Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nikdy nás neomrzí vyhrávať, znie z Barcelony

Futbalisti FC Barcelona zvíťazili v sobotňajšom finále Ligy majstrov 2014/2015 na Olympijskom štadióne v Berlíne nad Juventusom Turín 3:1. Katalánsky veľkoklub získal najprestížnejšiu európsku klubovú trofej piatykrát v histórii - predtým sa mu to podarilo v rokoch 1992, 2006, 2009 a 2011.

07.06.2015 06:00
FC Barcelona, Juventus Turín Foto: ,
Barcelonská radosť po góle Ivana Rakitiča.
debata

Zverenci trénera Luisa Enriqueho skompletizovali vo vrcholiacej sezóne tzv. treble, čiže dosiahli celkové triumfy v domácej ligovej súťaži, Španielskom kráľovskom pohári aj Lige šampiónov.

Futbalová verejnosť na starom kontinente sa stala svedkom ôsmeho treble v doterajšej histórii. Predtým sa rovnaký úspech podaril siedmim klubom (Celtic Glasgow, Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven, Manchester United, FC Barcelona, Inter Miláno, Bayern Mníchov), mužstvo z metropoly Katalánska je však prvé, ktoré treble získalo dvakrát (po prvý raz v roku 2009, pozn.).

FC Barcelona je podľa počtu celkových prvenstiev najúspešnejším klubom LM za ostatných desať rokov: jeho hráči sa radovali zo zisku „ušatej trofeje“ štyrikrát, žiadny iný klub neuspel počas predmetného obdobia viac než jeden raz. Zostávajúcich šesť triumfov si rozdelilo sexteto klubov: Real Madrid, Bayern Mníchov, FC Chelsea, Inter Miláno, Manchester United a AC Miláno.

„Sme veľmi šťastní. Mám unikátnu skupinu futbalistov. Sú to víťazi, vojaci. Tým, ako hrajú, robia nám všetkým radosť. Bol to ťažký rok a ja som veľmi vďačný všetkým, ktorí vo mňa verili. Nemyslel som si, že získame tri trofeje, ale na druhej strane, vždy sa snažím robiť si svoju prácu čo najlepšie. Títo hráči ukázali, že ich nikdy neomrzí vyhrávať,“ citovala oficiálna internetová stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová 45-ročného rodáka z Gijónu Enriqueho.

Barcelona po minulom nevydarenom ročníku, v ktorom nezískala žiadnu trofej, investovala do zveľadenia kádra oficiálne 157 miliónov eur. Dva finálové zásahy v sobotu dosiahli práve predsezónne posily: Ivan Rakitič a Luis Suárez.

Finále Ligy majstrov v obrazoch Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Sklamaní fanúšikovia Juventusu Turín po...

Skóre kvalitného a dramatického duelu otvoril už v 4. min po prihrávke hráča zápasu Iniestu spomenutý chorvátsky stredopoliar Rakitič. „Je to finále. Je normálne, že sme si to museli odtrpieť. Víťazstvo sme si zaslúžili. Dúfam, že budeme pokračovať v začatom trende aj v nasledujúcej sezóne. Chceme ďalšie trofeje,“ povedal tesne po stretnutí 27-ročný rodák zo švajčiarskeho Möhlinu.

Španielsky tím mal v prvom polčase aj ďalšie sľubné príležitosti na zvýšenie náskoku, po prestávke však udrel taliansky majster. Vyrovnanie zariadil v 55. min útočník Juventusu Álvaro Morata. Turínčania po strelenom góle dominovali a zdalo sa, že zlomia finále vo svoj prospech.

O všetkom rozhodla 68. min. Turecký rozhodca Cüneyt Cakir neprisúdil Juventusu pokutový kop, keď Daniel Alves rukami stiahol v šestnástke k zemi Paula Pogbu a z následného protiútoku Uruguajčan Luis Suárez upratal do bránky vyrazenú strelu Lionela Messiho.

„Keď sme vyrovnali na 1:1, mysleli sme si, že zápas vyhráme. Potom sme však dostali druhý gól a naša psychika išla trochu dole. Skúsili sme sa znovu dostať do stretnutia, ale súper na konci pridal ešte jeden zásah,“ uviedol pre Sky Sports Paul Pogba, na ktorého nadviazal spoluhráč Claudio Marchisio. „V prvom dejstve sme boli trochu nesmelí. Po vyrovnaní na 1:1 sme mali vyťažiť viac,“ tvrdil Marchisio. Ten krásnou pätičkou rozbehol akciu pred vyrovnávajúcim gólom v 55. min.

„Zákrok na Pogbu bol pochybný. No jedenástka sa nekopala a Barcelona napokon zvíťazila. Sme hrdí na dres Juventusu, konečne sme klub dostali na miesta, ktoré mu patrili v minulosti. Odteraz budú všetci Juventus viac rešpektovať,“ povedal podľa La Gazzetta dello Sport stopér Leonardo Bonucci.

V siedmej minúte nadstaveného času zvýraznil triumf „blaugranas“ prekonaním odkrytej turínskej obrany Brazílčan Neymar. „Juventus má veľmi kvalitné mužstvo. My sme sa stále snažili hrať našu hru a teraz sme šťastní. Tento pohár je pre všetkých, pre nás, trénera či naše rodiny,“ citovala La Gazzetta dello Sport Neymarove slová.

Luis Suárez opäť potvrdil, že je pre FCB nenahraditeľným futbalistom. „Je to neuveriteľné, niečo jedinečné. Mali sme to ťažké. Po súperovom vyrovnaní sme sa dostali pod tlak. Rozhodol však náš tímový duch a jednota kolektívu. Mali sme na našej strane rozdielových hráčov,“ podotkol na UEFA.com bývalý kanonier anglického FC Liverpool.

Juventus – dvojnásobný držiteľ európskeho pohára číslo jeden (1985 a 1996) – ťahal pred finále deväťzápasovú sériu bez prehry. „Nemáme sa za čo hanbiť. Predviedli sme dobrý výkon. Boli sme svedkami technického a taktického merania síl. V prvom polčase sme viackrát zariskovali. Škoda, že po zmene strán sa nám nepodarilo skórovať v našom najlepšom úseku v súboji. Verím, že sa nám v ďalšom období podarí upevniť si pozíciu medzi najlepšími mužstvami v Európe,“ vyhlásil podľa denníka La Gazzetta dello Sport tréner Turínčanov Massimiliano Allegri. Ten rovnako ako jeho náprotivok Luis Enrique prišiel ku kormidlu pred začiatkom sezóny 2014/2015.

Pre brankára „Juve“ Gianluigiho Buffona zostáva aj po berlínskom finále triumf v Lige majstrov stále nedosiahnutou métou v kariére. „O prehre nerozhodli naše nedostatky. Ako družstvo sme sa ukázali v dobrom svetle a to je tá najdôležitejšia vec,“ skonštatoval 37-ročný Buffon.

Obranca Juventusu Patrice Evra nastúpil na svoje piate finále LM, až štvrtýkrát však odchádzal so sklonenou hlavou, čo predstavuje negatívny rekord súťaže. V minulosti neuspel v rokoch 2004, 2009 a 2011.

Útočník „starej dámy“ Morata sa napokon nestal historicky piatym futbalistom s obhajobou triumfu v európskom klubovom pohári číslo jeden. Dvadsaťdvaročný španielsky zakončovateľ bol ešte v minulom ročníku hráčom Realu Madrid a v lanskom finále LM v Lisabone, v ktorom „biely balet“ získal jubilejný desiaty titul európskeho šampióna, hral od 79. min. „Je to škoda, pretože si myslím, že sme mali na to, aby sme vyhrali. Teraz nám to nevyšlo, ale môžeme sa o to pokúsiť znovu v budúcej sezóne,“ poznamenal Morata.

V novodobej histórii Ligy majstrov ešte žiadny klub nedokázal obhájiť celkový triumf, ale štyrom hráčom sa podarilo získať „ušatú trofej“ dva roky za sebou (Marcel Desailly, Paulo Sousa, Gerard Piqué a Samuel Eto'o). Piqué síce v roku 2008 nebol aktérom finálového predstavenia, Manchestru United však pomohol na ceste k prvenstvu dvoma presnými zásahmi v skorších fázach.

Tridsaťpäťročný stredopoliar Xavi Hernández nastúpil v sobotu na svoj posledný duel v drese FC Barcelona. Dlhoročný kapitán FCB oznámil svoj odchod z Camp Nou – v novom ročníku bude hrať za katarský Al-Sadd. Xavi debutoval v A-mužstve Barcelony v auguste 1998 a počas 17 sezón odohral v jej drese 767 súťažných stretnutí, čo je najviac v histórii katalánskeho veľkoklubu. Ďalších 133 zápasov absolvoval za Španielsko. Stal sa najdekorovanejším futbalistom v španielskej klubovej histórii, keď získal 25 významných trofejí.

Xavi sa navyše opäť dostal na prvé miesto v počte štartov v Lige majstrov pred gólmana madridského Realu Ikera Casillasa. Na konte má 151 vystúpení v LM. Okrem Xaviho mohol byť sobotňajší duel posledným v drese Barcelony aj pre pravého obrancu Daniela Alvesa, ktorému v lete 2015 vyprší zmluva. „Mám ponuku z Talianska,“ prezradil 32-ročný Brazílčan v rozhovore pre Mediaset aj Sky Sports.

Mimoriadne produktívny barcelonský útočný trojzáprah Messi – Neymar – Suárez zakončil sezónu so 122 gólmi na konte, čím o štyri presné zásahy prekonal trojicu Realu Madrid Karim Benzema, Cristiano Ronaldo a Gonzalo Higuaín z 2011/2012.

Štatistické zaujímavosti finálových aktérov:

  • najviac prihrávok adresoval svojim spoluhráčom Daniel Alves (74), presných bolo 67
  • spomedzi hráčov, ktorí odohrali aspoň 30 minút, Andrea Barzagli nepokazil ani jednu prihrávku (dovedna ich rozdal 34)
  • najhorší v presnosti prihrávok boli útočníci Álvaro Morata (úspešnosť 67 %) a Neymar (80 %) – obaja však skórovali
  • najviac streleckých pokusov mal Luis Suárez – 7, trikrát trafil bránku
  • počas zápasu došlo iba k jednému postaveniu mimo hry, ocitol sa v ňom obranca Patrice Evra
  • najviac faulov odpískal hlavný rozhodca Arturovi Vidalovi (5), obeťami nedovolených zákrokov zo strany súperov boli najčastejšie Luis Suárez a Lionel Messi (obaja po 5)
debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Luis Enrique #Finále Ligy majstrov
Načítavajú sa športové výsledky...