Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európa sa klania mužstvu uplynulého desaťročia

Vzduchom svišťali modro-červené papieriky. Časť zo 70-tisícového hľadiska odetá v tých istých farbách jasala. Pozornosť pútal pohár, ktorý putovala z rúk do rúk. To všetko za tónov slávnej skladby We are the champions od legendárnej skupiny Queen.

07.06.2015 16:00
FC Barcelona, Juventus Turín Foto: ,
Barcelončania na štadióne v Berlíne.
debata

Najprestížnejšia klubová trofej zostáva v Španielsku. Zo stredu krajiny sa sťahuje približne 500 kilometrov na východ. Z Madridu do metropoly Katalánska. Najlepším európskym futbalovým klubom je FC Barcelona. Mužstvo z Nou Campu zvládlo berlínske finále Ligy majstrov, v ktorom si poradilo s Juventusom Turín. V súboji španielskeho a talianskeho šampióna zvíťazilo 3:1 a milionársku súťaž vyhralo po piaty raz (premiérovo ešte ako Európsky pohár majstrov).

„Nemám slov. Som pyšný na to, čo sme dokázali. Máme za sebou ďalší úžasný deň a pred sebou nové výzvy,“ vravel novinárom po zápase kapitán víťazov Andrés Iniesta.

Barcelona síce nebola taká dominantná, ako mnohí očakávali, no nad Juventusom predsa len o čosi vyčnievala. Usilovnejšia bola v držaní lopty (61 % – 39 %) i počte streleckých pokusov na bránku (8:6). „Čelili sme tomu najťažšiemu kalibru. Juventus nám narobil množstvo problémov, neraz nás dostal do úzkych. Napriek tomu sme si dokázali vytvoriť šance a niektoré z nich aj premeniť. Do mozaiky sme vložili ďalší dôležitý kúsok z barcelonskej histórie,“ vravel tréner Luis Enrique.

Napriek tomu, že rodák z Gijonu prišiel k mužstvu len v lete minulého roka, stal sa strojcom jednej z najúspešnejších sezón v 115-ročnej histórii klubu. Okrem triumfu v Lige majstrov ovládla Barcelona aj obe domáce súťaže – ligovú i pohárovú. Celkovo odohrala šesťdesiat zápasov, päťdesiat z nich vyhrala. Premožiteľa našla šesťkrát. „To sú čísla, ktorými sa môže pochváliť len špičkové mužstvo. A takým Barcelona je. Dokázali sme, že v poslednom desaťročí sme najúspešnejším klubom v Európe,“ tvrdil Enrique.

Barcelončania pridali za ostatných desať rokov do klubovej vitríny dvadsať trofejí (z toho štyrikrát vyhrali Ligu majstrov). Vlani pritom vyšli naprázdno. Mužstvo sužovali zranenia, mnohí hráči hľadali formu. V aktuálnom ročníku sa však vrátilo k tomu, na čo sú na Nou Campe zvyknutí – k víťazstvám. „Ani po veľkých úspechoch sme nestratili motiváciu. S odvážnymi plánmi pôjdeme aj do budúcej sezóny. Chceme jediné: vyhrávať, vyhrávať a vyhrávať. Keď sme dokázali získať treble teraz, prečo by sme sa oň nemohli pokúsiť opäť,“ usmieval sa Iniesta.

O zlej sezóne však nemôžu hovoriť ani v Turíne. Juventus taktiež kraľoval v oboch domáci súťažiach. Vo finále tej najlepšej na svete si zahral po dvanásťročnom čakaní. Na ceste do finále vyradil dokonca aj obhajcu – Real Madrid. „Mali sme aj na to, aby sme tento zápas vyhrali. Urobili sme však chyby, ktoré Barcelona potrestala,“ ľutoval tréner Massimiliano Allegri. Kouč, ktorý prišiel k tímu taktiež len pred aktuálnou sezónou.

Dokázal s ním však to, čo očakával len málokto. Káder ani rozpočet Juventusu sa totiž nemôžu rovnať s hráčskym i finančným potenciálom, aký majú v Barcelone, Bayerne Mníchov či Reale Madrid.

Barcelonu dostali na vrchol drahé letné posily

Zjednodušene povedané: Barcelonu stála trofej z Ligy majstrov 101 miliónov eur. Práve toľko zaplatil minulé leto klub z Nou Campu za dvojicu nových akvizícií – stredopoliara Ivana Rakitiča (20 miliónov) a útočníka Luisa Suáreza (81 miliónov).

„Splnil sa mi sen,“ vravel Chorvát po prestupe z FC Sevilla do Barcelony. V sobotu večer výrazne pomohol k naplneniu toho barcelonského. Postaral sa o vedúci gól zápasu a naštartoval partiu okolo Lionela Messiho za ďalším veľkým úspechom. „Víťazstvo sme si zaslúžili. Týmto sa však pre nás nič nekončí. Práve naopak, náš hlad po ďalších trofejách bude každým dňom ešte väčší,“ tvrdil po záverečnom hvizde jeden z hrdinov berlínskeho finále.

Tým druhým bol Suárez. Uruguajčan strelil víťazný gól. „Ukázalo sa, že jeho príchod sa nám vyplatil. Napriek tomu, že sme za neho zaplatili nemalú čiastku. Urobili sme správne rozhodnutie,“ chválil svojho zverenca Luis Enrique.

Barcelona stavila v Suárezovom prípade na trpezlivosť. Z Liverpoolu do španielskeho veľkoklubu prichádzal s povesťou jedného z najlepších strelcov planéty, ale aj s tvrdým disciplinárnym trestom. Na majstrovstvách sveta v Brazílii pohrýzol do ramena talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho a Svetová futbalová federácia (FIFA) mu naparila štvormesačný dištanc. Po návrate na ihrisko sa však 28-ročný kanonier rýchlo dostal do formy a spolu s Neymarom a Messim vytvorili najlepší útok sveta.

Ten zažiaril aj vo finále. Strelecky sa nepresadil len jeho najslávnejší člen – Messi. O tretí gól sa totiž postarala brazílska zložka juhoamerického tria – Nemyar.

Útok so skratkou MSN sa pýši v tejto sezóne rekordnými číslami. Vo všetkých súťažiach zaznamenal dokopy 122 presných zásahov – Argentínčan sa postaral o 58 z nich, Brazílčan o 39 a Uruguajčan pridal 25 gólov.

„V Neymarovi máme jedného z najlepších futbalistov sveta. Za posledný rok urobil výrazný pokrok. O Messim sa ani nemusíme rozprávať. Je to génius, ktorý nás ešte môže priviesť k mnohým veľkým triumfom,“ uviedol Enrique.

V tomto roku sa Messi s Neymarom a Suárezom postarali o tri. Koľko ich pridajú v budúcej sezóne?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Finále Ligy majstrov
Načítavajú sa športové výsledky...