Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kat Barcelony je presný ako laser. V trenkách skrýva špongiu

Vyskočil do vzduchu, hlavou strelil gól a preskočil reklamné pútače oddeľujúce ihrisko od bežeckej dráhy. So spoluhráčmi trielil k sponzorskému autu. Nasadli doň a v radostnom ošiali simulovali jazdu.

14.04.2016 11:13
Antoine Griezmann. Foto: ,
Gólová radosť Antoina Griezmanna v zápase s Barcelonou.
debata

Antoine Griezmann je zábavný chlapík. Útly Francúz to potvrdil pred šiestimi rokmi, keď ešte v drese San Sebastianu predviedol v zápase s Deportivom La Coruňa bláznivú gólovú oslavu.

Griezmannova oslava gólu v zápase s Deportivom La Coruňa.

Sestra v ohrození teroristov

Dôvod na radosť – hoci nie takú extravagantnú – mal aj počas stredajšej noci. Útočník Atlética Madrid strelil vo štvrťfinálovej odvete Ligy majstrov obhajcovi trofeje z Barcelony dva góly (2:0) a rozhodol o postupe svojho tímu medzi najlepšie štyri celky Európy.

„Čelili sme jednému z najobávanejších tímov planéty. Napriek tomu sme sa nezľakli. Hrali sme skvele, po celý čas sme zostali silní. Som nesmierne hrdý na toto mužstvo,“ vravel Griezmann v rozhovore pre španielsky denník AS.

Na prvý pohľad placho pôsobiaci mladík je v životnej forme. V Lige majstrov nastrieľal už šesť gólov, v domácej súťaži sa presadil dvadsaťkrát. Lepšia je len pätica z Realu Madrid resp. Barcelony – Cristiano Ronaldo (30), Luis Suárez (26), Lionel Messi (22), Neymar a Karim Benzema (po 21).

Aj s najväčšími hviezdami svetového futbalu sa však Griezmann môže smelo porovnávať. Najmä vďaka ľahkosti v hre, vycibrenej technike, elegancii a šikovnosti. O jeho ľavej nohe totiž mnohí hovoria, že sa v nej skrýva presnosť lasera. Prirovnávajú ho preto k Davidovi Beckhamovi či Davidovi Silvovi.

Atlético Madrid - FC Barcelona 2:0

Okrem vlastných schopností však Francúz dôveruje aj čomusi inému. Z poverčivosti si na zápasy oblieka trenky s rovnakým – trochu bizarným – motívom. Nesmie na nich chýbať podobizeň Spongeboba – kreslenej postavičky znázorňujúcej žltú špongiu v nohaviciach.

„Je to môj talizman,“ tvrdí Griezmann, ktorý je veriacim človekom s hlboko vrytými rodinnými základmi. Niet divu, že jeho rameno zdobí vytetovaný Ježiš.

Utiekal sa k nemu zrejme aj vlani, keď jeho sestru Maude držali teroristi spolu s ostatnými rukojemníkmi v parížskej koncertnej hale Bataclan. Medzi 87 mŕtvymi, našťastie, nebola. „Vďaka Bohu, že stihla utiecť,“ komentovala drámu futbalová hviezda.

Krehký a nechcený

Na jej pravej ruke zas nájdete ruženec obklopený mrakmi, hviezdami a iniciálkami milovaných rodičov. Práve oni stáli na začiatku úspešnej cesty svojho syna. Zároveň však boli aj jeho najväčou prekážkou za splnením futbalových snov.

Pre vysvetlenie: Griezmann sa narodil v malom mestečku Macon – vzdialenom len 60 kilometrov od Lyonu. Práve do slávneho Olympiqueu vycestoval jedného dňa na skúšku. No neuspel. Vraj bol príliš slabý a krehký.

Nezostávalo mu nič iné, len pokračovať v napredovaní v US Maconnais, kde ho trénoval otec. Jeho chvíľa príšla, keď mal štrnásť rokov. Na jednom z turnajov si chlapcov talent všimli agenti San Sebastianu a ihneď o neho prejavili záujem.

Rodičia síce váhali, nechceli vyvíjajuce sa dieťa pustiť osamotené do cudziny. Napokon však privolili a otvorili Antoinenovi cestu za úspechmi.

Tie na konte 25-ročného strelca pribúdajú. A na futbalovom trhu je mimoriadne žiadaným tovarom. Pre Atlético, v ktorom pôsobí druhú sezónu, je však mimoriadne dôležitý. Okrem francúzskej elegancie sa v ňom totiž snúbi aj španielsky cit pre kombináciu a prihrávku.

Predviesť by ho chcel akiste o jeden a pol mesiaca aj v Miláne – dejisku finále Ligy majstrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #atlético madrid #Antoine Griezmann