Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vášeň, láska i drina. Štartuje milionárska šou

Vzduchom lietajú konfety. Dopadajú na hlavy hrdinov. V rukách stískajú slávny pohár. Viac ako 70-tisíc divákov na štadióne Millennium v Cardiffe uznanlivo tlieska. Za tónov oslavnej piesne. Futbalové bojisko sa mení na javisko emócií, farebný karneval. Prím hrá šťastie a sklamanie. Je po finále Ligy majstrov.

13.09.2016 08:15
Liga majstrov Foto: ,
Liga majstrov.
debata

Úzky okruh favoritov

Kým sa miliónom fanúšikov naskytne podobný pohľad, prejde takmer deväť mesiacov. Najprestížnejšia klubová súťaž planéty štartuje v utorok večer. Núka prehliadku najlepších a najbohatších klubov, najjagavejších hviezd. Ale aj dvojice nováčikov či trojice Slovákov. A štedrý finančný bonus.

„Liga majstrov je o vášni, láske, ale aj tvrdej robote. Porovnávať sa s najlepšími je výzvou pre každého. Všetci vedia, aké dôležité a krásne zároveň je hrať v tejto výnimočnej súťaži,“ hovorí Pep Guardiola, tréner Manchestru City.

Aj jeho mužstvo bude patriť k ašpirantom na titul. Spolu s ďalšími gigantmi. Na čele s Realom Madrid (obhajca), Barcelonou, Bayernom Mníchov či Juventusom Turín.

Najmä španielske mužstvá by mali dominovať. Napokon, Real s Barcelonou ovládli predošlé tri ročníky. V posledných dvanástich uspeli zástupcovia z najlepších štyroch líg sveta – anglickej, nemeckej, talianskej a španielskej. V novodobej ére súťaže (od sezóny 1992/1993) narušili ich nadvládu len traja odvážni – Olympique Marseille (1993), Ajax Amsterdam (1995) a FC Porto (2004).

„Okruh tímov, ktoré môžu vyhrať v tejto sezóne, je vskutku úzky. Pre mňa je najväčším favoritom Bayern,“ tvrdí John Cross, futbalový expert britského denníka The Mirror. „Tešiť sa bude jeden z trojice Real, Bayern, Barcelona. Ak sa musím k niekomu prikloniť, bude to španielsky šampión,“ tvrdí jeho kolega David Anderson.

Zaujímavý je aj hlas ľudu: v ankete denníka, ktorú zverejnil na svojej webovej stránke, získal do včerajšieho popoludnia najväčšiu dôveru obhajca titulu (28%). Pred rivalom z Barcelony (24%).

Hamšík, Bénes, Greguš

Veľké šance by tentoraz nemal mať anglický majster. Podľa mnohých expertov zaplatí Leicester nováčikovskú daň. Okrem senzačného víťaza predošlého ročníka Premier League sa medzi najlepšími klubmi Európy po prvý raz predstaví aj Rostov.

Keďže slovenský majster Trenčín sa do skupinovej fázy neprebojoval, bude mať futbal spod Tatier v Lige majstrov len troch futbalistov. Najväčšiu nádej na úspech má Marek Hamšík, kapitán Neapola. Na slávnu hymnu a súboje s esami svetového futbalu sa teší aj 19-ročný mladík László Bénes z Borussie Mönchengladbach a Ján Greguš z FC Kodaň.

Na rozdiel od Hamšíka si obaja odkrútia premiéru.

Slávu, česť, uznanie a 15-miliónov eur, ktoré Európska futbalová únia (UEFA) vypísala pre víťaza, zhrabne v tretí júnový deň budúceho roka len jeden z 32 uchádzačov. Mimoriadnu hodnotu má však každý bod. Remíza v základnej skupine má cenu 500-tisíc eur, víťazstvo 1,5-milióna. Osemfinalistom pribudne na účet ďalšieho 5,5-milióna. Štvrťfinalistom o milión viac, semifinalistom o dva. Za účasť zinkasoval každý z klubov ešte pred štartom 12 miliónov. Hry boháčov sa môžu začať.

Utorňajší program (20.45)

A-skupina: Paríž St. Germain – Arsenal Londýn (priamo na ČT4 Sport), Bazilej – Razgrad, B-skupina: Dynamo Kyjev – Neapol, Benfica Lisabon – Besiktas Istanbul, C-skupina: FC Barcelona – Celtic Glasgow, Manchester City – Borussia Mönchengladbach, D-skupina: Bayern Mníchov – Rostov, PSV Eindhoven – Atlético Madrid.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov