Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európsku smotánku víta futbalová Ázia

Rok čo rok prichádza do najvyspelejších futbalových krajín Európy. Pravidelne ju sledujú fanúšikovia na anglických, nemeckých, španielskych, talianskych či francúzskych štadiónoch.

30.09.2015 10:00
fc stana, nemanja maksimovič Foto: ,
Hráč FC Astana Nemanja Maksimovič oslavuje gól v sieti Apoelu v play-off Ligy majstrov.
debata

Dvakrát si podmanila aj publikum na Slovensku – zavítala do Bratislavy a Žiliny. Od stredy rozšíri svoje pole pôsobnosti o ďalší kút sveta. Populárna zvučka prestížnej Ligy majstrov po prvý raz zaznie mimo starého kontinentu – v stredoázijskom Kazachstane.

Najlepšia klubová súťaž planéty prichádza do 17-miliónovej krajiny, ktorá sa pýši rozprávkovými zásobami ropy a zemného plynu, vďaka klubu z Astany. Kazašský šampión prekvapujúco prešiel tromi predkolami a predral sa medzi 32 vyvolených. Ocitol sa v spoločnosti Realu Madrid, Barcelony, Bayernu Mníchov či Chelsea Londýn. „Je úžasné sledovať svoje mužstvo medzi tými najlepšími na svete,“ uviedol podľa AFP Jermek Serkabajev, jeden z fanúšikov.

Spolu s ďalšími 33-tisíckami priaznivcov Astany zrejme nebude v stredu večer chýbať v Astana Arene. Domáci vyzvú v boji o premiérové body, ktoré sú zárukou nezanedbateľných peňazí, favorizovaný Galatasaray Istanbul. Pred dvoma týždňami absolvovali premiéru v Lige majstrov na ihrisku Benficy Lisabon. V Portugalsku prehrali podľa očakávania 0:2.

„Nehrali sme zle, najmä v prvom polčase. Potom však Benfica potvrdila svoju kvalitu. Verím, že doma budeme o čosi ofenzívnejší a dočkáme sa i prvého gólu,“ vraví pred zápasom tréner Stanimir Stojlov.

Bulhar má k dispozícii rôznorodý káder. Z desiatky legionárov sa spolieha najmä na dvojicu stredopoliarov – Kolumbijčana Rogera Caňasa a Srba Nemanju Maksimoviča či útočníka Foxiho Kéthévoama zo Stredoafrickej republiky.

Pre Astanu je účasť v Lige majstrov najväčším úspechom v klubových dejinách. Napokon, tie sú veľmi krátke. FC vznikol len pred siedmimi rokmi, keď sa zlúčila dvojica klubov z niekdajšieho hlavného mesta Kazachastanu – FC Alma Ata a FC Megasport.

Predvlani sa Astana premiérovo predstavila na európskej scéne – v Európskej lige. V minulej sezóne sa odvážny projekt dočkal želaného úspechu. V takmer miliónovej Astane zavládla po prvý raz majstrovská radosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #liga majstrov vo futbale #FC Astana
Načítavajú sa športové výsledky...