Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý Berlín. Dopraje Buffonovi nepoznanú radosť?

Po deviatich rokoch sa vracajú na miesto, kde prežili najkrajšie okamihy kariéry. Dočkali sa dňa, na ktorý nezabudnú do konca života. Keď v sobotu vstúpia Andrea Pirlo s Gianluigim Buffonom na trávnik Olympijského štadióna v Berlíne, v mysliach sa možno vrátia o takmer desaťročie späť.

04.06.2015 11:00
Gianluigi Buffon Foto: ,
Gianluigi Buffon gestikuluje počas zápasu. V Berlíne ho budú jeho spoluhráči mimoriadne potrebovať.
debata (1)

V deviaty júlový večer roku 2006 zdvihli obe talianske hviezdy nad hlavy čosi, čo doprial futbalový osud len zopár vyvoleným – vytúženú trofej pre majstra sveta. Berlínsky – takmer 75-tisícový – kolos im môže dopriať ďalší veľký úspech – triumf v prestížnej Lige majstrov.

Skúsený brankár a ostrieľaný tvorca hry sú jedinými hráčmi v kádroch finalistov najlepšej klubovej súťaže planéty, ktorí sa predstavili na ihrisku aj pri vyvrcholení svetového šampionátu v Nemecku (obranca Andrea Barzagli sledoval zápas z lavičky náhradníkov). V Berlíne patrili dokonca k hlavným hrdinom drámy medzi Talianskom a Francúzskom (1:1 po predĺžení). Pirlo premenil v jedenástkovom rozstrele hneď úvodný pokus, Buffon nepustil za svoj chrbát strelu Davida Trezegueta.

Položili tak pevné základy štvrtého talianskeho titulu majstrov sveta. „Na okamihy spred deviatich rokov si veľmi dobre spomínam. Bol to úžasný večer. Sám som zvedavý, či pri príchode do Berlína ucítim vo svojom vnútri nejaké emócie, či sa mi vybavia spomienky o čosi intenzívnejšie,“ vraví Buffon v rozhovore pre uefa.com.

Zatiaľ čo vo finále svetového šampionátu bol talianskym kapitánom stopér Fabio Cannavaro, o dva dni privedie na ihrisko mužstvo Juventusu Buffon. Oprávňuje ho k tomu vek i počet rokov strávených na svetových trávnikoch. V kádri najlepšieho klubu uplynulého ročníka Serie A je najstarším a najskúsenejším hráčom. Reprezentačný dres si na seba obliekol 147-krát – najviac zo všetkých hráčov v histórii talianskeho národného tímu. Za Juventus odchytal štrnásť sezón, ďalších šesť absolvoval v Parme.

Bude tesne pred sobotňajšou polnocou prvým hráčom, ktorý vezme do rúk najprestížnejšiu klubovú trofej? „Nie sme favoritmi. V postup cez Real Madrid veril málokto, to, že zdoláme vo finále Barcelonu je ešte menej pravdepodobné. Pred súperom máme obrovský rešpekt, no nebojíme sa ho. Tiež máme zopár zbraní, ktorými môžeme Barcelone značne skomplikovať cestu za víťazstvom,“ tvrdí Buffon.

Pre tridsaťsedemročného gólmana by bol triumf v Lige majstrov splneným snom. Trofej z nej mu v zbierke zatiaľ chýba a v tejto sezóne má zrejme poslednú šancu na jej zisk. Šesťnásobný majster Talianska k nej bol blízko pred dvanástimi rokmi. V manchesterskom finále s milánskym AC nepustil za 120 minút do bránky ani jeden z ôsmich streleckých pokusov súpera. V jedenástkovom rozstrele ho neprekonali Clarence Seedorf ani Kacha Kaladze, no zlyhali jeho spoluhráči. Po nepresných pokusoch Davida Trezegueta, Marcela Zalayetu a Paola Montera sa tešil klub zo San Sira.

Ďalšieho sklamania sa už Buffon dočkať nechce. V ceste za dosiaľ nepoznanou radosťou mu však stojí mimoriadne silná Barcelona.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #fc barcelona #Berlín #Gianluigi Buffon #Finále Ligy majstrov
Načítavajú sa športové výsledky...