Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mentálny šok a lekcia v Glasgowe, City prišli o víťaznú sériu

Tréner Manchestru City Pep Guardiola pred zápasom futbalovej Ligy majstrov so Celticom Glasgow vyzvedal u svojich priateľov z Barcelony, čo ho asi tak môže čakať v Celtic Parku.

29.09.2016 10:32
Moussa Dembélé, Celtic Glasgow Foto: ,
Moussa Dembélé sa teší z jedného zo svojich dvoch gólov.
debata

Škóti pred dvoma týždňami utŕžili na Camp Nou sedmičku, ale v domácom prostredí nalievali inú kávu. Pred 60-tisícovým vrieskajúcim davom Guardiolovým zverencom prestrihli šnúru 10 víťazných stretnutí a nedopriali im vyrovnanie anglického rekordu Tottenhamu Hotspur z roku 1960, keď „kohúti“ predviedli na začiatku sezóny 11 víťazstiev v rade. Plnokrvný futbal priniesol 6 gólov, po tri na každej strane a na konci spokojnosť na oboch stranách. Domáci trikrát viedli, hostia trikrát dotiahli a všetky góly padli do 60. min. Daily Mail opísal atmosféru súboja takto: „Nič vás nedokáže pripraviť na takúto futbalovú noc. Keď zelená polovica Glasgowa je ukričaná a jej futbalisti hrajú ako obri, všetko sa roztrasie pozitívnou energiou. Toto bol futbal vo svojej prirodzenej, až surovej podobe. Atmosfére v Celtic Parku sa žiadny iný štadión v Lige majstrov nevyrovnaná a aj v Premier League môžu o nej len snívať.“

„Takýto hluk som nikdy predtým nezažil. A verte mi, že s futbalom som prešiel celý svet a zažil som rôzne typy fanúšikov,“ vystrúhal poklonu divákom tréner Celticu Brendan Rodgers na sociálnej sieti. Na tlačovej konferencii po stretnutí, ktoré vojde do histórie Ligy majstrov ako jedno z najzaujímavej­ších, okrem iného povedal: „Snaha mojich hráčov bola enormná. Vždy, keď sme boli v útoku, mal som pocit, že môžu skórovať. Nechcem ich vôbec kritizovať, aj keď vždy sa dá hrať aj lepšie.“ Pep Guardiola potvrdil, že si váži dosiahnutú remízu, hoci prišla po 10-zápasovej víťaznej sérii. „Ten bod je v poriadku, lebo je zaslúžený. Nemyslím si, že hráči rátali s tým, že môžu vyhrať všetky zápasy v tejto sezóne. To je nemožné a nedokáže to ani najlepšie mužstvo na svete,“ skonštatoval španielsky futbalový stratég.

Celtic viedol 1:0, 2:1, aj 3:2. Najmä oba zásahy mladého Francúza Moussu Dembélého v 3. a 47. min boli mentálnym šokom pre lídra anglickej Premier League, ktorý v šiestich zápasoch PL inkasoval dovedna len 5 gólov. Guardiola priznal, že skoré góly súpera v úvode oboch polčasov boli pre jeho mužstvo nečakanou sprchou, ale postavili sa k problému čelom. Zakaždým rýchlo vyrovnali. „Nikdy nie je ľahké doháňať náskok súpera, navyše ešte na jeho ihrisku, a to dokonca trikrát. Bol to mentálny šok inkasovať v úvode oboch polčasov už po dvoch minútach. A možno dobrá lekcia pre našich hráčov, aké je dôležité zachytiť úvod,“ skonštatoval Guardiola.

Jeho zverenci dominovali vo všetkých relevantných štatistikách (strely na bránku 9–3, mimo nej 7–2, držanie lopty 57%-43%), ale v niektorých fázach sa naozaj triasli o víťazstvo. „Hrali sme útočne a vytvárali si šance. Zabudli sme na debakel od Barcelony a poučili sa z toho. Všetko negatívne sme zahodili a ukázali sa čo najlepšie,“ uviedol krídelník Celticu Scott Sinclair na webe UEFA. Ani on nezabudol pripomenúť dôležitý faktor: „Fanúšikovia stáli za nami počas celého stretnutia. Boli neuveriteľní.“

Mužom zápasu bol dvojgólový 20-ročný Francúz Dembélé. Najmä jeho akrobatický zásah cez hlavu chrbtom k bránke na 3:2 bol ukážkovou pohotovosti, umu a šikovnosti. „Sme radi, že ho máme. V lete bol o neho záujem vo viacerých kluboch, ale jeho agent preukázal múdry prístup. Mohol ísť do mužstva v tzv. lepšej lige a sedieť tam na lavičke, ale on si vybral náš klub, kde môže hrať, postupne sa zlepšovať a zvyšovať svoju cenu. Videli ste jeho obratnosť pri treťom góle? Je to obrovský talent,“ pochválil Rodgers bývalého hráča Fulhamu.

V C-skupine LM po dvoch odohraných kolách je na čele FC Barcelona so 6 bodmi, keďže Katalánci v stredu zvíťazili na trávniku Borussie Mönchengladbach 2:1. Druhý je Manchester City so 4 bodmi, Celtic má 1 bod a nemecký zástupca je posledný bez bodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Celtic Glasgow