Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vojna v Lige majstrov? Národné súťaže ostro protestujú

Asociácia združujúca európske futbalové ligy (EPFL) napadla dohodnuté úpravy vo formáte Ligy majstrov pre trojročné obdobie počnúc sezónou 2018/19.

08.09.2016 16:00
Bayern, fanúšička, Liga majstrov Foto: ,
Fanúšička Bayernu Mníchov s maketou víťazného pohára Ligy majstrov.
debata

Zmeny vyplynuli z rokovaní medzi Európskou futbalovou úniou (UEFA) a zástupcami veľkoklubov z ekonomicky silných súťaží v Nemecku, Anglicku, Taliansku a Španielsku. Práve tieto krajiny by mali z úprav najviac profitovať, a to na úkor futbalovo menej úspešných členov. Španielska La Liga, nemecká I. bundesliga, anglická Premier League a aj talianska Serie A by v prípade schválenia nadobudli garanciu dovedna 16 miest priamo v hlavnej skupinovej fáze, teda rovnej polovice z 32 účastníkov. Doteraz disponovali jedenástimi. Rada riaditeľov EPFL teraz obvinila UEFA, že k zmenám pristúpila bez širokej podpory od národných ligových súťaží.

„Európske ligy sa domnievajú, že spôsob, akým UEFA viedla celý proces, je neprijateľný, ak sa chce považovať za organizáciu riadiacu futbal v celej Európe. Významné zmeny sa zrodili bez podpory a súhlasu orgánov, ktoré riadia národné ligové súťaže. Prijaté rozhodnutie bude mať neblahé následky na domáce súťaže a bude viesť k exponenciálnemu rastu finančnej aj športovej priepasti medzi veľkoklubmi a zvyškom Európy,“ uviedla EPFL, priamo obvinila UEFA z porušenia Memoranda o porozumení medzi oboma organizáciami a pohrozila zámernou kolíziou termínov. Svojim členom nebude viac brániť, aby sa ich zápasy konali v rovnakom čase ako stretnutia európskych pohárových súťaží.

Rodiaci sa spor sa môže stať súčasťou kampane pred budúcotýždňovými voľbami prezidenta UEFA. O post lídra sa uchádzajú Slovinec Aleksander Čeferin a Holanďan Michael van Praag.

Z navrhovaného modelu Ligy majstrov bude najviac profitovať Taliansko, ktoré má v súčasnosti isté iba dve pozície, tretí tím tabuľky sa musí prebiť cez play-off, čo sa tento rok AS Rím nepodarilo. Španielsko, Anglicko a Nemecko zase získajú štvrtého priameho účastníka namiesto neistého nasadenia do play-off. Pri výpočte koeficientu sa bude zohľadňovať história účinkovania klubov danej krajiny v európskych súťažiach, čo takisto nahráva silným ligám.

UEFA v ročníku 2016/2017 rozdelí medzi 32 účastníkov hlavnej súťaže 1,32 miliardy eur, od sezóny 2018/2019 to bude ešte viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #liga majstrov vo futbale #EPFL