Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Manchester ide do finále. Spomenie si na Bazilej?

Sú len dve možnosti. Buď sa im do hláv opäť vkradnú ponuré myšlienky z minulosti, alebo si od túžobne očakávanej úľavy zhlboka odfúknu.

08.12.2015 11:00
Louis Van Gaal Foto: ,
Tréner Manchestru United Louis Van Gaal.
debata

Pred štyrmi rokmi (takmer na deň presne – 7. decembra 2011) zavládlo na Old Trafforde obrovské sklamanie. Bola to priam katastrofa. Do klubových dejín zaznačili kronikári tieto okamihy čiernym písmom. Futbalisti Manchestru United sa v onen deň rozlúčili s Ligou majstrov už po skupinovej fáze.

V poslednom kole im na ihrisku outsidera z Bazileja stačila k postupu aj remíza. Po slabom výkone však šokujúco prehrali 1:2 a stali sa prvým tímom v histórii súťaže, ktorý si v predošlom ročníku zahral vo finále, no v ďalšom nepostúpil do vyraďovacej fázy. „Také veľké sklamanie som snáď s Manchestrom nezažil. Nezostáva nám však nič iné, ako sa s touto ranou vyrovnať,“ vravel Alex Ferguson, vtedajší kouč najúspešnejšieho anglického tímu.

Legendárny Škót bude tŕpnuť aj v utorok večer. Síce už nie na trénerskej lavičke, ale pred televíznou obrazovkou či na tribúne štadióna vo Wolfsburgu. Manchester je totiž v podobnej (dokonca ešte o čosi náročnejšej) situácii ako pred štyrmi rokmi. Ak v Nemecku nezvíťazí, je vysoko prevdepodobné, že Lige majstrov zamáva na rozlúčku opäť už v jesennej časti.

„Stojíme pred obrovskou výzvou. Všetci vieme, aké náročné sú súboje s nemeckými tímami. Najmä na ich trávnikoch. Veríme, že jedna z osemfinálových miesteniek sa ujde aj nám,“ napísal vo svojom tradičnom blogu Juan Mata, stredopoliar Manchestru.

Fakty sú jasné: United sú pred posledným kolom v tabuľke B-skupiny na druhej priečke. Na vedúci Wolfsburg strácajú bod, pred Eindhovenom majú rovnaký náskok. V prípade, že Manchester zvíťazí, nemusí sa obzerať za ani pred seba – postúpi z prvej priečky. Ak uhrá nerozhodný výsledok alebo piatemu tímu Bundesligy podľahne, nemá už nič vo svojich rukách. Čakať bude na výsledok z Eindhovenu, kde PSV hostí moskovský CSKA. V prípade rovnosti bodov sa bude tešiť holandský zástupca, ktorý má s Manchestrom lepšie vzájomné zápasy (2:1 a 0:0).

„Na pomoc druhých sa nemôžeme, ani nechceme spoliehať. Bolo by to riskantné. Na zápas sa pripravujeme, akoby sme nastupovali na finále Ligy majstrov. Do Wolfsburgu ideme s jednoznačným cieľom – zvíťaziť a zabezpečiť si účasť v súťaži aj na jar,“ tvrdí odhodlane pre klubový web Morgan Schneiderlin, stredopoliar Manchestru.

Ak chce zažiť postupovú radosť, musí sa so spoluhráčmi predovšetkým zlepšiť v zakončení. United sú v streleckej kríze – v Premier League skórovali v pätnástich zápasoch dvadsaťkrát (v súťaži im patrí v tejto štatistike ôsma priečka), v Lige majstrov zaznamenali v piatich dueloch rovnaký počet presných zásahov.

Ich víkendové počínanie však zlepšenie nenaznačuje. V lige uhrali pred vlastnými fanúšikmi s West Hamom len bezgólovú remízu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #FC Bazilej #VfL Wolfsburg
Načítavajú sa športové výsledky...