Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uštvať a znechutiť. Atlético frustruje gigantov

Lopta na súperovej kopačke je pre nich ako droga. Naháňať ju budú dovtedy, kým ju nezískajú. Neúnavne, odhodlane, s agresivitou na hranici povoleného. S jediným cieľom: protivníka znechutiť a uštvať.

28.04.2016 14:30
Atlético Madrid, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Atlética Madrid.
debata (3)

Ako pes naháňajúci hračku

Keď chce fanúšik vidieť atraktívny futbal plný zábavy, gólov a výnimočných útočných akcií, vyhne sa veľkým oblúkom zápasom Atlética Madrid. Hráči španielskeho veľkoklubu nemajú ofenzívu v krvi.

Výsledok 5:4 nie je pre nich zaujímavý. Súpera radšej zdolajú 1:0. Napriek tomu zverencov Diega Simeoneho obdivuje celý svet. Získali si rešpekt i uznanie.

Dôvod je prostý: napriek absencii superhviezd dokážu konkurovať najsilnejším a najbohatším tímom planéty. A neraz ich i zdolať. Tak, ako naposledy v semifinále Ligy majstrov.

Atlético vyhralo v úvodnom zápase nad Bayernom Mníchov 1:0 a pred budúcotýždňovou odvetou v Allianz Aréne je k milánskemu finále o krok bližšie.

„Atlético hralo v obrane opäť skvele. Jeho systém nepripomínal autobus zaparkovaný pred šestnástkou. Domáci bránili aktívne, s mimoriadnou agresivitou. Loptu naháňali ako pes obľúbenú hračku,“ nešetrí chválou britský denník The Telegraph.

Videozostrih zo zápasu Atlético Madrid - Bayern Mníchov 1:0

Práve ohromný tímový duch a defenzíva, ktorú mnohí experti považujú za jednu z najprepraco­vanejších v histórii futbalu, stoja za najlepším obdobím v dejinách klubu. Simeone vytvoril takmer dokonalý obranný systém. Prikrátka naň bola vo štvrťfinále nielen výnimočná barcelonská trojica Messi – Suárez – Neymar, ale aj najlepší útok aktuálnej sezóny Ligy majstrov.

Hráči Bayernu pôsobili pri útočení viackrát zúfalo. Ich snahy pravidelne uviazli v obrannej pasci domácich. A keď už sa aj dostali do zakončenia, ochránil svojich spoluhráčov pred inkasovaným gólom skvelý brankár Jan Oblak.

„Priblížili sme sa k nášmu najlepšiemu výkonu. Do zápasu sme takmer dokonale vniesli náš herný štýl,“ vravel po záverečnom hvizde Simeone – z hráčskych čias povestný nezlomnosťou a bojovnosťou. Jeho zverenci sa do bodky držali jednoduchého pravidla: bráň, buď agresívny, z protiútoku zraz súpera na kolená.

Nikdy neprestávaj veriť!

Vyšlo im to. Napriek tomu, že sa pred duelom museli vyrovnať s vážnou nepríjemnosťou. Stopérsku dvojicu Diego Godín – Lucas Hernández, ktorá odohrala dvojzápas s Barcelonou, nahradilo duo Stefan Savič – José María Gímenez.

Aj vďaka nim si Atlético vylepšilo i tak výnimočné štatistiky. Z ostatných šestnástich domácich zápasov Ligy majstrov si po štrnásty raz udržalo čisté konto. V aktuálnej sezóne odohralo vo všetkých súťažiach 52 stretnutí, gól nepovolilo súperovi v 33 z nich.

„Mužstvo, akým je Atlético, vám nedopraje mnoho gólových príležitostí. Má skvelú obranu, výborného brankára. Aj preto sme neboli schopní skórovať. V odvete to nebude o nič jednoduchšie,“ hovoril hosťujúci kouč Pep Guardiola.

Aj on sa presvedčil o tom, že nad hviezdami môže vyčnievať tímová súdržnosť. V kombinácii s húževnatosťou, neúnavnosťou a vierou vo vlastné sily.

Napokon, Simeoneho heslo znie jednoznačne: Nikdy neprestávaj veriť! Ale aj: Pre úspech urob všetko. Jedného i druhého sa hráči Atlética držia. K precíznym výkonom totiž pridávajú aj čosi navyše.

Súpera dokážu v prípade potreby frustrovať zdržiavaním, simulovaním, nie práve férovým naťahovaním času. Účel, skrátka, svetí prostriedky.

A od vysnívanej finálovej miestenky – druhej v priebehu ostatných dvoch rokov – delí Madridčanov málo.

Približne 90 minút.

Atlético v číslach
- gól neinkasovalo v 5. súťažnom zápase v rade
- v 11 dueloch Ligy majstrov si udržalo čisté konto 8-krát
- brankár Oblak vychytal v tejto sezóne nulu už 23-krát

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #atlético madrid #Diego Simeone