Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalová smotánka víta Kazachov. Po prvý raz

Real Madrid, FC Barcelona, Bayern Mníchov, Chelsea Londýn, Juventus Turín... a FC Astana. Na skusy medzi európsku futbalovú elitu mieri po prvý raz v histórii Ligy majstrov zástupca z Kazachstanu.

27.08.2015 17:00
fc stana, nemanja maksimovič Foto: ,
Hráč FC Astana Nemanja Maksimovič oslavuje gól v sieti Apoelu.
debata

Klub z hlavného mesta krajiny úspešne prešiel tromi predkolami súťaže. Po Maribore a Helsinkách (postupový gól strelil v tretej minúte nadstaveného času) si v play off prekvapujúco poradil aj s APOEL-om Nikózia. Na svojom trávniku zdolal cyperského šampióna 1:0, v odvete uhral remízu 1:1. „Dosiahli sme niečo neuveriteľné. Tento deň je výnimočný nielen pre ľudí v Astane, ale aj pre všetkých futbalových fanúšikov v Kazachstane,“ tešil sa po záverečnom hvizde hosťujúci tréner Stanimir Stoilov.

Astana dosiahla veľký úspech expresne rýchlo od založenia. Klub totiž vznikol len pred šiestimi rokmi. Za ten čas dvakrát triumfoval v domácom pohári i superpohári. Vlani po prvý raz ovládol aj ligu, vďaka čomu sa kvalifikoval do Ligy majstrov. „Urobili sme veľký pokrok. Hráči, fanúšikovia i každý člen realizačného tímu si zaslúži obrovské poďakovanie,“ vravel bulharský kouč, ktorý pred rokom nahradil na lavičke českého trénera Miroslava Beránka.

Okrem domácich futbalistov sa Stoilov môže spoľahnúť aj na niekoľko legionárov. Žlto-modrý dres Astany si obliekajú Ukrajinec, Rus, Slovinec, ale i Kolumbijčan, Ghančan či rodáci z Konga, Stredoafrickej republiky a Bosny a Hercegoviny.

Hrdinom stredajšieho večera sa však stal srbský mladík Nemanja Maksimovič, ktorý šesť minút pred koncom strelil postupový gól. Dvadsaťročný stredopoliar má v poslednom období čuch na veľké góly. V júni rozhodol vo finále majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov o víťazstve svojho tímu nad Brazíliou.

Aj vďaka nemu si ambiciózny klub vybojoval miestenku medzi najlepšími mužstvami Európy. Hviezdnych súperov privíta kazašský majster na jeseň v dôstojnom stánku. Od roku 2009 sa pýši modernou Astana Arénou, v ktorej je 30-tisíc miest na sedenie. Vďaka štedrým sponzorom investoval do jej výstavby 185 miliónov amerických dolárov. Otvárali ju také osobnosti, akými sú Ukrajinec Andrej Ševčenko či Turek Hakan Sükur.

„Vieme, že na nás čakajú nároční súperi. Veríme však, že aj v súboji s nimi môžeme získať nejaké body,“ uviedol na tlačovej besede Stoilov.

Pod jeho vedením dosiahol kazašský klubový futbal to, o čo sa pred štyrmi rokmi neúspešne pokúšal slovenský. V 3. predkole Ligy majstrov si s klubom z Nikózie zmeral sily aj bratislavský Slovan. Po nádejnej bezgólovej remíze na pôde súpera a prehre 0:2 v domácej odvete sa so súťažou lúčil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #FC Astana
Načítavajú sa športové výsledky...