Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turínsku renesanciu môže narušiť barcelonský útok hrôzy

Zostane jedna z najvzácnejších športových trofejí v španielskych rukách? Alebo sa presťahuje pod talianske Alpy?

06.06.2015 07:54
Liga majstrov, Berlín Foto:
V Berlíne je na veľké finále všetko pripravené...
debata

Futbalová Európa korunuje nového klubového kráľa. O trón, na ktorom celý rok sedel Real Madrid, sa uchádzajú FC Barcelona a Juventus Turín. Pre úspešnejšieho z dvojice bude končiaca sa sezóna jednou z najlepších v histórii. Oba tímy dominovali na domácej scéne a k majstrovskému titulu pridali aj triumf v pohári. V berlínskom finále Ligy majstrov tak pôjde okrem prestíže, slávy a veľkých peňazí aj o mimoriadne cenné treble.

„Favorit je jednoznačný. Barcelona má v súčasnosti najlepší tím na svete. Nebude to však mať také jednoduché ako si mnohí ľudia myslia. Takej odolnej defenzíve, akou sa pýši Juventus, totiž v tejto sezóne ešte nečelila,“ tvrdí Marcello Lippi, niekdajší tréner Juventusu či talianskych majstrov sveta z roku 2006.

Súboj Barcelony a Juventusu bude aj meraním síl medzi najlepším útokom súčasnosti s najpevnejšou defenzívou uplynulého ročníka najvyššej talianskej súťaže. Z tria Neymar – Lionel Messi – Luis Suárez ide hrôza. V aktuálnej sezóne sa postaralo o 120 zo 172 barcelonských gólov. Zverenci Massimiliana Allegriho však inkasovali v 38 ligových dueloch len 24-krát.

„Luis Enrique má v mužstve hneď niekoľko hráčov, ktorí vedia rozhodnúť o osude zápasu. Jedným z nich je, samozrejme, Messi. Juventus preto musí brániť veľmi pozorne, zostať po celý čas stopercentne sústredený a ostražitý. Ak sa mu naskytne možnosť, nesmie zaváhať a vyraziť do rýchleho protiútoku. Len tak môže uspieť proti Barcelone,“ myslí si holandská legenda Marco van Basten.

V prospech Juventusu hovorí aj mimoriadna motivácia. Zatiaľ čo Barcelona sa predstaví vo finále Ligy majstrov už po tretí raz za uplynulé desaťročie, taliansky zástupca čakal na možnosť pobiť sa o slávnu trofej dvanásť rokov. V prípade víťazstva by dostal jeho príbeh sladkú bodku. Z dna by sa vyškriabal až na vrchol. Pred deviatimi rokmi sa totiž museli Turínčania vyrovnať s jedným z najtvrdších úderov v dejinách klubu. Pre korupčnú aféru prišli o dva majstrovské tituly, národný zväz ich preradil do druhej ligy.

Odvtedy sa však pod Alpami veľa zmenilo. Juventus sa presťahoval na nový štadión a v Taliansku opäť vládne – už štvrtú sezónu v rade. „Obdobie, keď sme zostúpili do druhej ligy, bolo strašné. Vtedy mi ani len nenapadlo, že si ešte niekedy zahrám o trofej Ligy majstrov. Teraz som k nej blízko. Verím v posledný úspešný krok,“ vraví brankár a kapitán mužstva Gianluigi Buffon – jediný člen súčasného kádra, ktorý pomáhal hrdému klubu aj pri návrate medzi taliansku elitu.

Kým Juventus môže zavŕšiť obdobie svojej renesancie, Barcelona sa pokúsi nadviazať na úspechy z minulých rokov. Mužstvo z Nou Campu získalo za desaťročie obdivuhodných 21 trofejí – vrátane šiestich majstrovských titulov a troch triumfov v najlepšej klubovej súťaži sveta. Vlaňajšia sezóna však katalánskej pýche vôbec nevyšla. Fanúšikov nepotešila ani jedným pohárom.

„Keď som sa v lete ujal funkcie, nebola v klube dobrá nálada. Museli sme pristúpiť k viacerým zmenám. Som rád, že boli správne. Verím, že do úspešného konca dotiahneme aj posledný z veľkých cieľov,“ vraví Enrique.

Jeho zverencom pôjde na Olympijskom štadióne v Berlíne aj o nemalé peniaze. Víťazovi pošle Európska futbalová únia na účet 15 miliónov eur, zdolaný finalista dostane o 4,5 milióna menej. Vyvrcholenie európskej futbalovej sezóny môžete sledovať od 20.45 v priamom prenose RTVS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #liga majstrov #fc barcelona