Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vo vrecku mu cinkali drobné. Po otcovom dohovore má milióny

Bol to úplne bežný deň. Ako každý iný. V skutočnosti mu však od základov zmenil život. Obyčajnému chlapcovi z rozpadnutej rodiny, s povesťou neprispôsobivého vyvrheľa, naštartoval hviezdnu kariéru.

25.11.2015 12:00
Zlatan Ibrahimovič Foto: ,
Hviezdny útočník Zlatan Ibrahimovič v drese Paríža St. Germain.
debata (1)

Otec sa na neho pozrel s vážnym výrazom v tvári a povedal: „Nastal čas, aby si začal hrať vo veľkom klube.“ Ešte len vstupoval do tínedžerského veku a na rodiča hľadel trochu – nechápavo. „Čo tým myslíš?“ Odpoveď prišla okamžite. „Dobrý tím, špičkový mančaft. Ako je napríklad Malmö FF,“ vysvetľoval otec.

Kopačky v igelitke

Vtedy trinásťročný Zlatan Ibrahimovič prirodzenú autoritu poslúchol. Napriek tomu, že ani nevedel, kde má popredný švédsky klub štadión. Veci na tréning si pobalil do igelitky, nasadol na bicykel a pobral sa na polhodinovú cestu – v ústrety šťastnému osudu. „Prišiel som do iného sveta, na aký som nebol v predošlom klube menom Balkan zvyknutý. Musel som prejsť rôznymi skúškami, výbermi. Ihneď mi bolo jasné, že som iný ako ostatní chlapci. Mal som pocit, že sem skrátka nepatrím. Bol som pripravený pobaliť si veci a vrátiť sa ihneď domov,“ spomína Ibrahimovič na dôležité okamihy zo začiatku svojej kariéry v autobiografii s veľavravným názvom – Ja som Zlatan.

Stal sa však pravý opak. Zlatan trénera nadchol. Napriek tomu, že na svojich spoluhráčov neustále kričal, s jedným sa pobil, a tak viacerí rodičia spísali petíciu za jeho vyhodenie z mužstva. Kouč Ake Kallenberg ju na kusy roztrhal a privítal vychádzajúcu hviezdičku v tíme. V tom čase ani len netušil, že tým malému chlapcovi s balkánskym pôvodom otvoril dvere ku sláve i peniazom, ktoré mu vo vreckách dovtedy chýbali.

Po dvoch sezónach v seniorskom výbere Malmö si totiž všimli Ibrahimovičove výnimočné schopnosti agenti zo slávnych klubov Európy. Zamieril do Ajaxu Amsterdam, odtiaľ do Juventusu Turín, Interu Miláno, Barcelony, AC Miláno. Pred tromi rokmi sa upísal parížskemu St. Germain, kde zarába kráľovsky – milión eur mesačne. Ďalších 40 miliónov mu podľa magazínu Forbes prinášajú reklamné aktivity.

Z prístavu do sveta hviezd

V drese francúzskeho šampióna zavíta jeden z najlepších útočníkov sveta na štadión v Malmö opäť. Svoj niekdajší klub dnes vyzve v zápase Ligy majstrov.

„Bude to skvelé. Na tomto mieste sa to všetko začalo. Tu som vyrastal, futbalovo zrel. Nemôže byť nič krajšie, ako si zahrať opäť na ihrisku klubu, ktorý mi dal tak veľa,“ vravel Ibrahimovič pred úvodným výkopom v rozhovore pre uefa.com. „Nechcem nič iné, len si užiť každú minútu. Tento deň si zapamätám do konca života,“ uvedomuje si veľkosť okamihu.

Zatiaľ čo pred viac ako dvadsiatimi rokmi jazdil na tréningy v Malmö na ošarpanom bicykli, vo vrecku mal sotva dvadsať švédskych korún a spoluhráčom závidel nové kopačky či hamburger v ruke, dnes priletí do tristotisícového mesta na juhu Švédska v luxusnom lietadle. S vedomím, že na účte má rozprávkové milióny a žije životom hviezdy, celebrity, masami obdivovaného idolu.

Niet divu. Veď Ibrahimovič patrí aj v 34 rokoch k najobávanejším a najobletovanejším strelcom planéty. Navyše, je symbolom úspechu. Kam príde, tam zbiera trofeje. Pýši sa titulom holandského, španielskeho, talianskeho i francúzskeho šampióna. Aj preto je vo Švédsku, ktoré nedávno dotiahol na záverečný turnaj majstrovstiev Európy do Francúzska, modlou. Napokon, na trón pre najlepšieho domáceho futbalistu nepustil nikoho počas predošlých deviatich rokov.

Nebyť osudového príhovoru otca – drsného rodáka z Bosny s bitkárskou povesťou, skončil by Zlatan možno kdesi v dokoch prístavu v Malmö, kde ako pätnásťročný pracoval. Nestalo sa. Švédska superhviedza zabáva futbalový svet.

Sebavedomými i vtipnými výrokmi, úsmevnými činmi, no predovšetkým gólmi. Strelí ďalší aj do siete milovaného Malmö?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatan Ibrahimovič #liga majstrov vo futbale #Malmö FF
Načítavajú sa športové výsledky...