Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechcený či miláčik. Kto si podmaní Berlín?

Na jednej strane Lionel Messi, Neymar či Luis Suárez. Na druhej Carlos Tévez, Gianluigi Buffon i Andrea Pirlo. Sobotňajší večer na Olympijskom štadióne v Berlíne (aj pri miliónoch televíznych obrazoviek) bude patriť svetovým hviezdam.

03.06.2015 10:00
Luis Enrique Foto: ,
Luis Enrique.
debata

Pod palcom ich však bude mať dvojica charizmatických mužov spoza postrannej čiary – barcelonský šéf Luis Enrique a turínsky strážca poriadku Massimiliano Allegri.

Akí sú tréneri finalistov prestížnej Ligy majstrov? Čo ich spája a čo rozdeľuje?

Hráčska kariéra Enriqueho je pevne spojená s úspechmi. V dresoch Realu Madrid a Barcelony pozbieral desať trofejí, trikrát sa stal španielskym majstrom. Pýši sa takmer 150 nastrieľanými gólmi. O jeho kvalitách svedčí aj fakt, že legendárny Brazílčan Pelé ho zaradil na prestížny zoznam sto najlepších hráčov futbalovej histórie.

„Patril k lídrom veľkej Barcelony. Vďaka rýchlosti a šikovnosti vedel narobiť problémy aj tým najšpičkovejším obrancom,“ vraví o svojom niekdajšom spoluhráčovi Rivaldo.

Pri pohľade na životopis Allegriho nezostanú fanúšikovia natoľko ohúrení. Talian pôsobil rovnako, ako jeho španielsky kolega, na poste stredopoliara. Kvalitami však výrazne zaostával. Zatiaľ čo Enrique sa dočkal 62 štartov v reprezentačnom drese, Allegri mal od neho poriadne ďaleko.

Dlho sa motal v nižších súťažiach, najväčšie skúsenosti má z druhej talianskej ligy. Trénerskými úspechmi sa však rodák z Livorna svojmu konkurentovi vyrovná, o čosi ho dokonca predčí.

K majstrovskému titulu priviedol milánske AC i Juventus. V tomto roku s ním získal i Taliansky pohár. Rovnako je na tom aj Enrique, ktorý taktiež zaútočí v Berlíne so svojim tímom na mimoriadne cenné treble.

Oboch stratégov spája, že na lavičky svojich tímov zasadli len pred touto sezónou. Ich príchody však sprevádzali rôzne okolnosti. Enriqueho vítali na Nou Campe s otvorenou náručou, prevolávali mu na slávu, spomínali na slávne okamihy niekdajšieho miláčika tribún.

O dva roky starší Allegri (47) si vrúcne privítanie od priaznivcov Juventusu neužil. Tvrdé jadro nemohlo vedeniu dlho zabudnúť, že dopustilo, aby z klubu odišiel úspešný tréner Antonio Conte, ktorý nesúhlasil s prestupovou politikou klubu.

Navyše, Allegrimu priťažil aj fakt, že jeho predošlým zamestnávateľom bolo milánske AC – v Turíne nenávidený rival.

„Nebol som v jednoduchej situácii. Musel som sa vyrovnať s neustálym porovnávaním s Contem i minulosťou, ktorá bola pre fanúšikov Juventusu neprípustná. Nezostávalo mi nič iné, len sa sústrediť na prácu,“ tvrdí najlepší tréner Serie A spred štyroch rokov.

Obaja tréneri si už zmerali sily. V sezóne 2011/2012 sedel Enrique na lavičke AS Rím (na súboj Európskej ligy s ním zavítal aj do Bratislavy, kde ho vyzval Slovan). Jeho mužstvo nestačilo na Milánčanov ani v jednom ligovom zápase. Prehralo 1:2 a 2:3.

Odplatí sa Španiel svojmu rivalovi? Možnosť dostane v sobotu večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #fc barcelona #Massimiliano Allegri #Luis Enrique
Načítavajú sa športové výsledky...