Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kat českých nádejí zarába Izraelčanom milióny

Spasiteľ či hrdina. Eran Zahavi. Meno, ktoré možno mnohým futbalovým fanúšikom nič nehovorí. V Izraeli je však hviezdou prvej veľkosti. A vo vyspelej futbalovej Európe na seba púta stále väčšiu pozornosť.

26.08.2015 17:18
Eran Zahavi Foto: ,
Eran Zahavi.
debata

Ofenzívny stredopoliar sa postaral v Lige majstrov o veľké prekvapenie. Najmä vďaka jeho streleckým schopnostiam a superforme si Maccabi Tel Aviv zahrá v skupinovej fáze najlepšej klubovej súťaže sveta.

„Čo mám povedať k jeho výkonom? Zdolal nás prakticky sám,“ vravel po odvetnom zápase play off medzi izraelským šampiónom a Bazilejom hosťujúci tréner Urs Fischer. Jeho zverenci uhrali v Tel Avive remízu 1:1. Keďže na domácom trávniku sa s outsiderom taktiež rozišli po nerozhodnom výsledku 2:2, s miestenkou medzi futbalovou elitou sa pre pravidlo o menšom počte nastrieľaných gólov na súperovom ihrisku museli rozlúčiť.

Smútok na tvárach Bazilejčanov vyvolal práve Zahavi. Najlepší izraelský futbalista súčasnosti strelil švajčiarskemu zástupcovi všetky tri góly. „Tento deň sa zapíše do histórie nášho futbalu. Som hrdý na hráčov, fanúšikov, na každého, kto sa na tomto úspechu podieľal. Je skvelé, že do našej krajiny prídu najlepší futbalisti planéty,“ netajil radosť v rozhovore pre uefa.com domáci tréner Slaviša Jokanovič.

Maccabi sa stal prvým izraelským klubom po jedenástich rokoch, ktorý si zahrá v skupinovej fáze Ligy majstrov. Predtým si zmeral sily s Juventusom Turín, Bayernom Mníchov a Ajaxom Amsterdam. V skupine síce obsadil poslednú priečku, no v súbojoch s gigantmi svetového futbalu uhral štyri body.

V zostave so Zahavim môže Maccabi dosiahnuť ešte viac. Hráč, ktorý oslávil pred mesiacom 28. narodeniny, je v súčasnosti takmer nezastaviteľný. Vedie poradie strelcov kvalifikačnej časti Ligy majstrov. Z dvanástich gólov Maccabi zaznamenal viac ako polovicu – sedem. „Potvrdzuje, že je to pán strelec,“ povedal o Zahavim v štúdiu Českej televízie niekdajší obranca Martin Hyský. Jeho slová potvrdzuje hviezdny Izraelčan aj v domácej súťaži. V úvodnom ligovom kole prispel dvomi presnými zásahmi k víťazstvu 3:2 nad Bneiom Šakin.

Mimochodom, dvojnásobný futbalista roka v Izraeli je katom českých postupových nádejí. V drese Bazileja rozosmutnil dvojicu Marek Suchý, Lukáš Vaclík. V treťom predkole zas zarmútil Viktoriu Plzeň. Český majster síce zvíťazil na ihrisku Maccabi 2:1, no v odvete neustrážil telavivského kapitána, ktorý mu v záverečnej štvrťhodine strelil dva góly. Rozhodujúci v nadstavenom čase. „Je to parádny pocit. Zvládli sme nesmierne náročnú úlohu. Teraz sa však musíme pripraviť na play off. Všetci dúfame, že môžeme postúpiť do hlavnej fázy Ligy majstrov. To je náš veľký sen,“ vravel po odvetnom zápase českým novinárom Zahavi.

Vďaka nemu sa nesmelé plány premenili na realitu, ktorá priniesla Izraelčanom rozprávkové zisky. Zahaviho góly majú totiž hodnotu 17,9 milióna eur. Práve toľko dopraje Európska futbalová únia každému z 32 účastníkov hlavnej fázy Ligy majstrov.

Zahaviho góly v LM
2. predkolo Hibernians 2 góly
3. predkolo Plzeň 2 góly
4. predkolo Bazilej 3 góly

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eran Zahavi #Maccabi Tel Aviv
Načítavajú sa športové výsledky...