Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Filozof žije. Klub výnimočných má na dosah

Spod hustej sivo-čiernej brady sa mu na povrch predral úsmev. V jeho očiach sa na okamih zalesklo šibalstvo. "Ešte nie som mŕtvy," upozornil so zdvihnutým ukazovákom Pep Guardiola. "Ale ak prehráme, môžete ma zabiť," dodal vzápätí s roztiahnutými rukami, čím naznačil absolútnu odovzdanosť.

03.05.2016 11:00
Josep Guardiola Foto: ,
Josep Guardiola - tréner Bayernu Mníchov.
debata

Pep Guardiola nevyzerá ako zábavný chlapík. Počas zápasov sa tvári skôr zadumane, uvážlivo. Niet divu, že má vo futbalovom svete príznačnú prezývku – Filozof. Zdá sa však, že zmysel pre humor mu predsa len nechýba. Ani v momentoch, keď ide do tuhého. Jeden taký čaká na slávneho španielskeho trénera dnes večer v rozžiarenej Allianz Aréne.

Bayern Mníchov bude v semifinále Ligy majstrov čeliť Atléticu Madrid. Pred odvetou má zástupca La Ligy jednogólový náskok (1:0). Výsledok naznačuje, že pred zvyšnými deväťdesiatimi minútami nie je nemecký šampión v bezradnej situácii. Vďaka najlepšiemu útoku v súťaži by mal chabé manko poľahky zlikvidovať. Zdanie však klame. Obrana Atlética je skalopevná, výnimočne tvrdá a len málokedy priepustná.

„Ak si s ňou chceme poradiť, musíme byť v neustálom pohybe. Loptu potrebujeme mať čo najčastejšie na svojich kopačkách,“ hovoril Guardiola novinárom už s plnou vážnosťou v hlase. Akoby zabudol, že jeho zverenci sa pýšili vysokým držaním lopty aj v Madride. Prekročili hranicu sedemdesiatich percent. Gólu sa však nedočkali. Tak, ako pred nimi vo vyraďovacej fáze PSV Eindhoven či Barcelona.

Zdá sa, že ak chce Bayern získať miestenku v milánskom finále, musí predviesť čosi výnimočné. Na to je Guardiola expert. Stačí si spomenúť na rok 2009. Pred rímskym finále Ligy majstrov poslal svojich barcelonských zverencov na krátku – sotva 20-minútovú – rozvičku. „Nie preto, aby nasali atmosféru na štadióne. Ani preto, aby otestovali, či je trávnik dokonale pokosený a pripravený hoci aj pre veľké golfové finále. Chcel, aby sa jeho hráči ešte vrátili do šatne a pozreli si video, ktoré pre nich so svojím tímom pripravil,“ píše pre denník Daily Mail expert na barcelonský futbal Graham Hunter.

Keď sa všetci usadili, sledovali na obrazovke – seba. Zostrih futbalových akcií prekrývali zábery z oscarového filmu Gladiátor. Miestnosťou sa niesli tóny emotívnej hudby. Nezvyčajný pokus vyšiel. Barcelona zvíťazila nad Manchestrom United po skvelom výkone 2:0.

V talianskej metropole oslavoval Guardiola zisk trofeje pre víťaza najlepšej klubovej súťaže sveta premiérovo v úlohe trénera (v roku 1992 sa tešil s Barcelonou aj ako hráč). Druhýkrát dobyl kouč Guardiola Ligu majstrov o dva roky vo Wembley (taktiež po finálovom víťazstve nad Manchestrom United, tentoraz 3:1). V Miláne by mohol zavŕšiť mimoriadne cenný trénerský hetrik. Rovnaký úspech doteraz dosiahli len dvaja muži – Talian Carlo Ancelotti (2003, 2007 a 2014) a Angličan Bob Paisley (1977, 1978 a 1981).

Jeden z najuznávanejších trénerov súčasnosti stojí pred prahom dverí do klubu výnimočných. O vstup do elitnej spoločnosti ho môže už dnes večer pripraviť Atlético. Ale pozor! Guardiola zatiaľ žije…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Pep Guardiola #atlético madrid