Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skaza českého futbalu! Sparta i Plzeň spackali odvety a milióny sú fuč

Futbalisti Sparty po roku opäť vypadli v 3. predkole Ligy majstrov. Pražský tím v domácej odvete s CSKA Moskva stratil dvojgólové vedenie, prehral 2:3 a nevyužil nádejnú úvodnú remízu 2:2.

05.08.2015 21:10 , aktualizované: 06.08.2015 08:33
Czech Republic Soccer Champions League Foto: ,
Ahmed Musa (vpravo) z CSKA Moskva a Sparťan Costa Nhamoinesu.
debata

Český vicemajster, ktorý záverečnú polhodinu hral bez vylúčeného Marka Matějovského, si zahrá štvrté predkolo Európskej ligy.

O skvelý vstup domácich na Letnej sa v úvodných 16 minútach postarali obaja strelci z Moskvy Ladislav Krejčí a Kehinde Fata. Po pol hodine znížil Ahmed Musa, ktorý skóroval aj na začiatku druhého polčasu. O postupe CSKA rozhodol v 76. minúte Alan Dzagojev. Desaťročné čakanie Sparty na účasť v skupine Ligy majstrov sa tak znovu natiahne.

Sparta nastúpila v totožnej zostave ako v Moskve a uzdravený kapitán Lafata, ktorý dal v sobotu gól Ostrave, zostal len na lavičke. Domáci začali výborne a v šiestej minúte využili hneď prvú väčšiu šancu. Fata prihrávkou z pravej strany vyzval Krejčího, ktorý zblízka prekonal gólmana Akinfejeva.

Letenskí pokračovali v aktívnej hre a v 16. minúte sa radovali druhýkrát. Dočkal našiel na zadnej tyči Fataia a ten so šťastím prepálil brankára CSKA. Nigérijská ofenzívna posila skórovala v treťom súťažnom zápase po sebe.

O chvíľu neskôr Fata zahrozil znova, jeho strelu však tentokrát Akinfejev končekmi prstov vytlačil na roh. Hráči CSKA sa dlho trápili, ale v 34. minúte z ničoho nič znížili. Eremenko na polovici zobral loptu Matějovskému a poslal do úniku Musu, ktorý prekonal Bičíka. Sparta znervóznela a jej bránku potom z diaľky tesne minul Tošić.

Sparťania nezachytili vstup do druhého polčasu a v 51. minúte druhýkrát inkasovali. Musa po prihrávke Nababkina potrestal zlú komunikáciu domácej defenzívy, ktorá potom zaváhala aj po rohovom kope a Bičík musel vytesniť hlavičku úplne voľného Eremenka.

Tréner Ščasný poslal na ihrisko Lafatu a sparťanský kanonier sa takmer hneď uviedol gólom, z voleja však trafil tyčku. V 64. minúte prišla pre domácich ďalšia veľká komplikácia, pretože záložník Matějovský za sklz proti Fernandesovi dostal od rozhodcu veľmi prísnu červenú kartu.

Sparta sa aj v desiatich snažila byť aktívnejšia, Lafata sa po rohu márne dožadoval penalty, Konatého ranu z uhla vyrazil Akinfejev. V 76. minúte CSKA udrel tretíkrát, Dzagojev sa otočil okolo dvoch obrancov a presadil sa podarenou ranou rovnako ako v prvom stretnutí.

„Začali sme výborne. Hrali sme presne tak, ako sme chceli, priamočiaro dopredu. Posledných 15 minút prvého polčasu sme však úplne vypadli z tempa a dovolili súperovi znížiť. Neskôr prišlo vyrovnanie po ďalších niekoľkých chybách na našej strane. Musím však uznať, že súper nás donútil ich urobiť,“ povedal sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

Ten mal po stretnutí ťažké srdce na hlavného rozhodcu Paola Mazzoleniho z Talianska, ktorý v 64. min vylúčil domáceho tvorcu hry Mareka Matějovského a v priebehu duelu neodpískal pokutový kop po zákroku na kanoniera Davida Lafatu.

„Nezapískal jasnú jedenástku a podľa ľudí, ktorí videli zákrok Matějovského v televízii, náš hráč zasiahol loptu. Rozhodca zásadným spôsobom ovplyvnil stretnutie. Z môjho pohľadu bol tragický,“ doplnil podľa isport.cz Ščasný. V podobnom duchu sa niesli aj pozápasové vyjadrenie aktérov duelu z tábora Sparty.

„Vylúčenie bolo nezmyselné. Naozaj neviem, čo na to povedať. Po faule na Davida (Lafatu, pozn.) sme mali kopať pokutový kop. Ďalej do však nehodlám komentovať,“ povedal stredopoliar Martin Frýdek, na ktorého nadviazal Bořek Dočkal: „Po zápase som sa opýtal rozhodcu, či ide domov s dobrým pocitom. Odpovedal mi ‚áno‘.“

„Nechcem sa vyhovárať. Šancí sme mali dosť a góly, aké sme inkasovali, by sme púšťať nemali,“ snažil sa zhodnotiť dianie na trávniku Ladislav Krejčí. Slovenský legionár v službách tímu z Letnej Michal Breznaník sa nedostal na zápasovú súpisku.

Vlani Sparta v rovnakej fáze kvalifikácie o Ligu majstrov nestačila na švédske Malmö. Pri piatkovom žrebe sa dozvie meno súpera pre boj o Európsku ligu.

Z milionárskej súťaže vypadla aj Plzeň

Český futbal nakoniec nebude mať zástupcu v tomto ročníku Ligy majstrov. Po Sparte vypadla v 3. predkole aj Plzeň, keď doma prehrala s Maccabi Tel Aviv 0:2 a nevyužila víťazstvo 2:1 z prvého zápasu.

Oba góly dal kapitán izraelského majstra Eran Zahavi, prvý z nich strelil z pokutového kopu. Plzeň tak prišla o istotu minimálne 120 miliónov českých korún a čaká ju rovnako ako Spartu play off o Európsku ligu.

Plzeň nastúpila v totožnej zostave, v akej odohrala prvý duel a rovnako ako v Tel Avive hrala hlavne na istotu, spoliehala sa na brejky a štandardné situácie. Nechcela otvárať priestor pre kolmé prihrávky súpera, na ktorých má izraelský celok založenú hru.

Maccabi síce rýchle kolmice vychádzali častejšie ako doma, avšak hráči Viktorie vždy stačili zatiahnuť za ručnú brzdu a akcie hostí stopnúť skôr, ako z nich mohlo prísť nebezpečenstvo. Najvážnejšie akciu prvého polčasu mal už v 5. minúte plzeňský Vaněk, ktorý sa pekne uvoľnil, vypálil z 18 metrov, ale brankár Pablo stačil loptu vyraziť.

Inak sa hralo prevažne v strede ihriska, Plzeň mala herne navrch, ale keďže pohyb hráčov smerom do ofenzívy nebol tak aktívny ako v iných zápasoch, nebola pre obranu súpera príliš nebezpečná.

Až v úvode druhého polčasu prišiel center z ľavej strany a Mahmutovič trafil konštrukciu bránky. Maccabi si v poslednej polhodine začalo vytvárať tlak, ale brankár Kozáčik bol dlho v podstate bez práce. Až v 75. minúte ho vystrašila Igieborova rana vedľa. Hneď vzápätí už ale hostia udreli. Kanonier Zahavi sa dostal do vápna, kde ho zozadu postrčil Limberský a ukrajinský arbiter nariadil pokutový kop. Loptu si vzal sám Zahavi a nemýlil sa.

Maccabi stále potrebovalo ešte jeden gól, ktorý prišiel v 83. minúte a znovu ho mal na svedomí Zahavi. Po centri z pravej strany sa trafil presne na zadnú tyč. Do tej doby v útoku pasívnej Plzne musela vrhnúť všetko do útoku.

Minútu pred koncom mal na nohe vyrovnanie Holenda, keď gólman nevyrazil loptu dôrazne, plzeňský útočník mieril z vápna do odkrytej bránky, ale trafil len hlavu jedného z obrancov. Kopicovu hlavičku pod brvno zase vyrazil brankár Pablo.

„Nehrali sme tak, ako sme si predstavovali. Som sklamaný z výkonu mužstva, hrali sme až príliš na istotu a spoliehali sa na to, že ubránime náskok z prvého zápasu. V útočnej fáze sme nemali nakopávať lopty, viac sme mali kombinovať. V prvom polčase sme hrali zodpovedne, ale príliš dlho sme držali loptu v strede poľa. Niektoré prihrávky boli úplne zbytočné a podľa mňa navyše. Takto sme nemohli súpera prekvapiť. Volili sme jednoduchšie riešenie a radšej sledovali časomer,“ cituje portál isport.cz slová plzenského kouča Miroslava Koubeka, ktorého sklamala aj hra niektorých hráčov, ktorí by mali byť vzhľadom na svoje skúsenosti ťahúňmi mužstva.

„Keď som si inkasované góly pozrel ešte raz, bol som zhrozený, že boli také lacné. Pred pokutovým kopom urobil Limberský hlúpy zákrok zozadu, následne náš stopér nepokryl súperovho hráča. Mrzí ma, že to napokon takto dopadlo,“ doplnil Koubek.

„Vypadli sme z Ligy majstrov. Celý rok sme sa snažili vyhrať domáci titul hlavne pre to, aby sme sa dostali do skupinovej fázy LM. Sedemdesiat minút sme dobre bránili. Hoci sme neboli aktívni smerom dopredu, súpera sme nepustili do výraznejšej šance. Je to najväčšie sklamanie mojej kariéry,“ skonštatoval po stretnutí David Limberský.

FK Astana (Kaz.) – HJK Helsinki (Fín.) 4:3 (1:2)

  • prvý zápas 0:0, do play-off Ligy majstrov postúpila Astana, Helsinki sa predstavia v play-off Európskej ligy

    Góly: 44. Twumasi, 47. Caňas (z pok. kopu), 56. Šomko, 90.+ Postnikov – 4. Jallow, 42. Baah, 86. Zeneli (z pok. kopu), ČK: 71. Twumasi (FK Astana), rozhodoval: Alon Yefet (Izr.)

FK Karabach (Azer.) – Celtic Glasgow (Škót.) 0:0

  • prvý zápas 0:1, do play-off Ligy majstrov postúpil Celtic, Karabach sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Rozhodoval: Martin Strömbergsson (Švéd.)

Sparta Praha (ČR) – CSKA Moskva (Rus.) 2:3 (2:1)

  • prvý zápas 2:2, do play-off Ligy majstrov postúpil tím CSKA, Sparta sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Góly: 6. L. Krejčí, 16. Fatai – 34. a 51. Musa, 76. Dzagojev, ČK: 64. Matějovský (Sparta Praha), rozhodoval: Paolo Mazzoleni (Tal.)

    Michal Breznaník (Sparta Praha) nefiguruje v zápise o stretnutí.

BATE Borisov (Biel.) – Videoton Székesfehérvár (Maď.) 1:0 (0:0)

  • prvý zápas 1:1, do play-off Ligy majstrov postúpil Borisov, Videoton Székesfehérvár sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Gól: 82. Nemanja Nikolič, ČK: 60. Luijckx (Videoton), rozhodoval: Kenn Hansen (Dán.)

FC Bazilej (Švaj.) – Lech Poznaň (Poľ.) 1:0 (0:0)

  • prvý zápas 3:1, do play-off Ligy majstrov postúpil Bazilej, Poznaň sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Gól: 90.+ B. Bjarnason, rozhodoval: Ruddy Buquet (Fr.)

FC Bruggy (Belg.) – Panathinaikos Atény (Gréc.) 3:0 (0:0)

  • prvý zápas 1:2, do play-off Ligy majstrov postúpil FC Bruggy, Panathinaikos sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Góly: 53. Cools, 58. V. Vázquez, 82. Oulare, rozhodoval: Stefan Johannesson (Švéd.)

Malmö FF (Švéd.) – Red Bull Salzburg (Rak.) 3:0 (3:0)

  • prvý zápas 0:2, do play-off Ligy majstrov postúpilo Malmö, Salzburg sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Góly: 7. Djurdič, 14. Rosenberg, 42. Rodič, ČK: 64. Adu (Malmö), rozhodoval: Michael Koukoulakis (Gréc.)

Partizan Belehrad (Srb.) – Steaua Bukurešť (Rum.) 4:2 (1:2)

  • prvý zápas 1:1, do play-off Ligy majstrov postúpil Partizan, Steaua sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Góly: 8. Babovič, 60. Jevtovič, 69. A. Živkovič, 90.+ Trujič – 11. Muniru, 33. Hamroun, ČK: 48. Varela (Steaua Bukurešť), rozhodoval: István Vad (Maď.)

Viktoria Plzeň (ČR) – Maccabi Tel Aviv (Izr.) 0:2 (0:0)

  • prvý zápas 2:1, do play-off Ligy majstrov postúpil Tel Aviv, Plzeň sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Góly: 76. a 83. Zahavi (prvý z pok. kopu), rozhodoval: Jevgen Aranovskij (Ukr.)

    Matúš Kozáčik odchytal celý zápas, Michal Ďuriš hral od 58. min, Patrik Hrošovský (všetci Viktoria Plzeň) sedel na lavičke náhradníkov

Skënderbeu Korcë (Alb.) – FC Milsami Orhei (Mold.) 2:0 (1:0)

  • prvý zápas 2:0, do play-off Ligy majstrov postúpilo Korcë, Orhei sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Góly: 16. Salihi, 55. Progni, ČK: 14. Adronic (FC Milsami Orhei), rozhodoval: Artur Dias (Portug.)

Šachtar Doneck (Ukr.) – Fenerbahce Istanbul (Tur.) 3:0 (1:0)

  • prvý zápas 0:0, do play-off Ligy majstrov postúpil Šachtar, Fenerbahce sa predstaví v play-off Európskej ligy

    Góly: 25. Gladkij, 65. Srna (z pok. kopu), 68. Alex Teixeira, ČK: 90.+ Kjaer (Fenerbahce Istanbul), rozhodoval: Felix Zwayer (Nem.)

    Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul) hral od 88. min

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Viktoria Plzeň
Načítavajú sa športové výsledky...