Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Semifinále sme pretrpeli, priznal Zidane. Pellegrini: Real nebol lepší

Trofej za víťazstvo vo futbalovej Lige majstrov 2015/2016 získa jeden z madridských klubov. Hráči Realu Madrid sa v stredu stali druhými finalistami po vyradení Manchestru City.

05.05.2016 11:23
Manuel Pellegrini, Zinedine Zidane Foto: ,
Tréner Manchestru City Manuel Pellegrini (vľavo) a Realu Madrid Zinedine Zidane sledujú súboj svojich zverencov.
debata

Zverenci trénera Zinedina Zidana vyhrali na Štadióne Santiaga Bernabéua 1:0 a po bezgólovej remíze z prvého merania síl na Britských ostrovoch sa tešia zo svojho štrnásteho finále v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. V ňom sa stretnú s mestským rivalom Atléticom, ktoré prešlo cez Bayern Mníchov. Zopakuje sa tak lisabonské finále LM z ročníka 2013/2014 – vtedy Real zdolal Atlético 4:1 po predĺžení. Repríza sa uskutoční v sobotu 28. mája na milánskom San Sire.

Madridský tím zvíťazil v tejto sezóne LM vo všetkých domácich vystúpeniach s impozantným skóre 19:0. Ak Real v minulosti na európskej pohárovej scéne uhral v prvom stretnutí u súpera nerozhodný výsledok, uspel už v 23 z 24 kon­frontácií. „Merengues“ postúpili do finále LM druhý raz z ostatných šiestich semifinálových pokusov v sérii, predtým sa im to podarilo v roku 2014, keď získali „ušatú trofej“.

Do stredajšej semifinálovej odvety lepšie vstúpili domáci hráči, ktorí hýrili väčšou aktivitou. Hostia navyše už v 10. minúte prišli o kapitána Kompanyho, ktorý si pri jednej z prihrávok poranil sval a nahradil ho Mangala. V 13. min centroval do pokutového územia z pravej strany Carvajal, ale Ronaldova hlavička letela vysoko nad. V 20. min bol v akcii znova aktívny Carvajal, pekne vysunul Bala a jeho pokus z pomerne ostrého uhla jemne tečoval Fernando od vzdialenejšej žrde do vlastnej bránky – 1:0.

„Najdôležitejšie bolo, že lopta skončila v sieti. Nezáleží na tom, komu gól pripíšu. Tento zásah nás posunul do finále LM a vďaka nemu môžeme celú súťaž znova vyhrať. Atlético Madrid bude tvrdý oriešok. Vieme, ako hrajú, ale myslím si, že na nich máme,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku Real Madrid Gareth Bale.

Futbalisti „bieleho baletu“ po strelenom góle nezaspali, stále boli častejšie pri lopte a nedovoľovali hosťom dostávať sa do šancí. V 36. min Kroos zahral priamy kop, k lopte sa dostal na päťke Ramos, aj ju pretlačil do siete, ale asistent rozhodcu správne odmával postavenie mimo hry. V závere prvého dejstva sa ukázali aj hráči „Citizens“. Z hranice šestnástky vypálil Fernandinho a lopta sa obtrela o pravú žrď Navasovej bránky.

Druhú polovicu stretnutia začali hráči Realu rovnako aktívne ako prvú, v 52. min sa do obrovskej šance dostal Modrič, ktorý sa pekne vyhol ofsajdovej pasci, ale trafil len dobre stojaceho Harta. O sedem minút neskôr si pekne nabehol Ronaldo, okamžite po zemi vypálil, ale gólman hostí bol pozorný. V 64. min zahral Kroos rohový kop a hlavička Bala trafila len brvno. V ďalšej časti hry si ani jedno mužstvo nevypracovalo vážnejšiu príležitosť na skórovanie, Real držal loptu na kopačkách. Hráči City pohrozili až v 84. min, z ľavej strany z ostrého uhla skúsil De Bruyne z priameho kopu strelu rovno na bránu, trafil bočnú sieť. Minútu pred koncom vypálil spoza pokutového územia Agüero, lopta tesne preletela ponad brvno Navasovej svätyne a to bolo všetko. Zať legendárneho Diega Maradonu bol v stredu totálne vypojený z hry, s loptou sa v šestnástke Realu nestretol ani raz.

„Teším sa, že sme si udržali čisté konto a postúpili do finále. Nebolo ľahké prebojovať sa do tejto fázy. Konečne som zažil to, o čom som sníval ako dieťa,“ povedal kostarický brankár Keylor Navas. Dvadsaťdeväťročný gólman odohral v európskom pohári číslo jeden 12. duel, jedenástykrát neinkasoval.

Cristiano Ronaldo odohral v stredu svoje 17. semifinále LM v kariére, čím vyrovnal deň staré maximum niekdajšieho spoluhráča Xabiho Alonsa, v súčasnosti hráča Bayernu Mníchov. „Bol to rušný zápas. Náš tím hral dobre, kontrolovali sme zápas a mali viac šancí. Mohli sme spečatiť postup druhým gólom, ale napokon nám stačil aj rezultát 1:0. Sme vo finále a to bol náš cieľ. Vedeli sme, že sa v semifinále musíme strelecky presadiť. Už v Manchestri sme boli lepším mužstvom, dnes sme to zopakovali. Spravodlivo sme sa prebojovali do finále,“ skonštatoval pre oficiálny web Realu Cristiano Ronaldo, ktorý na margo súpera v rozhodujúcom dueli dodal: „Opäť budeme hrať s Atléticom, som rád. Finálová dvojica dokazuje, aká je La Liga kvalitná súťaž. Som šťastný, že si zahráme v Miláne a stále máme šancu na titul v Primera División. Ďakujem všetkým fanúšikom na podporu, uvidíme sa na San Sire. Hala Madrid!“

Real Madrid si v tejto sezóne LM udržal desiate čisté konto, čím vyrovnal rekord Arsenalu Londýn zo sezóny 2005/2006. „Po náročnom období si vďaka tvrdej práci a tímovej súdržnosti môžeme užívať naše druhé finále za ostatné tri roky. LM si vyžaduje vysokú úroveň koncentrácie. Veľmi dobre sme zahrali v defenzíve. Postup do finále je výnimočný okamih. Mužstvo a fanúšikovia si ho zaslúžia. Opäť stáli pri nás a boli naším dvanástym hráčom,“ skonštatoval kapitán „Los Blancos“ Sergio Ramos.

„Trpeli sme, ale vopred sme vedeli, že to budeme musieť podstúpiť. Som veľmi šťastný, no nie kvôli sebe, ale kvôli mojim hráčom. Odviedli skvelú prácu. Zvládli semifinálový tlak a vybojovali zaslúžený postup. Fanúšikovia boli s mužstvom a to vždy pomáha. Uvedomujeme si, že nás 28. mája čaká náročný zápas, ale dovtedy je ešte dosť času. Teraz si musíme oddýchnuť a pripraviť na nedeľňajší ligový duel,“ povedal tréner Realu Madrid Zinedine Zidane podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA).

Obidva tímy sa predtým na európskej pohárovej scéne stretli doteraz iba dvakrát. Udialo sa tak v skupinovej fáze LM 2012/2013. V Madride sa z triumfu 3:2 tešili domáci, stretnutie na anglickej pôde sa skončilo remízou 1:1. Mužstvo zo severozápadu Anglicka v semifinále LM účinkovalo vôbec prvýkrát v histórii a tretíkrát v rámci pohárovej Európy, premiérovo od roku 1971.

„Cítime horkosť, nezaslúžili sme si totiž prehrať,“ začal svoje pozápasové hodnotenie tréner „Citizens“ Manuel Pellegrini. „Súper mal pri góle šťastie. Ani jedno mužstvo si toho veľa nevypracovalo. My sme neboli dostatočne dobrí v uskutočnení našich plánov, protivník nám to nedovolil. Duelu by viac svedčala remíza, Madridčania mali šťastie. Obidva zápasy boli podobné, obrany dominovali nad útokmi. Nemyslím si, že Real Madrid hral lepšie ako City. Potrebovali sme trochu šťastia,“ doplnil 62-ročný Čiľan, z ktorého slov bola cítiť aj zatrpknutosť. Skúsený lodivod bol v sezóne 2009/2010 šéfom lavičky Realu. V Madride skončil a uvoľnil miesto Josému Mourinhovi, hoci za sebou nemal najhoršie výsledky.

Podľa niekdajšieho anglického reprezentanta Ria Ferdinanda, ktorý, mimochodom, pred pár týždňami predpovedal madridské finále, si Manchester City nezaslúžil prejsť ďalej. „V semifinále musíte vytiahnuť všetky svoje zbrane, ale ‚Citizens‘ si nemôžu povedať, že tak urobili. Pre postup do finále neurobili dosť. Nevytvorili si žiadne šance, neukázali túžbu ani vieru. Nezaslúžili si prejsť ďalej. Real Madrid ukázal, že je skúseným mužstvom. Hráči boli odhodlanejší, mali väčší hlad po úspechu. S hráčmi ako Bale či Ronaldo môžu využiť príležitosť a triumfovať v súťaži,“ povedal pre BT Sport bývalý hráč Manchestru United či Leedsu United.

„Súper strelil šťastný gól, lopta bola navyše tečovaná. Potom už Real robil všetko potrebné, aby mal navrch. Sme pyšní na to, že sme sa mohli predstaviť medzi najlepšími štyrmi tímami,“ vyhlásil podľa portálu soccerway.com stopér ManCity Eliaquim Mangala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #manchester city #Zinedine Zidane #Manuel Pellegrini