Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rovnakí súperi, rôzne mená. Finalisti sa zmenili

Lisabon 2014: Real Madrid - Atlético Madrid. Miláno 2016: Real Madrid - Atlético Madrid. Po dvoch rokoch sa vo finále futbalovej Ligy majstrov stretnú dva rovnaké tímy.

26.05.2016 10:00
Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Koke, Atlético... Foto: ,
Koke sa snaží zastaviť Cristiana Ronalda.
debata

Nie však natoľko rovnaké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. V kádroch oboch mestských rivalov chýba dva dni pred vyvrcholením súťaže niekoľko výrazných postáv. Vrátane kľúčových mužov lisabonskej noci – z trávnika i lavičky.

Zo základnej zostavy Realu, ktorá sa predstavila predvlani v Portugalsku, sa vytratila hneď štvorica opôr. Na čele s niekdajším kapitánom a brankárom Ikerom Casillasom či geniálnym krídelníkom Ángelom Di Maríom. Hráčom, ktorého Európska futbalová únia (UEFA) označila po záverečnom hvizde za najlepšieho v zápase.

Rovnako, ako Real, aj Atlético sa už spolieha medzi tromi žrďami na novú tvár. Belgičana Thibauta Courtoisa nahradil Slovinec Jan Oblak. Výraznou obmenou prešiel neúspešný finalista spred dvoch rokov aj v ofenzíve. Ani jeden z útočného dvojzáprahu Diego Costa – David Villa už nie je v jeho kádri. O góly sa stará predovšetkým Antoine Griezmann.

„Samozrejme, k zmenám muselo prísť. Vo svete futbalu je to absolútne bežné. Napriek tomu poznáme svojho súpera dokonale. Keď chcete nájsť mužstvo, ktoré je dlhodobo verné rovnakému hernému štýlu a filozofii, tak je to práve Atlético,“ tvrdí v rozhovore pre denník The Guardian Sergio Ramos, stopér Realu.

Jedného z najskúsenejších hráčov madridského veľkoklubu povedie na milánskom San Sire v porovnaní s Lisabonom iný muž. Zatiaľ čo Carlo Ancelotti sa už pripravuje na novú skúsenosť v Bayerne Mníchov, Zinédine Zidane zažije svoje prvé veľké finále v pozícii hlavného trénera. Francúz bol aj pri tom pred dvoma rokmi, Ancelottimu robil asistenta.

Naopak, Atlético sa už piatu sezónu spolieha na trénerský um Diega Simeoneho.

Celkovo sa v Miláne nepredstaví hneď trinásť mien, ktoré zasiahli do diania v Lisabone. Či už dostali príležitosť v základnej zostave, naskočili do diania v neskoršom priebehu, alebo všetko pozorne sledovali z trénerskej pozície z lavičky.

Komú prinesú zmeny slávu, prestíž a mimoriadny úspech tentokrát?

Chýbajúci finalisti z LM 2014
Atlético Madrid
Thibaut Courtois Chelsea Londýn
Toby Alderweireld Tottenham
Miranda Inter Miláno
Raúl Garcia Bilbao
David Villa New York City
Adrian Villarreal
Diego Costa Chelsea Londýn
Real Madrid
Iker Casillas FC Porto
<tab>Fabio Coentrao AS Monaco
Sami Khedira Juventus Turín
Ángel Di María Paríž St. Germain
Alváro Morata Juventus Turín
Carlo Ancelotti Bayern Mníchov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #atlético madrid