Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina Ronaldo odštartoval veľký obrat. Proti klubu svojho srdca neoslavoval

Obhajca trofeje vo futbalovej Lige majstrov, španielsky klub Real Madrid, sa v stredu postaral o ďalší z nezabudnuteľných večerov na európskej pohárovej scéne.

15.09.2016 08:54
debata
Cristiano Ronaldo a jeho tlmená radosť z gólu. Foto: SITA/AP, Daniel Ochoa de Olza
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo a jeho tlmená radosť z gólu.

„Biely balet“ triumfoval nad portugalským Sportingom Lisabon 2:1 v rámci F-skupiny Ligy majstrov 2016/2017. V novodobej histórii LM (od roku 1993) ešte žiadny klub nedokázal obhájiť prvenstvo.

Vo vyrovnanom dueli na Štadióne Santiaga Bernabéua sa dlho schyľovalo k veľkému prekvapeniu. Hostia zaskočili domácu defenzívu krátko po zmene strán v 47. min, keď sa presnou strelou ľavačkou presadil Bruno César. „Los Blancos“ celý druhý polčas neúnavne dobýjali bránku Sportingu a dočkali sa v úplnom závere. Najskôr Cristiano Ronaldo v 89. min strelou z priameho kopu vyrovnal, bol to jeho 94. gól v LM. V štvrtej minúte pridaného času rozhodol hlavičkou Álvaro Morata.

„Sme veľmi šťastní, nevzdávali sme sa a hrali sme až do konca. Občas natrafíte na súperov, ktorí tiež hrajú veľmi dobre. Naši hráči však boli skvelí, po inkasovanom góle vyvinuli enormné úsilie, dominovali na ihrisku a v poslednej možnej chvíli prišla aj odmena,“ vyhlásil podľa oficiálnej stránky Realu Madrid tréner Zinedine Zidane. Štyridsaťštyriročný rodák z Marseille si myslí, že obrat v stretnutí zariadili vydarené striedania na strane Realu.

„Úlohou kouča je urobiť zmeny, dnes to vyšlo. Striedania úplne zmenili našu hru, každý z troch náhradníkov priniesol niečo iné. Nebol to perfektný zápas, taký nie je žiadny. Nechcem hodnotiť, či výsledok je spravodlivý alebo nie, ale toto je Real Madrid. Všetci vieme, že niekedy dokážeme zmeniť vývoj zápasu za jedinú minútu. Samozrejme, na niektorých veciach musíme ešte popracovať,“ dodal Zidane.

Duel mal špecifickú príchuť pre najväčšiu hviezdu Realu Cristiana Ronalda, ktorý v lisabonskom klube naskočil do veľkého futbalu. Tridsaťjedenročný rodák z Madeiry po skončení svojho 350. stretnutia v madridskom drese vysvetlil aj vlastnú reakciu po vyrovnávajúcom gó­le.

„Skóroval som proti klubu, ktorý ma všetko naučil, má miesto v mojom srdci a prechovávam k nemu obrovský rešpekt. To je dôvod, prečo som nemohol oslavovať. Hra Sportingu ma neprekvapila, prišli si k nám po dobrý výsledok a riadne nám komplikovali život,“ skonštatoval CR7 a doplnil: „Tento zápas sme síce vyhrali, ale nech nám slúži ako varovanie, že nemôžeme začať tak slabo. Súperi by totiž mohli s nami s nami pozametať podlahu, čo nechceme. Naším prvým cieľom je vyhrať skupinu.“

Portugalčan koncom augusta získal ocenenie pre najlepšieho hráča pôsobiaceho na starom kontinente v sezóne 2015/2016 a podľa mnohých je to hlavný kandidát na zisk Zlatej lopty za rok 2016. Cristianovi Ronaldovi sa v minulosti ešte nestalo, že by v zápasoch proti svojim bývalým mužstvám vyšiel strelecky naprázdno.

V sezóne 2007/2008 v LM ešte ako hráč Manchestru United skóroval v oboch zápasoch proti Sportingu Lisabon: podieľal sa na víťazstvách 1:0 vonku a 2:1 doma. V osemfinále LM 2012/2013 už vo farbách Realu Madrid sa tiež presadil v oboch zápasoch proti „červeným diablom“ (1:1 doma a 2:1 vonku, pozn.).

„Nezačali sme dobre, ale Real Madrid je známy svojimi obratmi ako tento. Kým rozhodca nefúkne do píšťalky, vždy môžete zvíťaziť. Futbal niekedy nie je fér, ale najdôležitejší je náš triumf. Do Madridu som sa vrátil aj pre takého magické noci. Chcem tu uspieť, poctivo sa o to snažím a dúfam, že Realu pomôžem ešte mnohými gólmi,“ povedal autor víťaznej hlavičky Álvaro Morata.

„Naša stratégia dokonale fungovala celý zápas s výnimkou záverečných 5–6 minút. Sme smutní, ale ukázali sme, že sme schopní konkurovať aj tomu najlepšiemu mužstvu. Mohli sme vyhrať a prehrali sme so vztýčenou hlavou,“ zhodnotil vystúpenie Sportingu brazílsky stredopoliar Bruno César.

Lodivod hostí Jorge Jesus bol po zápase skormútený. Okrem prehry musel prehrýzť aj to, že takmer celý druhý polčas sledoval z tribúny, kam ho vykázal hlavný rozhodca Paolo Tagliavento. Hráčov však pochválil.

„Odohrali sme skvelý zápas. Nezískali sme ani bod, a tak musíme v ďalších dueloch dosiahnuť lepšie výsledky. Tento súboj nám dal množstvo podnetov na premýšľanie,“ skonštatoval 62-ročný tréner.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Real Madrid