Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Misia "Undécima" splnená. LM je súťaž Realu Madrid, oslavoval Modrič

Po dvoch rokoch sa futbalisti Realu Madrid vrátili na európsky klubový trón. V sobotňajšom finále Ligy majstrov 2015/2016 na milánskom San Sire zvíťazili nad Atléticom Madrid 5:3 na pokutové kopy. V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa duel skončil nerozhodne 1:1.

29.05.2016 11:20
Italy Soccer Champions League Final Foto: ,
Radosť hráčov Realu Madrid.
debata

Celkovo šieste finálové stretnutie, v ktorom sa predstavili mužstvá z rovnakej krajiny, bolo zároveň reprízou rozhodujúceho duelu európskeho pohára číslo jeden spred dvoch rokov. V Lisabone bol úspešnejší Real (4:1 po predĺžení, pozn. red.), ktorý vtedy získal jubilejnú 10. trofej kontinentálneho klubového šampióna.

Real Madrid dosiahol v 14. finále v rámci najprestížnejšej európskej klubovej súťaže rekordné 11. prvenstvo a zavŕšil tzv. Undécimu. „Biely balet“ dominuje nielen v historickom súčte triumfov, ale aj v rámci novodobej histórie LM. Od roku 1993 získal „ušatú trofej“ dovedna päťkrát (1998, 2000, 2002, 2014 a 2016), čo sa nepodarilo žiadnemu inému tímu. Atlético pridalo v sobotu do svojej zbierky tretiu neúspešnú účasť v rozhodujúcich súbojoch (1974, 2014, 2016).

Skóre kvalitného a dramatického zápasu, v ktorom ‚každý chvíľku ťahal pílku‘, otvoril v 15. min po štandardke Toniho Kroosa stopér Sergio Ramos. Tridsaťročný kapitán „Merengues“ sa stal prvým obrancom v dejinách LM, ktorému sa podarilo skórovať v dvoch rozličných finálových dueloch. Hneď v úvode druhého dejstva malo Atlético veľkú šancu na vyrovnanie. Pepe fauloval v šestnástke Fernanda Torresa, no Antoine Griezmann napálil loptu z bieleho bodu iba do brvna.

Mimochodom, v tejto sezóne 25-ročný Francúz kopal štyri jedenástky a nepremenil dva – oba proti Realu Madrid. S pribúdajúcim časom sa „Los Colchoneros“ pod tlakom nepriaznivého stavu čoraz viac tlačili pred bránku Keylora Navasa, čo bola „voda na mlyn“ Realu. Členovia hviezdneho útočného trojzáprahu Gareth Bale, Karim Benzema ani Cristiano Ronaldo však nevyužili možnosť rozhodnúť v riadnom hracom čase, a tak prišiel trest. V 78. min z protiútoku vyrovnal Yannick Ferreira Carrasco, keď mu loptu naservíroval pravý obranca Juanfran.

Ronaldo: „Mal som pocit, že môžem rozhodnúť“

Predĺženie veľa vzruchu neprinieslo, a tak prišla na rad jedenástková lotéria. V nej hráči Realu nezaváhali ani raz. Keď zadák Atlética Juanfran napálil v štvrtej sérii loptu iba do žrde a Cristiano Ronaldo ju poslal do rovnakého kúta bránky Jana Oblaka ako predtým jeho spoluhráči, vypukla veľká radosť v radoch „pusiniek“.

„Musel som skórovať. Mal som pocit, že by som dnes mohol rozhodnúť. Povedal som Zidanovi, aby ma nechal ísť na koniec. Všetko išlo veľmi dobre, bola to skvelá noc. Vyhral som tretíkrát Ligu majstrov (predtým 2008 a 2014, pozn. red.), je to ako sen. Sme naozaj šťastní, bolo to náročné finále. Naše mužstvo zahralo skvele a obetovalo veľa pre tento úspech. Túto trofej chcem zdieľať so všetkými fanúšikmi Realu Madrid,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová Cristiana Ronalda, ktorý sa stal so 16 gólmi najlepším strelcom tejto sezóny LM. Za svojím rekordným maximom z ročníka 2013/2014 zaostal o jeden zásah.

„Neberiem to tak. Mali sme vynikajúcu sezónu, vyhrali sme Ligu majstrov, súťaž, ktorá je najťažšia zo všetkých. Neviem ani slovami opísať šťastie, ktoré cítime my všetci: hráči, fanúšikovia aj ich rodiny. Je to výnimočný okamih. Nedosiahol som síce strelecký rekord, no ten predsa naďalej patrí mne. V tejto sezóne som zaznamenal 16 gólov, s víťaznou jedenástkou vo finále sedemnásť,“ doplnil 31-ročný Portugalčan.

Zidane sa vcítil do pocitov hráčov

Zinedine Zidane vyslovil po stretnutí veľkú hrdosť na tým, že môže trénovať hráčov Realu Madrid. „Fyzicky sme trochu trpeli, ale to je normálne. Mentálne to bol obrovský tlak, ktorý sme museli znášať. V závere nám zostávalo už len bojovať, a tak sme bojovali. Keď sa napokon dostaví také veľké víťazstvo, znamená to strašne veľa – pre hráčov aj realizačný tím. Sníval som o tom. Keď mi dal prezident klubu šancu a na starosť hráčov tohto výkonnostného kalibru s množstvom talentu, tušil som, žeby to mohlo vyjsť. Šťastný som aj preto, lebo som súčasťou Realu Madrid v rôznych podobách,“ povedal podľa UEFA.com 43-ročný rodák z Marseille. Zidane sa stal siedmym mužom, ktorému sa podarilo zvíťaziť v LM ako hráčovi aj ako trénerovi. „Mám veľkú radosť, že môžem byť súčasťou tohto skvelého klubu. Som hrdý na to, že patrím do tejto rodiny. Je to niečo výnimočné, vyhral som LM ako hráč, asistent a teraz hlavný tréner,“ nadviazal ‚Zizou‘, ktorý sa zároveň stal prvým trénerom z Francúzska, ktorý uspel v najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente.

Výrazný vplyv na mužstvo Realu ocenil aj kapitán Sergio Ramos. Zidane zasadol na lavičku „Los Blancos“ začiatkom januára a dokázal vygradovať prejav mužstva po hernej aj výsledkovej stránke. „Ak hovoríme o ‚Zizouovi‘, hovoríme o pokore, pracovitosti, konzistencii a optimizme. Vedel sa vcítiť do pocitov hráčov, čo predtým chýbalo, a zaslúžene je teraz súčasťou tohto veľkého víťazstva. Real Madrid si to zaslúžil. Je to odmena za každodenné úsilie po ťažkom období vzostupov a pádov. V našom tíme sa veľa zmenilo. Ako kapitán musím pogratulovať aj súperovi, mal skvelú sezónu, ale vyhrať mohol len jeden tím a našťastie sme to boli my,“ cituje portál soccerway.com slová Sergia Ramosa.

„V prvom rade – gratulácia Realu Madrid“! Opäť boli lepší ako my, aj keď tentoraz v penaltách. Zápas sme začali zle, svoju hru sme preorganizovali až medzi 20.- 25. min. V druhom polčase sme mohli už pomerne skoro vyrovnať, ale nedotiahli sme svoje možnosti do konca. Mali sme veľkú kapacitu v útoku, ale šance mal aj súper. Napokon sa nám podarilo vyrovnať a v predĺžení už boli hráči oboch tímov poriadne unavení. Prehrali sme a zdolaných si nikto nebude pamätať. Real je víťaz a víťaz je stále ten najlepší. Prehrať dvakrát vo finále je zlyhanie. Musíme sa s tým vyrovnať, zahojiť si rany a pokračovať v práci. Pôjdem domov a budem si tam chvíľu liečiť dušu s ľuďmi, ktorí ma neustále podporujú. Budú mi hovoriť, že som spravil všetko, čo bolo v mojich silách, že viac sa už nedalo a podobne. Realita je však taká, že sme boli dvakrát vo finále a obe sme prehrali. Je to možno veľký úspech pre Atlético, ale ja nie som šťastný z toho, čo som dosiahol," vyhlásil tréner Atlética Diego Simeone. Štyridsaťšesťročný rodák z Buenos Aires prehral druhýkrát vo finále LM, viac nezdarov má na konte iba Talian Marcello Lippi (3).

Modrič: „Toto je súťaž Realu Madrid“

Tímy z Madridu sa doteraz predstavili vo finále európskeho pohára číslo jeden dovedna 17-krát (Real – 14, Atlético – 3). O jeden zápis predstihli práve kluby z Milána (16), kde sa uskutočnil sobotňajší duel. „Počas rozstrelu sme boli pokojní a zaslúžili sme si vyhrať. Je mi ľúto Atlética, ale teším sa z nášho úspechu. Toto je súťaž Realu Madrid, 11. triumf – Undécima. Trofej patrí Realu a to je dôvod, prečo je to najlepší klub na svete,“ povedal podľa BBC Sport chorvátsky tvorca hry „Merengues“ Luka Modrič.

„Pred štyrmi mesiacmi si nikto nedokázal predstaviť, že môžeme byť klubovými šampiónmi Európy. Máme 11. trofej a to je dôvod, prečo je Real Madrid najlepší klub na svete. Rád by som pogratuloval aj hráčom Atlética, boli dôstojným súperom, do budúcna im želám veľa šťastia,“ vyznal sa Álvaro Arbeloa. „Od detských čias som sníval tento sen, dnes sa stal skutočnosťou. Bol to ťažký rok a ďakujem Bohu, že to dnes dobre dopadlo. Počas rozstrelu som bol uvoľnený, tušil som, že by súper mohol v niektorom okamihu zaváhať,“ povedal pre web UEFA.com brankár Realu Keylor Navas.

„Musíme byť hrdí na tento tím, od zajtra ďalej pokračujeme v práci. O tom je futbal, býva krásny aj krutý. Som si istý, že tento tím sa vráti silnejší a v budúcnosti ešte získa LM, pretože si to zaslúži,“ skonštatoval kapitán Atlética Gabi.

Štatistické zaujímavosti finále Ligy majstrov 2015/2016:

  • najviac prihrávok adresoval svojim spoluhráčom Koke (109), presných bolo 97
  • spomedzi hráčov, ktorí odohrali aspoň 30 minút, mal najvyššiu úspešnosť prihrávok Sergio Ramos (98 %), naopak, najviac kazil Fernando Torres (50 %)
  • najviac streleckých pokusov mal Antoine Griezmann – 5, dvakrát to bolo do priestoru bránky
  • počas zápasu došlo iba k dvom postaveniam mimo hry, ocitli sa v ňom Antoine Griezmann a Fernando Torres
  • najviac faulov odpískal hlavný rozhodca Casemirovi (4) – podľa BBC najlepší hráč zápasu, obeťami nedovolených zákrokov zo strany súperov boli najčastejšie Gareth Bale a Yannick Ferreira Carrasco (obaja po 4)
debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Real Madrid #atlético madrid #Zinedine Zidane #Diego Simeone #Finále Ligy majstrov #Luka Modrič