Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atlético cez obhajcu do semifinále, Barca zbavená kúzla

FC Barcelona neobháji minuloročný triumf vo futbalovej Lige majstrov.

14.04.2016 09:15
FC Barcelona, smútok, futbal Foto: ,
Sklamaní hráči Barcelony počas zápasu proti Atléticu Madrid.
debata

Rozhodol o tom stredajší odvetný štvrťfinálový duel na ihrisku Atlética Madrid, v ktorom domáci „Los Colchoneros“ zvíťazili 2:0 a v súčte s minulotýždňovou prehrou 1:2 na barcelonskom Camp Nou postúpili piatykrát v klubovej histórii do semifinále. Od roku 1990 žiadny tím nezískal trofej v európskom pohári číslo jeden dva roky po sebe.

Súperi sa v rovnakej fáze LM stretli aj v sezóne 2013/2014. Úspešnejšie bolo aj vtedy mužstvo zo Štadióna Vicenteho Calderóna, ktoré napokon dokráčalo až do finále (1:1 vonku, 1:0 doma). Kým vtedy bol hrdinom odvety stredopoliar Koke, tentoraz tento prívlastok získal dvojgólový strelec Antoine Griezmann. Dvadsaťpäťročný Francúz v 36. min otvoril skóre presnou hlavičkou po centri Saúla Ňígueza, v 88. min úspešne zrealizoval pokutový kop nariadený po ruke Andrésa Iniestu.

„Vyhrali sme ohromne náročný zápas. Ani na okamih sme si neprestali veriť, vedeli sme, čo musíme urobiť. V prvom polčase sa hralo podľa našich predstáv, po prestávke boli bližšie k svojej hre hostia. Disponujú jednotlivcami, ktorí môžu zvrátiť zápas, ale zostali sme silní a kompaktní. Bol to pre nás zvláštny deň. Cestou na štadión nám kývalo mnoho detí, ktoré v nás verili. Skutočnosť, že Atlético patrí medzi štyri najlepšie mužstvá v Európe, je pre nás veľký krok. Teraz môžeme dokázať ešte viac. Sme tím poctivých robotníkov, ktorý využíva svoje silné zbrane,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová trénera Atlética Diega Simeoneho.

Štyridsaťpäťročný Argentínčan neprezradil, ktorého zo súperov by si prial v semifinále. „Manchester City má veľkú finančnú silu a mimoriadnych hráčov, Real Madrid a Bayern Mníchov sú zase kluby s bohatou históriou,“ doplnil Simeone.

„Hrali sme proti Barcelone a je normálne, že sme občas trpeli. Po dosiahnutí prvého gólu sme boli vzadu veľmi silní, hrali sme spoľahlivo. Som pyšný na toto mužstvo. Vedeli sme, že u nás to bude iný duel ako v Barcelone. Víťazstvo patrí našim fanúšikom, hnali nás dopredu neuveriteľným spôsobom,“ vyhlásil útočník Antoine Griezmann pre beIN Sport.

Ani odveta v Madride sa nezaobišla bez kontroverzie. Úvodný duel nedohral po diskutabilnom vylúčení útočník Atlética Fernando Torres, tentoraz sa cítili ukrivdení Barcelončania. V poslednej minúte zahral v šestnástke rukou kapitán „rojiblancos“ Gabi, hlavný rozhodca Nicola Rizzoli však situáciu vyhodnotil inak a nariadil „iba“ priamy kop z hranice šestnástky.

„Nehádam sa, bola to ruka, aj keď neviem, či som bol v šestnástke, alebo mimo nej. Ak to bolo vnútri, potom to podľa pravidiel mala byť penalta,“ športovo uznal Gabi.

Obranca Barcelony Jordi Alba si však myslí, že Barcelone neprehral štvrťfinále rozhodca, ale samotní hráči FCB. „Blaugranas“ väčšinu času odvetného duelu pôsobili rozvláčne držiac sa tradičného štýlu hry. Absentoval hráč, ktorý by vzal zodpovednosť na svoje plecia a snažil sa s nepriaznivým výsledkom niečo urobiť. „Povedali mi, že to mala byť jedenástka. Tiež som to tak videl. Neostáva nám však nič iné, ako ísť ďalej. Musím uznať, že rozhodca počas zápasu pískal dobre a výsledok neovplyvnil. Teraz sa musíme sústrediť na ligovú súťaž a Copa del Rey,“ povedal Jordi Alba podľa portálu soccerway.com.

Barcelona v ostatných piatich súťažných vystúpeniach až trikrát prehrala. Zvíťazila len v prvom zápase štvrťfinále LM proti Atléticu Madrid (2:1). „Nebol to zápas, aký sme si predstavovali. Nečakali sme, že Atlético bude hrať až tak hlboko. Nepodali sme najlepší výkon, neboli sme dostatočne ostrí v súbojoch. Prvý polčas prebiehal pomerne pokojne, až kým sme neinkasovali. Hrali sme svoju hru a snažili sa streliť gól. Mali sme loptu na kopačkách a kontrolovali priebeh duelu. Očakával som, že domáci budú útočiť častejšie, ale taký je futbal. Blahoželám hráčom Atlética k postupu, boli lepší ako my. Musíme akceptovať výsledok a snažiť sa o zlepšenie. Ešte stále máme na dosah dva atraktívne ciele,“ vyhlásil podľa webu UEFA.com kouč Barcelony Luis Enrique.

Kapitán Barcelony Andrés Iniesta pripustil, že mužstvo po ostatných neúspechoch začalo o sebe pochybovať. „Ťažké časy ako tieto vždy vyvolávajú pochybnosti, ale musíme otočiť list a zamerať sa na to, čo nám ešte zostalo. Nie sme v oslnivej forme, ale musíme niekde nájsť silu, pretože do konca sezóny ešte máme o čo hrať,“ povedal podľa portálu soccerway.com 31-ročný Iniesta.

Úradujúci najlepší svetový hráč Lionel Messi prežíva najhoršie gólové suchoty v kariére od apríla 2010. V klubovom drese momentálne neskóroval už 452 minút, na vtedajšie negatívne maximum (vo všetkých súťažiach, pozn.) stráca 28-ročný rodák z argentínskeho Rosaria už len 22 minút.

Podľa štatistík britskej televízie BBC sa Messi v stredu ani raz nestretol s loptou v šestnástke Atlética, na 500. súťažný gól na najvyššej profesionálnej úrovni (zásahy za A-mužstvo Barcelony a reprezentačný tím Argentíny, pozn.) si tak bude musieť počkať minimálne do nedele, keď je programe zápas 33. kola Primera División proti FC Valencia.

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #atlético madrid