola očakávať. Práve on vie najlepšie, čoho je Messi schopný. Napokon, pod jeho vedením odohral 219 zápasov. Strelil v nich 211 gólov, na ďalších 96 prihral. Dychvyrážajúca štatistika.

Navyše, žiak nezosmiešnil svojho učiteľa po prvý raz. Španiel sa premiérovo vrátil na Nou Camp v úlohe súpera vlani. Bayern vtedy podľahol Barcelone v úvodnom semifinále až prekvapujúco hladko – 0:3. Messi strelil dva góly.

„Znovu mi to vyviedol. Nehnevám sa však na neho. Chcem mu predovšetkým zagratulovať k výbornému výkonu a ďalšiemu hetriku v kariére,“ vravel po záverečnom hvizde Guardiola.

Má nad čím premýšľať. Jeho bilancia z barcelonskej pôdy je nezávideniahodná – dva zápasy, nula bodov, skóre 0:7.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pep Guardiola #fc barcelona #manchester city #Lionel Messi